Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΣ. Φάμελλος: «Η Πελοπόννησος δεν μπορεί άλλο να είναι στον μεσαίωνα των...

Σ. Φάμελλος: «Η Πελοπόννησος δεν μπορεί άλλο να είναι στον μεσαίωνα των χωματερών»

Με βασικά θέματα συζήτησης τους δασικούς χάρτες, τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, την ανακύκλωση, τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, το πλαίσιο προστασίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου και τις ανεμογεννήτριες στην Μάνη, πραγματοποιήθηκε η περιοδεία του Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου, στη Λακωνία και την Μεσσηνία. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε Σπάρτη και Καλαμάτα ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι «για πρώτη φορά η χώρα μας έχει έναν καθαρό δρόμο μπροστά της. Δεν είναι όλα όσα θέλαμε, είναι όμως αυτό που χρειαζόμαστε, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε αυτόνομες πολιτικές, να ενισχύσουμε την εργασία, να πούμε επιτέλους ότι η χώρα μας μπαίνει σε ένα περιβάλλον καθαρής ανάπτυξης. Για πρώτη φορά οι ευρωπαίοι εταίροι, με τη συμφωνία του Ιουνίου συναίνεσαν στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα. Και αυτό το πέτυχε αυτή η κυβέρνηση».

Στο θέμα των δασικών χαρτών ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι οι αγρότες που εκμεταλλεύονται εκτάσεις οι οποίες στους δασικούς χάρτες είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές, θα ειδοποιηθούν προσωπικά, ώστε να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες για να διασφαλίσουν τις καλλιέργειες και τις επιδοτήσεις τους, μέσα στον Ιούλιο. «Έχουμε κοινή ομάδα εργασίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εδώ και πέντε μήνες και, επειδή ολοκληρώθηκαν τώρα οι δηλώσεις καλλιέργειας, αποφασίσαμε να συνεργαστούν ηλεκτρονικά οι δύο βάσεις δεδομένων για να ενημερώσουμε τους αγρότες που στη δήλωση καλλιέργειάς τους υπάρχει συνάφεια με δασική χρήση, ώστε στο μήνα που έχουν διαθέσιμο να κάνουν τις αιτήσεις αλλαγής χρήσης ή παραχώρησης κυριότητας. Δουλεύουμε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να λύσουμε προβλήματα και για να είναι ενήμεροι προσωπικά οι αγρότες για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να μην έχει πρόβλημα η καλλιέργεια και η επιδότησή τους», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε, ότι οι δασικοί χάρτες αποκάλυψαν τι πέτυχε το σύστημα εξουσίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, πολλά πράγματα γίνονταν πίσω από την πλάτη της διοίκησης και κάτω από το χαλί, τροφοδοτώντας τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Όσοι αγρότες καλλιεργούσαν σε πρώην δασικές εκτάσεις, χωρίς να αδειοδοτηθούν, τότε με αυτό που ίσχυε στο παρελθόν έμπαινε σε αμφισβήτηση η επιδότησή τους. Αντίθετα, τώρα λύνουν το πρόβλημά τους και οι δασικοί χάρτες είναι εργαλείο που δημιουργεί κανονικότητα και ασφάλεια».

Σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο ο Αν. ΥΠΕΝ είπε ότι η κυβέρνηση πήρε τις αποφάσεις που χρειαζόταν άμεσα και όσον αφορά τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και όσον αφορά στο ΣΔΙΤ. Και το έκανε για να προφυλάξει τους κατοίκους της Πελοποννήσου από τις χωματερές και το πρόστιμα. Τώρα περιμένει τους Δήμους της Πελοποννήσου, μέσω του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, να αποφασίσουν αν θα συνεργαστούν με την Περιφέρεια, ώστε να ξεκινήσει το έργο: «Υπάρχει ένα θέμα συνεργασίας του α’ με τον β’ βαθμού αυτοδιοίκησης. Εμείς, πρέπει να το λύσουμε και όχι να χρεώσουμε ευθύνες στη μία ή την άλλη πλευρά. Γι’ αυτό και δίνουμε νέο περιθώριο χρόνου μέχρι την 10η Ιουλίου. Δεν περνάει από το μυαλό μου η πιθανότητα να μην έχει απόφαση ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, δηλαδή να μην πάρει απόφαση η αυτοδιοίκηση για την αρμοδιότητά της. Δεν νοείται αυτοδιοίκηση που να μην αποφασίζει γι’ αυτά που της ανήκουν».

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι Δήμοι με τον Φορέα Διαχείρισης αρνηθούν να συνάψουν προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια για να ξεκινήσει η ΣΔΙΤ, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε: «Αν δεν υπάρξει απόφαση από τον Φορέα που να δίνει θεσμική ασφάλεια στη σύμβαση του ΣΔΙΤ, δεν θα υλοποιείται ο ΠΕΣΔΑ και θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης. Και θα πρέπει ταυτόχρονα η αυτοδιοίκηση να προτείνει μια άλλη λύση χωρίς πόρους και με πρόστιμα για τις χωματερές που ακόμα συντηρούνται στην Πελοπόννησο. Εμείς όμως κάναμε ότι ζήτησε ο ΦΟΔΣΑ για να υπάρξουν λύσεις».
Αναφερόμενος δε, στη βελτίωση της ΣΔΙΤ που πέτυχε η κυβέρνηση δήλωσε: «Έπρεπε να βοηθήσουμε την αυτοδιοίκηση και να μειωθεί το κόστος για τον πολίτη, εφόσον βρήκαμε μια διαμορφωμένη κατάσταση με δεσμεύσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση. Γι’ αυτό παρεμβήκαμε στη συζήτηση για τη ΣΔΙΤ και μειώσαμε το κατώφλι (κατώτερη εγγυημένη ποσότητα) από τους 150.000 τόνους στους 100.000 τόνους. Ζητήσαμε τον περιορισμό της διάρκειας της σύμβασης στα 21 χρόνια. Ζητήσαμε την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο και έτσι κατεβάσαμε το όριο της κεντρικής διαχείρισης από το 50% στο 37%. Προσθέσαμε πέντε σταθμούς μεταφόρτωσης οπότε αντί για δύο θα υπάρχουν εφτά, μειώνοντας το μεταφορικό κόστος και συνολικά το κόστος διαχείρισης κατά 5.000.000 ευρώ. Προσθέσαμε και τα φωτοβολταϊκά πάρκα στη διαπραγμάτευση ώστε να έχουμε ένα ισοδύναμο ηλεκτρικό φορτίο της τάξης των 150.000 κατοίκων».

Και πρόσθεσε: «Επειδή γνωρίζουμε λοιπόν ότι υπάρχουν όλα αυτά τα οφέλη, πιστεύουμε ότι είναι πλέον εφικτή μια λύση χωρίς καθυστερήσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο περιορισμός της κεντρικής διαχείρισης στο 37 % που προδιαγράφεται τώρα έχει μια μεγάλη διαφορά όσον αφορά στο κόστος. Γιατί η επεξεργασία στο πεδίο, κοντά στον πολίτη (τοπική διαχείριση) του 60% μειώνει το συνολικό κόστος, γιατί το ποσοστό που θα διαχειρίζεται ο Δήμος δεν θα έχει κόστος. Αντίθετα, θα δώσουμε στους Δήμους τη δυνατότητα να εμπορεύονται υλικά, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τώρα. Άρα, οι Δήμοι μπορούν να πωλούν υλικά και ενέργεια, θα έχουν και αρμοδιότητα στην τοπική διαχείριση, οπότε μπορούν να έχουν οικονομικά οφέλη και σίγουρα οφέλη εργασίας».

«Η Πελοπόννησος είναι η πιο αργοπορημένη περιφέρεια στη διαχείριση απορριμμάτων», συνόψισε. «Οριακά εγκρίθηκε η Περιβαλλοντική Μελέτη (ΣΜΠΕ) την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου και πριν από λίγες ημέρες ο Περιφερειακός Σχεδιασμός», ενώ τόνισε ότι «πρέπει η Πελοπόννησος να μπει στην αναγέννηση της ανακύκλωσης. Δεν μπορεί να βρίσκεται στο μεσαίωνα των χωματερών», εξηγώντας ότι τα τέλη διαχείρισης θα εξαρτώνται από το επίπεδο της ανακύκλωσης που θα σημειώνει ο κάθε δήμος. «Υπήρχαν υποσχέσεις και πολλές δηλώσεις στο παρελθόν. Αλλά η ανακύκλωση δεν ξεπερνά το 6 έως 8 % στους δήμους της χώρας. Εμείς δίνουμε πλέον τα εργαλεία στους δήμους και είμαστε δίπλα τους για να τους παρέχουμε κάθε τεχνική βοήθεια στην υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης, ενώ αυτή την περίοδο έχουμε πληθώρα χρηματοδοτήσεων».

Ο Αν. ΥΠΕΝ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ότι έχει υπογράψει εδώ και τρεις μήνες το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τα μέτρα προστασίας, το οποίο είναι προς έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας: «Το Προεδρικό Διάταγμα έχει τελειώσει από το υπουργείο, έχει υπογραφεί από εμάς και έχει πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μόλις ολοκληρώσει το ΣτΕ θα γίνει ΦΕΚ. Έχει βελτιώσεις από την προσωρινή υπουργική απόφαση, δίνει σχετικά περιθώρια στις χρήσεις κατοικίας και τουριστικών καταλυμάτων, υπακούει στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του ΣτΕ και θα δούμε και τις τελικές παρατηρήσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Τέλος, αναφερόμενος στο αιολικό πάρκο που δημιουργείται στην περιοχή της Μάνης και τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει στην περιοχή, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε πως αυτή την περίοδο τροποποιούνται οι περιβαλλοντικοί όροι της μελέτης, όπως ζήτησε και η εταιρεία, με κατάργηση δύο Α/Γ και μετακίνηση 4 Α/Γ για μείωση της οπτικής όχλησης, ενώ αξιολογείται και η ειδική οικολογική μελέτη για την ορνιθοπανίδα της περιοχής, συγκεκριμένα για τον φιδαετό και την αετογερακίνα. «Υπάρχει για το έργο αδειοδότηση από το 2012, έχουμε παρέμβει για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τα προστατευόμενα είδη και αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι προτάσεις για να φτάσουμε σε μια πρόταση αποδεκτή. Γνωρίζω και κατανοώ τις ανησυχίες κατοίκων της περιοχής, αλλά και περιβαλλοντικών κινημάτων, γι’ αυτό θα μελετηθεί με ιδιαίτερη προσοχή η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων που έχει ήδη κατατεθεί».

Στην περιοδεία του Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου, συμμετείχαν και οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης (Λακωνία) και Παναγιώτα Κοζομπόλη, Πέτρος Κωνστατινέας (Μεσσηνία).

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ