Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές που ζούμε και με αφορμή τα περιστατικά μισαλλοδοξίας και διάθεσης αποκλεισμού ευπαθών ομάδων από το ελληνικό σχολείο, όπως οι πρόσφυγες, αποφασίσαμε πως η σχολική κοινότητα δεν πρέπει να σιωπήσει.
Με σεβασμό στα Δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου, όπως αυτά διατυπώνονται στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού (1959) και τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ (1989), την οποία έχει υπογράψει και η χώρα μας, η σχολική μας κοινότητα διεκδικεί και κάνει χώρο τόσο στο σχολείο όσο και μέσα στην τοπική κοινωνία μας, ώστε όλα τα παιδιά να μπορούν να λάβουν μόρφωση και ίσες ευκαιρίες, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία, κ.α.
Ξεκινάμε από φέτος και ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτή η ιδέα και τις επόμενες χρονιές, το 1ο Φεστιβάλ Αγάπης και Αλληλεγγύης, όπου με όχημα την Τέχνη και όλες τις εκφράσεις της, θα δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα Αποδοχής μαζί με την κοινότητα της πόλης μας.
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν χαιρετισμοί και εισηγήσεις φορέων και συλλόγων που ευαισθητοποιούνται στα ανθρώπινα δικαιώματα και θα λάβουν χώρα βιωματικές δράσεις τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς.
Έτσι αναλυτικά, στο προαύλιο του σχολείου και στην πλατεία εθνοσυνέλευσης, θα συμβούν τα εξής:
Τραπεζάκια ενημέρωσης από τους:
Ζω.Ες (φιλοζωικη ομάδα), Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου, ΣτοΑ – Αλληλέγγυο εμπόριο, Δημοτικοί λαχανόκηποι, Κοινωνικό φροντιστήριο Ναυπλίου, Φιλοζωικός σύλλογος Άργους Λάιζα, Κοινωνικό Παντοπωλείο Πολιτών Άργους, Ανοιχτός κοινωνικός χώρος: Δον Κιχώτης, Ερυθρός Σταυρός – Σαμαρείτες, Σύλλογος Ατόμων με αναπηρία Αργολίδας.
Χαιρετισμοί – Ομιλίες:
Χρύσα Σαββάκη – Διευθύντρια 3ου ΔΣ Ναυπλίου, Τάσσος Χειβιδόπουλος -Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, Μητροπολίτης Αργολίδας κ. Νεκτάριος, Δημήτριος Κωστούρος – Δήμαρχος Ναυπλιέων, Θεοδόσιος Καραμάνος-Προϊτάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων Α/θμιας Εκαπίδευσης Αργολίδας, Ελένη Καραγιάννη Πρόεδρος Δίκτυου Τέχνης και Δράσης (Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια).
Εικαστικά εργαστήρια
Δίκτυο Τέχνης και Δράσης (Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια): Εργαστήριο στο δρόμο. Οι καλλιτέχνες της ομάδας θα φτιάξουν μαζί με τα παιδιά έργα, κατασκευές και κάρτες, που με αυτές θα στολίσουν τις γωνιές της πόλης.
Francesco Moretti: Δημιουργία γλυπτού από πλαστικά μπουκάλια.
Εύα Δημητριάδου: Μικροί και μεγάλοι στολίζουν τους χώρους του φεστιβάλ με το πορτραίτο τους, μαζί με ένα γραπτό μήνυμα.
Θεατρικά δρώμενα και εργαστήρια
Χριστίνα Ζώνιου και φοιτητές του τμήματος θεατρικών σπουδών Παν/μιου Πελ/νησου: Μονόλογοι από το Αιγαίο
Άλκηστη Καραγιάννη, Αναστασία Παπαλάμπρου, Βιολέτα Παναγιωτίδη: Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσιοι
Εργαστήριο δημιουργικής γραφής
Μαρίνα Σταματοπούλου: Δημιουργία χαϊκού
Εργαστήριο παραμυθιού
Κοινωνικό Παντοπωλείο-Αλληλέγγυα Δράση της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου, Ντίνα Καλογεροπούλου: «διαφέρω-διαφέρεις-διαφέρει………μοιάζουμε»
Παρέλαση
Μετά τις ομιλίες και τα βιωματικά εργαστήρια θα ακολουθήσει Παρέλαση έξω από το σχολείο με την μπάντα κρουστών Quilombo. Η παρέλαση θα φτάσει μέχρι το άγαλμα «Χαμένες Πατρίδες» στην Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου όπου θα καταθέσουμε τις κάρτες και τις ευχές μας για ένα καλύτερο κόσμο χωρίς ρατσισμό.
Στη συνέχεια η παρέλαση θα επιστρέψει στο σχολείο για να συνεχίσουμε με περισσότερες καλλιτεχνικές δράσεις, με τη συμμετοχή του συλλόγου Μολδαβών στο Ναύπλιo: Basarabia, να απολαύσουμε το Πολυπολιτισμικό τραπέζι, το οποίο θα έχουν ετοιμάσει οι μαμάδες της κοινότητάς μας, και στηρίζεται από την ομάδα: Πρόνοια Ναυπλίου – Συνοικία το όνειρο, να παρακολουθήσουμε Χορευτικό από μαθητές Γεωργιανού σχολείου στην Αθήνα και Χορευτικό από μαθητές του 3ου Δημοτικού.
Το Φεστιβάλ θα κλείσει με Συναυλία των:
Miniature, solar systems, Halfnote
Υπό την αιγίδα Δήμου Ναυπλιέων ( Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού)
Κυριακή 19 Μαρτίου, 4:30μμ-10:00μμ,
στο προαύλιο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου και στην πλατεία Εθνοσυνέλευσης