Προϋπολογισμός: Ποια προγράμματα απασχόλησης θα «τρέξουν» μέσα στο 2018…
Σύμφωνα με την εκθεση του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε χτες το βράδυ στη Βουλή, η αντιμετώπιση της ανεργίας εξακολουθεί να παραμένει κύρια προτεραιότητα. Τα μέτρα που προωθούνται για ενίσχυση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στην καταπολέμηση της ανεργίας, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, για την άμεση διαχείριση των συνεπειών της ανεργίας, θα συνεχιστεί η προώθηση μέτρων, μέσω συγχρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, τα οποία θα προσφέρουν αυξημένες ευκαιρίες απασχόλησης όλων των κατηγοριών των ανέργων.
Ειδικότερα έχουν σχεδιασθεί και υλοποιούνται:
Προγράμματα για ανέργους.
Συμβουλευτική Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση Άνεργων Υψηλών Προσόντων Ηλικίας 25 – 29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επι- κοινωνιών.
Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Καταπολέμησης της ανεργίας στο Κλάδο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και του Εξαγωγικού Εμπορίου. (Συμβουλευτική Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση).
Πρόγραμμα εκπαίδευσης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας άνεργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα του Τουρισμού στο αντικείμενο του Digital Marketing.
Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Καταπολέμησης της Ανεργίας στο Κλάδο των Υποδομών και Μεταφορών. (Συμβουλευτική Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστο- ποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση).
Συνέχιση των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας σε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και Δημόσιο.
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη / 3000 νέοι – υψηλών προσόντων (χρηματοδότηση από τον Ιδιωτικό Τομέα).
Αυξημένη θα είναι η δαπάνη για τα προγράμματα απασχόλησης, κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με τον νέο Προϋπολογισμό. Προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 450 εκατ. ευρώ, με σκοπό την εφαρμογή των σχεδιαζόμενων ενεργητικών πολιτικών για την τόνωση της απασχόλησης μέσω των διαφόρων προγραμμάτων ενίσχυσης, κατάρτισης και επανένταξης στην αγορά εργασίας, καθώς και των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Παράλληλα, η δαπάνη για τα επιδόματα ανεργίας αναμένεται να παραμείνει στο ύψος των 986 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά αμετάβλητη σε σχέση με το 2017.
Ειδικότερα, για το 2018 περιλαμβάνονται και δράσεις όπως:
Πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτικών εισφορών για τη μετατροπή εργαζόμενων «με μπλοκάκι» σε μισθωτούς: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών με σκοπό τη μετατροπή της ψευδώς δηλωμένης αυτοαπασχόλησης εκ μέρους του εργοδότη σε μισθωτή εργασία. Με το εν λόγω πρόγραμμα ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της μισθωτής εργασίας αναφορικά με τις προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας (ωράρια, μισθοί, επιδόματα, δώρα εορτών, άδειες κ.λπ.).
Πρόγραμμα για «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους: Το πρόγραμμα αφορά περιπτώσεις εργαζομένων που είναι απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα ή βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση αλλά και κατάρτιση των εργαζόμενων αυτών με νέες γνώσεις και ικανότητες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε διαφορετικές θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την απειλή της ανεργίας. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δώσει διέξοδο σε 50.000 εγκλωβισμένους εργαζόμενους.
Πρόγραμμα επιχορήγησης της «πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 35 ετών»: Το πρόγραμμα ενισχύει τους νέους επιχειρηματίες έως 35 ετών, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής της επιχείρησης, για την πρώτη πρόσληψη εργαζομένου σε θέσεις μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης μέσω της επιχορήγησης για 12 μήνες του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσλαμβανομένου για πλήρη απασχόληση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συμβάλει τόσο στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας όσο και στην προώθηση της μισθωτής εργασίας με θετική επίπτωση στην απασχόληση, ενώ σε πρώτη φάση αναμένεται να προκηρυχθούν 20.000 νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης.