8 συμβουλές για ένα σωστό βιογραφικό …
Το βιογραφικό σημείωμα συνεχίζει να είναι ο πιο κοινός τρόπος για να συστηθούμε σε εργοδότες και εταιρίες εύρεσης εργασίας. Οι οδηγίες που περιγράφονται παρακάτω θα σας βοηθήσουν ώστε να συντάξετε ένα σωστό βιογραφικό σημείωμα:
1. Κάθε βιογραφικό σημείωμα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο σελίδες και να μην ξεπερνάει τις τρεις. Οργανώστε το βιογραφικό σας έτσι ώστε να αναφέρεστε στις ικανότητες, στην εμπειρία και στα επιτεύγματα που σχετίζονται με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης αγγελίας στην οποία απευθύνεστε.
2. Κάθε βιογραφικό πρέπει να ξεκινάει με μία σύντομη περίληψη που να περιγράφει ποιος είστε. Εδώ πρέπει να είστε αντικειμενικοί και να αποφύγετε τα υποκειμενικά κλισέ, όπως «Έχω εσωτερικό κίνητρο», «Είμαι καλός στην ομαδική δουλειά», «Είμαι γεννημένος αρχηγός και άριστος στην επικοινωνία».
3. Η πρώτη εντύπωση. Ξεκινήστε την περίληψη με κάποιο χαρακτηριστικό σας που ταιριάζει με τα βασικά χαρακτηριστικά τα οποία απαιτούνται από την αγγελία.
4. Διατύπωση. Πάντα να διατυπώνετε τις ικανότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σας σε παρών χρόνο.
5. Το βιογραφικό πρέπει να είναι τυπωμένο και να έχει σχεδιαστεί σωστά. Το υλικό πρέπει να είναι ευανάγνωστο και ελκυστικό, κάτι που πολλά βιογραφικά τελικά δεν πετυχαίνουν. Αν το βιογραφικό σας δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις τότε απλά χάνετε τον χρόνο σας.
6. Είναι πολύ σημαντικό να είστε αντικειμενικοί. Όταν ολοκληρώσετε το βιογραφικό σας ζητήστε από κάποιον να το διαβάσει- όχι από έναν φίλο ή μέλος της οικογενείας. Να είστε έτοιμοι να το αναθεωρήσετε κάποιες φορές προτού το ολοκληρώσετε.
7. Το βιογραφικό σας πρέπει να περιγράφει και το μέλλον σας. Αν ταυτόχρονα σπουδάζετε μία επιπλέον ειδικότητα μην το παραλείψετε.
8. Μην αναφέρεστε σε περισσότερα από όσα χρειάζονται. Μην περιλάβετε κάθε σεμινάριο στο οποίο έχετε πάει, μην αναφέρεστε σε εθνικότητα/πολιτική, μην αναφέρετε γλώσσες τις οποίες δεν μπορείτε να μιλήσετε πια ή σε καθημερινά ενδιαφέροντα.