Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΣτα 29 τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Πελοπόννησο

Στα 29 τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Πελοπόννησο

Επαγρύπνηση, αλλά όχι ανησυχία και πιστή εφαρμογή των οδηγιών του ΚΕΕΛΠΝΟ, συστήνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά τη διαπίστωση ότι τα κρούσματα προσβολής από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Πελοπόννησο έχουν φτάσει τα 29 για το 2017. Από αυτά τα 28 έχουν επιβεβαιωθεί στην Αργολίδα και το ένα πριν από λίγες ημέρες σε έναν 65χρονο άντρα στη Βόρεια Κυνουρία.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο κρούσμα που βεβαιώθηκε φέτος σε ολόκληρη την Ευρώπη ήταν στην Αργολίδα.
Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, μιλώντας στο «Θ» σχετικά, σημείωσε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ από έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει τεκμηριωθεί ότι η νόσος μεταφέρθηκε στην περιοχή από άγρια κορακοειδή. Μάλιστα, επισήμανε πως χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν το σύνολο των κορακοειδών στην Αργολίδα έχουν πεθάνει εξαιτίας του ιού.

Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας
Η κα Νικολάκου επισήμανε ότι βάσει των επισημάνσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση παρά τα 29 κρούσματα, ενώ θετικό για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ότι υπήρχε και υπάρχει σε εξέλιξη πρόγραμμα κωνωποκτονίας. Στο δε αργολικό κάμπο οι ψεκασμοί είναι εντατικοί και γίνονται από σπίτι σε σπίτι.
Επίσης, συμπλήρωσε ότι μπορεί κάποιος να έχει προσβληθεί από τον ιό, αλλά να μην εκδηλώσει ποτέ σύμπτωμα.
Η Μεσσηνία δεν αντιμετωπίζει κανένα ζήτημα, ενώ η κα Νικολάκου σημείωσε ότι στους στόχους της Περιφέρειας είναι να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ η δημιουργία Παρατηρητηρίου Δημόσιας Υγείας, που θα ασχολείται με τέτοια θέματα, αλλά και με ζητήματα που αφορούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση, την ποιότητα του πόσιμου νερού, αλλά και των νερών κολύμβησης, και γενικότερα με θέματα που απασχολούν τη δημόσια υγεία.

Στοιχεία
Το ΚΕΕΛΠΝΟ κάθε εβδομάδα συντάσσει έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης με στοιχεία που προέρχονται από τις δηλώσεις που του στέλνουν οι θεράποντες ιατροί για τα περιστατικά, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση του ιού.
Η τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ δημοσιοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου και μέχρι τότε, από τις αρχές του έτους, είχαν διαγνωστεί 24 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 16 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση). Έχουν δε καταγραφεί δύο θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό και εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 75 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Περιφέρεια, στο διάστημα που ακολούθησε τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 29 και προστέθηκε άλλος ένας θάνατος ηλικιωμένου ατόμου.
Μέχρι δε τις 16 Αυγούστου από τα 24 κρούσματα, τρία άτομα εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ενώ άλλα δύο παρέμεναν για νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Στο Δήμο Άργους-Μυκηνών έχουν καταγραφεί 12 κρούσματα, στο Δήμο Ναυπλιέων 10 κρούσματα και ένα στη Βόρεια Κυνουρία και υπάρχει ένα ακόμα με απροσδιόριστο τόπο έκθεσης.
Από το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνεται ότι ο πιθανός τόπος έκθεσης των ανθρωπίνων κρουσμάτων από τον ιό του ΔΝ αποτελεί αδρό κριτήριο για την εκτίμηση των περιοχών κυκλοφορίας του ιού.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυσθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Εγρήγορση
Στα συμπεράσματά του το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι μέχρι τις 16/08/2017 στην Ελλάδα έχει καταγραφεί σχετικά μικρός αριθμός κρουσμάτων σε ανθρώπους με σχετικά περιορισμένη γεωγραφική κατανομή στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Αρκαδίας. Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ιδιαίτερα εν όψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό σε άλλη γεωγραφική περιοχή.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, κατά την περίοδο 2017 (έως 11/08/2017), κρούσματα λοίμωξης από τον ιό έχουν καταγραφεί, εκτός από τη χώρα μας, στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στη Σερβία και στη Ρουμανία.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία, αφενός, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και, αφετέρου, η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών Αρχών. Καθώς οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει την ανάγκη τήρησης ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια.
Τέλος, σημειώνεται ότι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας έχει εγκριθεί άδεια στον καθηγητή της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπο Μπιλλίνη, για σύλληψη κορακοειδών (καρακάξα, κάργια, κουρούνα), για τη διερεύνηση της ζωοανθρωπονόσου του Δυτικού Νείλου.
Η έρευνα θα λάβει χώρα κατά τα έτη 2017 και 2018, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μπορούν να παγιδευτούν μέχρι 300 άτομα κορακοειδών.

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ