Από το γραφείο του βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλα έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου ανακοίνωσε την προώθηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία, λειτουργία και πιστοποίηση ενός «Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος» .
Συγκεκριμένα το ΥΠΑΑΤ προχώρησε στη σύνταξη σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία κατοχυρώνει και ρυθμίζει τις λεπτομέρειες του θεσμικού πλαισίου των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου, «με την ΚΥΑ αυτή εισάγεται και κατοχυρώνεται η ανάπτυξη της διασύνδεσης των μελών, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών για θέματα πολυλειτουργικών αγροκτημάτων, η προβολή και προώθηση των Υπηρεσιών των μελών του Δικτύου στην εγχώρια και διεθνή αγορά, η ενημέρωση για θέματα που αφορούν εξελίξεις σε θέματα πολυλειτουργικών αγροκτημάτων σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο, η οργάνωση εκδηλώσεων, η εκπαίδευση και επιμόρφωση εργαζομένων και ιδιοκτητών αγροκτημάτων».
Ένα ακόμη σημαντικό της στοιχείο είναι η έκδοση της Βεβαίωσης Τήρησης Απαιτήσεων Λειτουργίας Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε ένα αγρόκτημα που τηρεί τις προϋποθέσεις να λειτουργεί ως πολυλειτουργικό μέχρι την τελική του πιστοποίηση.
Με τον τρόπο αυτό μπορεί να συναλλάσσεται ισότιμα σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.Με δεδομένο ότι ένα Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα επιχειρεί μέσα από ένα πολυποίκιλο μείγμα δραστηριοτήτων, «επιλέξαμε να μπορεί να αναζητήσει χρηματοδότηση είτε μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για παράδειγμα δράσεις Συνεργασίας, Εκπαίδευσης, Μεταποίησης, Σχεδίων Βελτίωσης, προγράμματα Leader, είτε μέσω γενικότερων αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ» ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αναφερόμενος στη συμβολή που μπορούν να έχουν τα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα στην οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου ο κ. Αποστόλου μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Τα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα γεννήθηκαν στην πράξη από την δημιουργικότητα και το πολύτροπο πνεύμα των παραγωγών και επιχειρηματιών της υπαίθρου και κατοχυρώθηκαν νομοθετικά το 2014.
Η λογική τους είναι απλή αλλά οι στόχοι σύνθετοι. Πρόκειται για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν καλλιεργήσιμη έκταση, φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και χώρο εστίασης, δυνατότητα εκπαίδευσης ή επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας και της οικοτεχνικής μεταποίησης, με έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής.
Που αποβλέπουν και ποιοι είναι οι στόχοι των εκμεταλλεύσεων αυτών;
Πρόκειται για μια αναπτυξιακή δραστηριότητα μέσα από την βιωματική γνωριμία με τον οικονομικό πολιτισμό της ελληνικής υπαίθρου.
Αυτό σημαίνει γνωριμία με τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής αγροτικής οικογένειας, με τα παραδοσιακά αγροτικά επαγγέλματα και τις ντόπιες καλλιεργητικές μεθόδους παραγωγής, οι οποίες σπανίζουν ή έχουν εκλείψει, με τις ασχολίες και τις συνήθειες της καθημερινής ζωής των κατοίκων μιας περιοχής, τα ήθη και τα έθιμα, την ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αυτόχθονης χλωρίδας και πανίδας.
Την γνωριμία με τα πολιτισμικά στοιχεία μιας περιοχής, μέσα από την οργάνωση επισκέψεων σε ιστορικά και λοιπά τοπικά αξιοθέατα, καθώς και τη συμμετοχή σε υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής.
Το εγχείρημα αυτό θέλει να επικαιροποιήσει και να αναδείξει τη δυναμική της αγροτικής παραγωγής και της ζωής της ελληνικής υπαίθρου και να δημιουργήσει ταυτόχρονα μοντέρνα αναπτυξιακά εργαλεία, μέσα από τον οικονομικό πολιτισμό των στοιχείων εκείνων της παραγωγικής διαδικασίας που δοκιμάστηκαν και έδειξαν εξαιρετική αντοχή μέσα στο χρόνο μέχρι και σήμερα.
Επιδιώκουμε την ιστορική επανα – θεμελίωση της υπαίθρου με σύγχρονους όρους. Το πολυλειτουργικό αγρόκτημα όντως μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην αγροτική παραγωγή συνδέοντας μεταξύ τους πρωτογενή παραγωγή – μεταποίηση – υπηρεσίες».