Με δήλωση του σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΙ εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ διέψευσε την ύπαρξη δεύτερου θύματος από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Την χθεσινή δυσάρεστη είδηση διέψευσε και η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κα Ελένη Παναγιωτοπούλου πριν λίγο μιλώντας με εκπρόσωπο του argonafplia.gr.
Το χθεσινή άρθρο: Και δεύτερος θάνατος απο τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Αργολίδα |
Η είδηση αναφερόταν σε συγκεκριμένο 76χρονο που βρίσκεται στην εντατική νοσοκομείου της Αθήνας, κατάγεται από την Αργολίδα και πάσχει και από άλλες ασθένεις πλην του Ιού του Δυτικού Νείλου.
Πληροφοριακά να αναφέρουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.