Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΕνημέρωση απο τον Ιατρικο σύλλογο Αργολίδας για τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Ενημέρωση απο τον Ιατρικο σύλλογο Αργολίδας για τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Με αφορμή το θόρυβο που έχει δημιουργήσει αλλά και την ανησυχία στους πολίτες της Αργολίδας το περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας ενημερώνει τους πολίτες για τα συμπτώματα της νόσου, αλλά και τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης που επιβάλλεται να τηρούνται.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές, καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό, είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότερο από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας(>50 ετών),ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Το συστηματικό και έγκαιρο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και η ενημέρωση του κοινού για την προστασία από τα κουνούπια αποτελούν τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

Τέτοια μέτρα είναι:
Χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος.
Χρήση κουνουπιέρας, σήτας σε πόρτες παράθυρα φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιών, ανεμιστήρες και κλιματιστικά.
Αποφυγή λιμναζόντων υδάτων σε αυλές και μπαλκόνια και απομάκρυνση αυτών.
Αποφυγή σκούρων ενδυμάτων, προτιμούμε τα ανοιχτόχρωμα ενδύματα.
Τοποθέτηση αρωματικών φυτών στον εξωτερικό αλλά και στον εσωτερικό χώρο των σπιτιών, όπως δεντρολίβανο, δυόσμος, λεβάντα, βασιλικός κλπ που απωθούν τα κουνούπια.
Τοποθέτηση λαμπτήρων φθορίου στους εξωτερικούς χώρους που απωθούν τα κουνούπια και συχνό κούρεμα γρασιδιού και θάμνων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας παρακολουθεί την εξέλιξη της επιδημιολογίας της νόσου και θα ενημερώνει τους πολίτες για τα νεώτερα δεδομένα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ