Ρίγη συγκίνησης μας πλημμύρισαν σήμερα όταν κληθήκαμε να μπούμε και να δούμε το Ενετικό Υδραγωγείο του Ναυπλίου από μέσα.
Ένα οικοδόμημα που με τις μεθόδους άλλων εποχών συγκέντρωνε το βρόχινο νερό, για να καταναλωθεί από τους δημότες της πόλης και τους Ενετούς “κατακτητές” και “άποικους” της πόλης.
Πλήθος εικόνων πέρασαν από το μυαλό μας, συμπολιτών μας μιας άλλης εποχής να συρρέουν στο σημείο για να αντλήσουν νερό με τα τέσσερα μαγγανοπήγαδα που υπήρχαν στη στέγη του κτηρίου.
Γρήγορα όμως προσγειωθήκαμε στην σκληρή πραγματικότητα και ήρθαμε στο σήμερα του 21ου αιώνα.
Στο βίντεο της ανάρτησης ο δημοσιογράφος Μιχάλης Καζάς συνομιλεί με τον Στέλιο Κυριακού κάτοικο της περιοχής, ο οποίος έχει λάβει πρωτοβουλίες για την διάσωση του μνημείου.
Το κτήριο αυτό σύμφωνα με έγγραφα που έχουμε στην κατοχή μας ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.
Σε ένα από τα δικαστικά έγγραφα μάλιστα, μια απόφαση δικαστηρίου, διαβάζουμε :
“Η αρχαία δεξαμενή χαρακτηρίζεται ως αρχαίο μνημείο υπό την έννοια του άρθρου 2 που ορίζει: “Όλα τα πολιτιστικά αγαθά που ανάγονται στους προϊστορικούς, αρχαίους, βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους και χρονολογούνται έως και το 1830”.
Πιο κάτω αναγράφει: “Τα ακίνητα αυτά … ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, είναι εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας”.
Πιο κάτω αναφέρει: “…η κυριότητα του οποίου ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο…”
Πιο κάτω αναφέρει: “ Το κτήριο … αποτελεί πλέον περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και ιστορικής σημασίας, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της παλαιάς πόλεως του Ναυπλίου.”
Σε ένα άλλο έγγραφο η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης γράφει και ορίζει:
“… Να μην προβλέπεται καμία νέα κατασκευή πάνω από το περίγραμμα της δεξαμενής και σε απόσταση τριών τουλάχιστον μέτρων από το περίγραμμα της ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς που θα διέπει στο μέλλον τον χώρο αυτό…”
Δεν θα συνεχίσουμε προς το παρόν με άλλες αναφορές στην σπουδαιότητα του μνημείου ή στο τι έχουν επικαλεστεί οι διάφορες υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους.
Ερωτούμε όμως πάσα αρχή του Ελληνικού Κράτους και της πόλης του Δήμου Ναυπλιέων.
- Σε τι καθεστώς βρίσκεται το κτήριο σήμερα;;;
- Δεν ανήκει στο Ελληνικό Κράτος και μάλιστα όταν κάποτε το διεκδίκησε ο Δήμος Ναυπλιέων το έχασε και έτσι αυτό συνεχίζει να ανήκει στο Κράτος;;;
- Η Αρχαιολογική Υπηρεσία στο Ναύπλιο είναι πάνω από την 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης, που ορίζει τα παραπάνω και τα τρία μέτρα πέραν της περιμέτρου του κτηρίου;;;
- Με τι νομιμοποίηση η Πολεοδομία του Δήμου Ναυπλιέων σήμερα δίνει άδεια για ένα οίκημα που δεν ανήκει στο Δήμο;;;
- Είναι όσα έχουν γίνει αυτές τις ημέρες, κατασκευές, μπετά κλπ, πλήρως νόμιμα ή προϊόντα παράβασης καθήκοντος;;;
- Η Εισαγγελική αρχή γνωρίζει το τι μεθοδεύσεις έχουν γίνει και αν αυτές είναι νόμιμες;;;
Αν όλα αυτά είναι νόμιμα, τότε απλά εμείς λυπούμεθα που χάνεται ένα ακόμη μνημείο της πόλης, που θα έπρεπε χρόνια τώρα να έχει αξιοποιηθεί, όπως θα είχε κάνει κάθε άλλη πόλη ή κράτος.
Θα επανέλθουμε…
Μιχάλης Καζάς
________________
`