Το «έξυπνο» σπίτι που όλες οι συσκευές του θα είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους και με το διαδίκτυο (Internet of Things) δίνοντας τη δυνατότητα ελέγχου και λειτουργίας από το κινητό τηλέφωνο ή φορητά τάμπλετ, γίνεται σταδιακά πραγματικότητα και στην χώρα μας.
Όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Bosch Ελλάδας, Ιωάννης Κάπρας, η τεχνολογία ΙοΤ θα χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, βελτιώνοντάς τη σημαντικά και προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερες ενεργειακές αποδόσεις με ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων. Επίσης επεσήμανε ότι ο όμιλος Bosch διεθνώς έχει 5 εκατομμύρια συσκευές διασυνδεδεμένες ενώ μέχρι το 2019 θα έχουν διασυνδεθεί 25 εκατ. συσκευές δημιουργώντας το «έξυπνο» σπίτι, το «έξυπνο»αυτοκίνητο κλπ.
Στην Ελλάδα όπως αναφέρει ο κ. Κάπρας ήδη υπάρχουν εμπορικές λύσεις και προϊόντα της εταιρίας όπως το «έξυπνο» ψυγείο που δίνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα ελέγχου της θερμοκρασίας από απόσταση μέσω του κινητού ή τάμπλετ καθώς και τη δυνατότητα να γνωρίζει κανείς οποιαδήποτε στιγμή τα προϊόντα που περιέχει καθώς υπάρχουν εντός του ψυγείου κάμερες. Επίσης υπάρχει η διασυνδεδεμένη καφετιέρα, ο διασυνδεδεμένος θερμοστάτης και λέβητας αερίου που δίνει τη δυνατότητα μεταξύ άλλων να ελέγχεται και να προσδιορίζεται η θερμοκρασία του σπιτιού καθώς και του νερού από μακριά καθώς και ο «έξυπνος» συναγερμός. Έτσι σταδιακά δημιουργείται το οικοσύστημα εκείνο που θα επιτρέψει να δημιουργηθεί ένας πλήρες «έξυπνο» σπίτι, προσφέροντας στο κάτοικο μεγαλύτερη άνεση, ασφάλεια και εξοικονόμηση ενέργειας και χρόνου.
Στη διεθνή αγορά διατίθενται μεταξύ άλλων ο «έξυπνος» πυρανιχνευτής, ο «έξυπνος» φούρνος και τα «έξυπνα» πλυντήρια ρούχων και πιάτων.
Η Bosch Ελλάδας λειτουργεί ως θυγατρική του Ομίλου Bosch στην Ελλάδα από το 1992, αν και η παρουσία της καταγράφεται ήδη από το 1913. Σήμερα απασχολεί προσωπικό 67 ατόμων ενώ ο Όμιλος Bosch στην Ελλάδα απασχολεί συνολικά 519 άτομα