Τα ερεθίσματα που παίρνει ένα παιδί από το περιβάλλον του είναι πολλά. Κάποια από αυτά αφορούν στον Θεό, αφού από μικρή ηλικία ακόμη ακούει από εμάς τους μεγαλύτερους: «Ο Θεός είναι μεγάλος», «Προσευχήσου στο Θεό κι όλα θα πάνε καλά», «Έχε πίστη στο Θεό», κτλ. Τι γίνεται όμως όταν έρθει και σας ρωτήσει ευθέως τι είναι ο Θεός;
Διαβάστε τι μπορείτε να του πείτε:
– Mοιραστείτε μαζί του την πίστη σας στο Θεό όσο πιο απλά μπορείτε, προσαρμόζοντας τις κουβέντες σας στην ηλικία του παιδιού σας.
– Πρέπει, όμως, παράλληλα να του δίνετε να καταλαβαίνει ότι κάθε άνθρωπος σκέφτεται διαφορετικά για το Θεό και τον τιμά με το δικό του τρόπο.
– Όπως και οι περισσότεροι από σας, έτσι και τα παιδιά επεξεργάζονται την αντίληψή τους για το Θεό μεγαλώνοντας.
– Παραδεχτείτε με ειλικρίνεια πως υπάρχουν μερικά πράγματα για το Θεό που εσείς –και κανένας άλλος στον κόσμο– δεν ξέρει με σιγουριά. Tα πιο πολλά παιδιά νιώθουν κάποια ανακούφιση συνειδητοποιώντας πως οι ερωτήσεις για την κοσμογονία, στις οποίες πασχίζουν να απαντήσουν, είναι εξίσου δύσκολες και για τους υπόλοιπους.
– Mην παρουσιάζετε το Θεό σαν μια αυστηρή δύναμη.
– Πολύ συχνά, τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να βλέπουν το Θεό ως μια απειλητική υπόσταση, που διαθέτει πληθώρα μεθόδων για να τα ανακαλεί στην τάξη όταν ατακτούν.
– H αγάπη και η χαρά είναι συναισθήματα πολύ πιο εποικοδομητικά από το φόβο και την απειλή, για να αποδοθούν στο Θεό.
– Aν η ιδέα του Θεού θα πρέπει να σημαίνει κάτι για ένα μικρό παιδί, αυτό θα πρέπει να είναι η σιγουριά και η αγάπη.
– Πολλά παιδιά δημιουργούν δύο Θεούς, τον ένα σοβαρό, αυστηρό και απαγορευτικό, τον άλλο χαρούμενο και καλοσυνάτο.
– Θυμηθείτε, πάνω απ’ όλα, πως στα συναισθήματά τους για το Θεό, τα παιδιά προβάλλουν τα συναισθήματα που νιώθουν για τους ενηλίκους, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή τους.
– Όταν τα παιδιά βλέπουν γύρω τους καλοσύνη, συμπόνια και γενναιοδωρία, τότε οι πιθανότητες να οραματιστούν με τις ίδιες αυτές ιδιότητες το Θεό είναι πολύ μεγάλες.