Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑΕγκυμοσύνη και σεξ: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Εγκυμοσύνη και σεξ: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Από τη στιγμή που μια γυναίκα ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος ένα μεγάλο ερώτημα που προκύπτει συνήθως είναι αν… αναστέλλεται η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού κατά τη διάρκεια της κύησης.

Οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν για την ασφάλεια του εμβρύου ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας. Στο πρώτο και βασικότερο ερώτημα, η απάντηση των ειδικών είναι κατηγορηματική:

Το σεξ θεωρείται απολύτως ασφαλές κατά τη διάρκεια όλων των σταδίων μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης. Έτσι, φτάνουμε στο δεύτερο, επίσης καθοριστικό ζήτημα:

Εσείς το θέλετε; Ενώ συνήθως οι άντρες δεν έχουν πρόβλημα, αρκετές εγκυμονούσες έχουν μειωμένη επιθυμία για σεξουαλική επαφή τουλάχιστον σε ορισμένα από τα στάδια της κύησης. Καλό θα είναι πάντα το ζευγάρι να συζητά ανοιχτά το θέμα και να συναποφασίζει αν και πως θα ικανοποιεί τις σεξουαλικές του ανάγκες.

Καλό είναι πριν το αποφασίσετε να διαβάσετε τις ερωταπαντήσεις που ακολουθούν:

Μπορεί το σεξ να βλάψει το έμβρυο;
Όχι. Το έμβρυο είναι πλήρως προστατευμένο από τον αμνιακό σάκο και τους ισχυρούς μύες της μήτρας. Το ανδρικό μόριο σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε επαφή με το έμβρυο κατά τη διάρκεια του σεξ.

Μπορεί η σεξουαλική επαφή ή ο οργασμός να προκαλέσει αποβολή ή συσπάσεις;
Στην περίπτωση της φυσιολογικής κύησης, όχι. Οι συσπάσεις που ενδεχομένως θα αισθανθείτε κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τον οργασμό είναι εντελώς διαφορετικές με αυτές που σχετίζονται με την γέννα.

Είναι φυσιολογικό να αυξομειώνεται η σεξουαλική ορμή μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Είναι απολύτως φυσιολογικό. Αρκετές έγκυοι παρουσιάζουν συμπτώματα που κάνουν το σεξ ενοχλητικό, όπως κόπωση, ναυτία, υπερευαισθησία στο στήθος και αυξημένη επιθυμία ούρησης, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Σε γενικές γραμμές, αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, οπότε και σε μερικές γυναίκες η σεξουαλική επιθυμία αυξάνεται. Η επιθυμία για σεξ, συνήθως υποχωρεί και πάλι κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου καθώς η μήτρα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

Πόσο επηρεάζει η εγκυμοσύνη τους άντρες;
Η επιθυμία του μελλοντικού πατέρα για σεξ ενδεχομένως να παρουσιάσει αυξομειώσεις. Ορισμένοι άνδρες αισθάνονται πιο κοντά στην σύντροφό τους και απολαμβάνουν τις αλλαγές στο σώμα της. Άλλοι, εμφανίζουν μειωμένη επιθυμία για σεξουαλική επαφή λόγω του άγχους που αισθάνονται για την επικείμενη πατρότητα ή επειδή ανησυχούν για την υγεία της μητέρας και του αγέννητου μωρού.

Πότε να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας;
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γυναικολόγο σας αν δεν είστε σίγουροι ότι το σεξ είναι ασφαλές στην περίπτωσή σας ή αν μετά το σεξ εντοπίσετε ασυνήθιστα συμπτώματα όπως: πόνο, αιμορραγία, αμνιακό υγρό ή έντονες συσπάσεις, που συνεχίζονται και μετά την επαφή.

Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να ρωτήσετε ανοιχτά τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν ανήκετε σε κατηγορία εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου. Ορισμένοι ιατροί προτείνουν την παύση της σεξουαλικής επαφής κατά το πρώτο τρίμηνο και τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, ακριβώς επειδή το σπέρμα περιέχει μια χημική ουσία που μπορεί να κάνει τις συσπάσεις ιδιαίτερα έντονες και υπάρχει κίνδυνος αποβολής.

Σε κάθε περίπτωση να κάνετε αυτό που συστήνει ο γυναικολόγος σας. Το σεξ «απαγορεύεται» κατά τις εξής περιπτώσεις:

Ιστορικό ή απειλή αποβολής
Ιστορικό πρόωρου τοκετού ή σημάδια που υποδεικνύουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού
Ανεξήγητη κολπική αιμορραγία ή έντονες κράμπες
Διαρροή του αμνιακού υγρού
Πρόδρομο πλακούντα, μια πάθηση κατά την οποία ο πλακούντας φράσσει την γεννητική οδό
Ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας, κατά την οποία ο τράχηλος διαστέλλεται πρόωρα
Πολλαπλή κύηση (δίδυμα, τρίδυμα κ.τ.λ.)

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ