Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΑν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος: "Περιορισμός των θητειών και στη Βουλή και στην...

Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος: “Περιορισμός των θητειών και στη Βουλή και στην Αυτοδιοίκηση και απλή αναλογική”

“Η πρόταση για μια νέα Αυτοδιοίκηση συνδέεται με την πρόταση της Συνταγματικής Αναθεώρησης”, δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στην Ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, που πραγματοποιήθηκε, εχθές, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.

Και συνέχισε: “Η Αυτοδιοίκηση δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετάσχουν σε κάτι που τους αφορά άμεσα και τους επηρεάζει. Και η συζήτηση για την Αυτοδιοίκηση δημιουργεί τη βάση και την αφορμή για μια νέα κοινωνική και ουσιώδη συζήτηση για την πολιτική και τη σχέση του πολίτη και των κινημάτων με αυτή”.

Τόνισε δε, ότι η αυτοδιοίκηση αποτελεί “ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που έχει η δημοκρατική κοινωνία μας, για να μπορέσει να προχωρήσει, και ιδιαίτερα σήμερα που χρειάζεται να επαναπροσεγγίσουμε τη σχέση του πολίτη με την πολιτική, να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της πολιτικής, αλλά και η συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις, μαζί με τον πολύ σημαντικό στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλά και τη λειτουργία ενός κοινωνικού δικτύου προστασίας για τους πολίτες. Σήμερα, η αυτοδιοίκηση χρειάζεται να είναι πιο ισχυρή και πιο συμμετοχική».

Και, βέβαια, επεσήμανε πως η συζήτηση για τον Καλλικράτη εντάσσεται στην ευρύτερη συζήτηση για την αλλαγή των δομών και τη λειτουργία της κοινωνίας μας, Θα πρέπει λοιπόν να ενισχύσει τα αποκεντρωμένα χαρακτηριστικά της και να δοθεί το δικαίωμα στους πολίτες να συμμετέχουν και να αποφασίζουν. «Ο στόχος του κοινοτισμού, δηλαδή η ουσία της συμμετοχής του πολίτη στα κοινά, αποτελεί ζητούμενο διότι, δυστυχώς, σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης οι πολίτες όλο και περισσότερο απομακρύνονται από τις αποφάσεις. Στόχος είναι να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση του πολίτη με την πολιτική σε τοπικό επίπεδο, να έχουμε ισχυρούς δήμους οι οποίοι να συνεισφέρουν, αφενός στην οικονομία και στον τοπικό προγραμματισμό της και αφετέρου να μπορούν να προσφέρουν ισχυρές υπηρεσίες”, είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι δομή εξουσίας ή προθάλαμος επώασης κομματικών στελεχών, αλλά έκφραση του κινήματος και της αγωνίας των ενεργών πολιτών. Είναι η ανάγκη των πολιτών να κάνει τον τόπο τους καλύτερο. Νομίζω, πως η συζήτηση για τον Καλλικράτη μαζί με τη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση μας δίνουν “διαδρομές” που μπορούν να τροφοδοτήσουν με ενδιαφέρον την κοινωνία”.

Σχετικά δε με το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση, είπε: “Δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχει διαφορετική βαρύτητα στην ψήφο τον πολιτών. Ο κάθε πολίτης έχει τα ίδια δικαιώματα και έχει την δυνατότητα να επιλέγει με την ψήφο του το τι θα ισχύσει στην κοινωνία μας. Δεν μπορεί να έχει επιλέξει η Βουλή την απλή αναλογική και να μην συζητά η κοινωνία μας την απλή αναλογική και στους δήμους”.

Ο Αν. ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι η νέα λειτουργία του κράτους, που συνδέεται με την επόμενη ημέρα των μνημονίων, η λειτουργία των ΟΤΑ και η αποκέντρωση λειτουργιών από το επιτελικό κεντρικό κράτος έχει μεγάλη πολιτική αξία. Η απόδοση πολιτικής ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση αποτελεί μια πολιτική αλλαγή ουσίας, ώστε να μην αμφισβητήσει το παλιό πολιτικό σύστημα ξανά την επιστροφή στο παρελθόν, ενώ η απλή αναλογική θα αποτελέσει ένεση δημοκρατίας και στους ΟΤΑ, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των θητειών των αιρετών στη Βουλή και την αυτοδιοίκηση.

“Αν χρειαστεί, ας υπερβούμε και την πρόταση του Πρωθυπουργού, αλλά να συμφωνήσουμε: Τρεις θητείες για όλους. Ας κάνουμε την αρχή. Απλή αναλογική και περιορισμός θητειών για όλους τους αιρετούς, και στη Βουλή και στην Αυτοδιοίκηση. Για να ανοίξει ο δρόμος της συμμετοχής των πολιτών στις κοινές υποθέσεις.”, παρατήρησε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Πολλά κανάλια, παπαγαλάκια του παλιού συστήματος, μας κατηγορούν ότι κάνουμε υποχωρήσεις και είμαστε ασυνεπείς, για την καρέκλα της εξουσίας. Και θέλουν – από την άλλη – να επαναφέρουν τον κ. Μητσοτάκη, δηλαδή την οικογενειοκρατία που έχει ως επάγγελμα την πολιτική. Λοιπόν, εγώ λέω σε συνεργασία με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης να τους διαψεύσουμε. Τα στεγανά είναι επικίνδυνα όπου και αν αναπτύσσονται, διότι δημιουργούν καθεστωτισμό. Κάνουν κακό και στον πολίτη και στην πολιτική. Εμείς δεν είμαστε ερωτευμένοι με καμία καρέκλα”.

Τέλος, απευθύνοντας το ερώτημα εάν μια συζήτηση για την αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι ομόφωνη, όταν από την μία πλευρά έχεις τον καθεστωτισμό και από την άλλη την αναίρεσή του, ο Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε πως αυτά είναι διακυβεύματα τα οποία από τη φύση τους προϋποθέτουν σύγκρουση επιχειρημάτων και συμφερόντων.

Ωστόσο, το “βασικό πρόταγμα είναι η ενίσχυση της Δημοκρατίας και της ισονομίας. Όπως αποδείχθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή για τη δανειοδότηση των ΜΜΕ και των κομμάτων η διαπλοκή, η αδιαφάνεια και η διαφθορά υπήρχαν και λειτούργησαν ως εμπόδιο για την Ελλάδα. Σε όλα τα επίπεδα της Πολιτικής και της Οικονομίας κυριαρχούσε η Micro- και η Mega- Διαπλοκή. Σήμερα, ο διάλογος με την κοινωνία, ακόμα και η αντιπαράθεση για τη Νέα Αυτοδιοίκηση, θα λειτουργήσουν με δημιουργικό τρόπο, ώστε να υπάρξουν νέοι θεσμοί λαϊκής συμμετοχής, να αποκτήσει νέο περιεχόμενο ο όρος “λαϊκή κυριαρχία”, και τελικά να ενισχυθούν τα Δικαιώματα, η Διαφάνεια και η Δικαιοσύνη”, κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ