Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΓηροκομείο Ναυπλίου: 754.719,28 ευρώ οι οφειλές για ΕΦΚΑ. Υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ;

Γηροκομείο Ναυπλίου: 754.719,28 ευρώ οι οφειλές για ΕΦΚΑ. Υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ;

Από τη δημοσιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών νομικών προσώπων προς το Δημόσιο και τον Ε.Φ.Κ.Α. μέχρι τις 24-11-2017, μάθαμε ότι το γηροκομείο Ναυπλίου έχει όφειλες 754.719,28 €, μαζί με τις προσαυξήσεις.

Και πριν ξεκινήσουμε να τονίσουμε, για να μην ξινιστούν κάποιοι, ότι το πρόβλημα και τα χρέη δεν είναι αυτής της δημοτικής αρχής μόνο.

Ο Οίκος ευγηρίας Μαρίας Ράδου, στον οποίο ανήκει το γηροκομείο Ναυπλίου, είναι κοινωφελές ίδρυμα που έχει συσταθεί από το Δήμο Ναυπλίου και η ίδρυσή του έχει δημοσιευτεί στα ΦΕΚ 110/Β/25-2-88 και την τροποποίηση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 228/Β/21-2-2005. Το διοικητικό συμβούλιο ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου. Η νομιμότητα των πράξεών του ελέγχεται από το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, ο δήμος δεν μπορεί άμεσα να χρηματοδοτεί το νομικό πρόσωπο. Άρα, αυτά που ακούγονται για δαπάνες που θα μπορούσαν να πάνε στο γηροκομείο, δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να γίνουν. Ο δήμος ωστόσο θα μπορούσε να έχει καλύτερη πρόταση αξιοποίησης της περιουσίας της Μαρίας Ράδου.

Το εξωφρενικό είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπλιέων σπάνια κουβεντιάζει για τα προβλήματα του οίκου ευγηρίας.

Υπενθυμίζω ότι όλα αυτά τα χρόνια το δημοτικό συμβούλιο έχει συζητήσει μόνο δύο φορές για το γηροκομείο:

Το 2005, μετά από αίτηση της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ, η οποία αφορούσε την ενημέρωση για την πώληση περιουσιακών στοιχείων του ιδρύματος. Μάλιστα, η πώληση ακινήτου στο Ψυχικό έγινε γνωστή από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, χωρίς να ξέρει τίποτα κανένας δημοτικός σύμβουλος. Η δημόσια δικαιολογία ήταν ότι το ίδρυμα ελέγχεται για τη νομιμότητα των πράξεων του από το Υπουργείο Οικονομικών και οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν λόγο.

Η επόμενη συζήτηση έγινε τον Ιούνιο του 2011, μετά από προτροπή των εργαζομένων. Τότε (όπως και σήμερα άλλωστε) για μεγάλο διάστημα, το προσωπικό του γηροκομείου δεν πληρωνόταν.

Και μετά σιωπή.

Μέχρι σήμερα, που ενημερωθήκαμε επίσημα ότι το ίδρυμα χρεωστάει μόνο 754.719,28 ευρώ (με τις προσαυξήσεις, για να μην παρεξηγούμαστε 576.686,20 +169.033,08). Μήπως από το 2011 έχουμε να πληρώσουμε εργοδοτικές εισφορές;

Οι 13 εργαζόμενοι κάθε μήνα δεν περνούν το μισθό τους. Παίρνουν έναντι. Άρα υπάρχουν και μεγάλες όφειλες σε μισθοδοσία. Μήπως ξεπερνούν και τις 100.000 € Ποιος ξέρει;

Και τώρα τι κάνουμε; Πώς θα ξοφλήσουμε τα απαιτούμενα; Μπορεί κάποιος υπεύθυνος του ιδρύματος να δώσει απάντηση; Πέρασε μια βδομάδα από την ανακοίνωση και δεν υπάρχει η έγνοια να ενημερωθούν, όχι οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά οι δημότες της πόλης.

Μπάμπης Αντωνιάδης

δημοτικός σύμβουλος ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Για το ιστορικό του Ιδρύματος διαβάστε άρθρα στην ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ:
 
Η απαντηση  του Δημάρχου Αναγνωσταρά για το γηροκομείο 2011
Ιούνιος 2011
Οι απόψεις του κ. Τσούρνου για το γηροκομείο Ιούνιος 2010
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ