Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΟΑΕΔ: Δύο προγράμματα εντός του Νοεμβρίου για 35.000 θέσεις εργασίας

ΟΑΕΔ: Δύο προγράμματα εντός του Νοεμβρίου για 35.000 θέσεις εργασίας

ΟΑΕΔ: Δύο προγράμματα εντός του Νοεμβρίου για 35.000 θέσεις εργασίας…

Η αρχή γίνεται με το πρόγραμμα που αφορά την πρόσληψη 15.000 ανέργων ηλικίας 30 – 49 ετών. Οι 10.000 εξ αυτών θα προκύψουν από τα μητρώα το ΟΑΕΔ και οι 5.000 από τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Στη συνέχεια, έχει προγραμματιστεί να τεθεί εν ισχύ ένα δεύτερο πρόγραμμα που αφορά την επιδότηση της λεγόμενης «πρώτης πρόσληψης», από επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως 35 ετών. Στόχος του προγράμματος είναι να προκύψουν έως 20.000 νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πιο αναλυτικά τα προγράμματα που έρχονται είναι τα εξής:

*Πρώτη πρόσληψη: Το πρόγραμμα ενισχύει τους νέους επιχειρηματίες έως 35 ετών, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής της επιχείρησης, για την πρώτη πρόσληψη εργαζομένου σε θέσεις μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης. Προκηρύσσεται για 20.000 νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, είναι συνολικού προϋπολογισμού 114 εκατ. ευρώ και προβλέπει την επιχορήγηση του 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσλαμβανομένου για πλήρη απασχόληση για 18 μήνες αν η πρόσληψη αφορά άνεργους ηλικίας έως 29 ετών και για 12 μήνες αν η πρόσληψη αφορά άνεργους ηλικίας 30 ετών και άνω.

*Πρόγραμμα 30 – 49 ετών: Είναι το πρώτο πρόγραμμα που εντάσσει δικαιούχους του ΚΕΑ. Θα υπάρχουν 10.000 ωφελούμενοι από το μητρώο του ΟΑΕΔ και 5.000 από το ΚΕΑ. Υπενθυμίζεται ότι βάσει καταστατικής λειτουργίας, υπάρχει η δέσμευση για να απορροφώνται σε θέσεις εργασίας, το 10% των δικαιούχων του ΚΕΑ. Ωφελούμενοι θα είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών, δικαιούχοι του ΚΕΑ και μακροχρόνια άνεργοι. Θα παρέχεται επί 12 μήνες επιχορήγηση που θα ανέρχεται σε 15 ευρώ ημερησίως για ανέργους του ΟΑΕΔ, 18 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους και 22 ευρώ την ημέρα για δικαιούχους του ΚΕΑ. Όσες επιχειρήσεις προσλάβουν μη μακροχρόνια ανέργους, δεσμεύονται για να τους διατηρήσουν στο δυναμικό τους, τρεις μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης. Ανάλογα με τους εργαζόμενους ανά επιχείρηση, θα προκύπτει και ο αριθμός των ωφελούμενων. Ειδικότερα ένας ωφελούμενος θα υπάρχει για επιχειρήσεις που έχουν έως τρία άτομα προσωπικό. Δύο ωφελούμενοι για επιχειρήσεις με προσωπικό από τέσσερα έως οκτώ άτομα, τρεις ωφελούμενοι για επιχειρήσεις από 9 – 19 άτομα και πέντε ωφελούμενοι για επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων.

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ