Το 2004 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γεωπόνων Αργολίδας και της τότε Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας καθώς και των Δήμων Λέρνας & Μυκηνών είχαμε οργανώσει στο Κιβέρι μια ημερίδα αφιερωμένη στην καλλιέργεια της βερικοκιάς με τίτλο:«Βερικοκιά, η καλλιέργεια επανέρχεται αλλά…».
Στην ημερίδα αυτή παρουσιάστηκαν οι νέες τάσεις και προοπτικές για την καλλιέργεια καθώς επίσης και νέες ποικιλίες οι οποίες είναι ανθεκτικές στην ίωση της Ευλογιάς των πυρηνοκάρπων (Σάρκα).
Σημειώνουμε ότι η ασθένεια αυτή όπως γνωρίζετε έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές στα πυρηνόκαρπα (βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, νεκταρίνια) τόσο στη χώρα μας, όσο και στη Βαλκανική χερσόνησο από όπου και ξεκίνησε το 1920. Σήμερα η ασθένεια έχει επεκταθεί σχεδόν σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο με μεγάλες απώλειες για τις καλλιέργειες αυτές.
Επίσης, οι παραγωγοί ενημερώθηκαν ότι δεν υπάρχουν μόνο οι γνωστές ποικιλίες (Τίρυνθας, Μπεμπέκου, Χασιώτικο) που είναι ευαίσθητες στην ίωση, αλλά και άλλες νέες, που έχουν ελπιδοφόρα μηνύματα, αναφορικά με την ανθεκτικότητα, απέναντι στον ιό της ευλογιάς των πυρηνοκάρπων.
Στη συνέχεια η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης πήρε την πρωτοβουλία και προώθησε στον αργολικό κάμπο τις νέες ανθεκτικές ποικιλίες που είχε δημιουργήσει το Ινστιτούτο Δενδροκομίας στη Νάουσα. Στην πορεία προωθήθηκαν και άλλες ξενικές ποικιλίες από διάφορα φυτώρια, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη γκάμα ποικιλιών ανάλογα με το χρόνο ωρίμανσης που μπορεί να επιλέξουν οι καλλιεργητές.
Σε συνέχεια των ανωτέρω και εξαιτίας των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει όλα αυτά τα χρόνια θεωρήσαμε σκόπιμο να οργανώσουμε μια νέα ενημερωτική ημερίδα για την καλλιέργεια της βερικοκιάς.
Η ημερίδα αυτή θα γίνει στο Άργος, την Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο «Μέγας Αλέξανδρος» στις 5.30 μ.μ. και ο τίτλος είναι : Η ίωση σάρκα και η καλλιέργεια της βερικοκιάς: νέα δεδομένα.
Σε αυτή θα παρουσιαστούν τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει σχετικά με το Ερευνητικό Πρόγραμμα που υλοποιούμε με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτήθηκε από το Υπ.Α.Α.Τ και αφορά την κατάσταση του παραγόμενου πολλαπλασιαστικού υλικού στην Αργολίδα και στην Κορινθία όπως έλεγχος φυτωρίων, έλεγχος φυλών του ιού, κατάσταση νέων ποικιλιών ανθεκτικών στον ιό της Ευλογιάς. Επίσης θα παρουσιαστούν νέες ποικιλίες, το θέμα του πατενταρίσματος των ποικιλιών που πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί, νέες ποικιλίες, αλλά και νέα στοιχεία αναφορικά με τη βερικοκιά.
Σημειώνουμε ότι, η καλλιέργεια της Βερικοκιάς είναι σημαντική τόσο για την Αργολίδα, όσο και για άλλες περιοχές της χώρας αφού «τη σηκώνει ο τόπος» και οι παραγωγοί γνωρίζουν καλά τη καλλιέργειά της, χρόνια τώρα. Για τους λόγους αυτούς νομίζουμε ότι η ημερίδα που οργανώνουμε θα είναι το ίδιο χρήσιμη και σημαντική με την προηγούμενη.ενώ το υψηλό επίπεδο της Ημερίδας το εγγυώνται οι ομιλητές οι οποίοι προέρχονται από σημαντικά επιστημονικά ιδρύματα τόσο της χώρας όσο και του εξωτερικού.
Ο Προϊστάμενος της ΔΑΟΚ ΠΕ Αργολίδας
Δημήτρης Δήμου
Γεωπόνος