Ερχεται μακράν περίοδος ισχυρών Μελτεμιών και ξανά φόβος για πυρκαγιές

- Advertisement -

Από την Παρασκευή επανέρχονται τα ισχυρά μελτέμια και όπως δείχνουν όλα τα προγνωστικά στοιχεία, τα μελτέμια αυτά θα έρθουν για να μείνουν για αρκετές μέρες.

- Advertisement -

Βέβαια, μπορεί τα μελτέμια (βοριάδες) να δρουν ως φυσικό κλιματιστικό και να ανακουφίζουν από τη ζέστη, ωστόσο είναι επικίνδυνα για εξάπλωση πυρκαγιών σε συγκεκριμένες περιοχές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΑ 8 ΜΠΟΦΟΡ
Σταδιακά θα ξεκινήσει να ενισχύεται το μελτέμι από την Πέμπτη, ωστόσο η Παρασκευή θα είναι η πρώτη μέρα που θα αρχίσει να πνέει πολύ ισχυρό.
Από την Παρασκευή και στη συνέχεια, τόσο οι περιοχές του Αιγαίου, όσο και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, θα επηρεάζονται από μέγιστες ριπές του ανέμου που θα αγγίζουν τα 8 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο.

Άρα, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Σποράδες, αλλά και περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Εύβοιας, της Ανατολικής Στερεάς, της Αττικής και της Ανατολικής Πελοποννήσου, δίνουν σοβαρή υποψηφιότητα για να τις επισκεφτούν ισχυροί άνεμοι.

Στη νότια Κρήτη, οι βοριάδες που θα δρουν ως καταβάτες, θα πνέουν σε τοπικό επίπεδο με εντάσεις που θα αγγίζουν ακόμη και τα 9 μποφόρ.

ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Από την Παρασκευή οι ισχυροί άνεμοι θα πλήξουν και τις περισσότερες περιοχές του νόμου Αττικής. Οι μέγιστες ριπές των ανέμων θα αγγίζουν τα 7 και πιθανώς τα 8 μποφόρ. Υπάρχει πρόσφατο προηγούμενο με την Αττική, ας προσέχουμε σας παρακαλώ, δεν χρειάζεται να καεί ότι πράσινο απέμεινε. Οι ισχυροί αυτοί άνεμοι, με μικρές αυξομειώσεις, θα διατηρηθούν για αρκετές ημέρες, και την επόμενη εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα.

ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, όλοι μας, και ιδιαιτέρως για τις περιοχές που σας προανέφερα. Τα μελτέμια πολλές φορές παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην γρήγορη εξάπλωση πυρκαγιών οι οποίες εκδηλώνονται στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΣΗ ΙΔΙΑΤΕΡΗΣ ΖΕΣΤΗΣ
Οι βοριάδες θα κρατήσουν χαμηλά τον υδράργυρο, όχι όμως παντού. Αυτό σημαίνει ότι στη δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα θα επικρατεί περισσότερη ζέστη σε σχέση με τις περιοχές που θα επηρεάζονται από τα μελτέμια.

Μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο, ειδικά στη δυτική Ελλάδα, η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 37-38°C, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να ανέβει λίγο ακόμη η θερμοκρασία και στα ανατολικά και νότια. Σε καμία περίπτωση όμως δεν διαφαίνεται κάποια αξιόλογη θερμή εισβολή για τις επόμενες 7-8 η το πολύ 10 ημέρες.

ΑΠΟΥΣΙΑ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ
Οι συνθήκες που θα επικρατήσουν, θα είναι ευσταθείς. Αυτό σημαίνει ότι δεν αναμένονται βροχοπτώσεις για τις επόμενες 10 μέρες, αφού στις περισσότερες περιοχές της χώρας ο ήλιος θα κυριαρχεί. Επομένως ο καιρός θα είναι καλός με λίγες τοπικές νεφώσεις ενδεχομένως στα πιο ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

- Advertisement -