Μια νέου τύπου καισαρική πιο κοντά στον φυσιολογικό τοκετό…
Η καισαρική είναι μια μέθοδος που στην χώρα μας είναι διαδεδομένη σε μεγάλο βαθμό, ίσως μεγαλύτερο από ό,τι θα έπρεπε. Στην πραγματικότητα η γέννα με τη διαδικασία της καισαρικής θα πρέπει να γίνεται όταν πραγματικά υφίσταται ανάγκη.
Ωστόσο, όπως φαίνεται νέα δεδομένα έρχονται σε ό,τι αφορά την καισαρική.
Επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λονδίνου κάνουν δοκιμές πάνω στη μέθοδο της αργής και φυσιολογικής καισαρικής. Τι ακριβώς είναι αυτό; Ο γιατρός κάνει την καισαρική τομή στην κοιλιά της μητέρας και άλλη μία στο κάτω μέρος της μήτρας. Βγάζει έξω το μωρό μαζί με τον αμνιακό σάκο. Στη συνέχεια πραγματοποιεί μια τομή για να βγάλει έξω το κεφάλι του μωρού και μετά το αφήνει να πάρει τον χρόνο του μέχρι να βγάλει μόνο του το σώμα του από τον αμνιακό σάκο. Το μωρό ολοκληρώνει την έξοδό του με τις ενστικτώδεις κινήσεις που κάνουν τα μωρά με τους ώμους τους και όταν έρχονται στον κόσμο με φυσιολογικό τοκετό. Η διαδικασία της προσπάθειας του μωρού να βγει από τον αμνιακό σάκο, διαρκεί περίπου 4 λεπτά και μόλις ολοκληρωθεί, οι γιατροί το αφήνουν ξαπλωμένο πάνω στη μαμά του χωρίς να του κόψουν αμέσως τον ομφάλιο λώρο.
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, με την μέθοδο αυτή γίνεται πιο ομαλά η έξοδος του μωρού στον κόσμο. Η πρώτη τέτοιου είδους καισαρική πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 90 στο νοσοκομείο Queen Charlotte’s and Chelsea στο Λονδίνο. Εκείνο που οι γιατροί θέλουν να απαντήσουν μέσα από αυτήν την μέθοδο, είναι το κατά πόσο τα παιδιά που γεννιούνται έτσι, έχουν λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα. Η καισαρική συχνά ενοχοποιείται για αναπνευστικά προβλήματα των παιδιών αφού η έξοδός τους στον κόσμο είναι απότομη και τα νεογνά καλούνται να πάρουν απότομα την πρώτη τους ανάσα. Η «φυσιολογική» καισαρική υποτίθεται ότι μειώνει αυτόν τον κίνδυνο.