Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΔημ. Συμπαράταξη: «Πάνω από 100.000 αγρότες θα έχουν πρόβλημα με τους δασικούς...

Δημ. Συμπαράταξη: «Πάνω από 100.000 αγρότες θα έχουν πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες»

Με το υπουργείο Περιβάλλοντος να δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση για τους δασικούς χάρτες, αναρτήθηκαν για οκτώ ακόμη περιοχές: Αχαΐα, Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Αργολίδα, Πρέβεζα, Αθήνα και Φλώρινα, η συζήτηση μετατίθεται στη Βουλή.

Μετά τις αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας μ’ επικεφαλής τον τομεάρχη Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, υπάρχει αντίδραση κι από πλευράς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης και ο τομεάρχης Οικονομικών, Γιάννης Κουτσούκος και βουλευτής Ηλείας προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη. Κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννη Μανιάτη σε πάνω από 100.000 περιπτώσεις αγροτών σε όλη τη χώρα έχουν αναρτήσει δασικούς χάρτες ασύμβατους με τις καλλιέργειες και την πραγματικότητα.

Το πρόβλημα θεωρείται καθολικό και αγγίζει ιδιαίτερα και την εκλογική περιφέρεια του πρώην υφυπουργού Γεωργίας, Γιάννη Κουτσούκου την Ηλεία, καθώς τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν, όπως σημείωσε με πρωτοσέλιδο τίτλο της η «Υ.Χ», προέρχονται από αεροφωτογραφίες του 1945.

«Τα προβλήματα αφορούν τόσο τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους με παραγωγικές εκτάσεις που έχουν χαρακτηρισθεί αναδασωτέες, αλλά και πολλούς επαγγελματίες και μικρομεσαίους για τους οποίους δημιουργούνται προβλήματα με τις υφιστάμενες άδειες των επιχειρήσεών τους. Την αναστάτωση αυξάνει ακόμη περισσότερο το αδικαιολόγητα υψηλό κόστος υποβολής των ενστάσεων επίλυσης των διαφορών με τους δασικούς χάρτες…», τονίζουν.

Κάνουν λόγο για «πρόχειρη διαδικασία» και επισημαίνουν πως οι χάρτες δεν είναι επικαιροποιημένοι και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, «διότι δεν έχουν θεωρημένα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες [ΥΔΟΜ] τα Σχέδια Πόλης και τα όρια των οικισμών, και δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής γης».

Οι δυο τομεάρχες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Περιβάλλοντος και Οικονομικών, Γ.Μανιάτης και Γ.Κουτσούκος αντίστοιχα σημειώνουν πως η ανάρτηση των δασικών χαρτών έγινε χωρίς ενημέρωση και « το μόνο που εισπράττει π.χ. ο αγρότης, είναι ότι το αγρόκτημά του χαρακτηρίζεται δασικό, κατά συνέπεια του αμφισβητείται πρώτα η ιδιοκτησία και ως άμεσο επακόλουθο η απώλεια των επιδοτήσεων που λαμβάνει μέχρι σήμερα».

Αναφέρουν επίσης πως «οι δασικές υπηρεσίες π.χ. της Ηλείας, περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων και εκτάσεις ανέκαθεν γεωργικού χαρακτήρα χαρακτηρίζοντας τες αναδασωτέες και υποχρεώνοντας τον πολίτη να υποβάλλει ένσταση σε μια έκταση την οποία η επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων θα απορρίψει λόγω αναρμοδιότητας ,δεν λειτουργούν τα αναγκαία από το νόμο γραφεία στήριξης σε ωράρια που να εξυπηρετούν τους πολίτες και ειδικά τους αγρότες που έχουν τα περισσότερα προβλήματα, ενώ οι ημερομηνίες υποβολής των ενστάσεων και ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι πολύ πιεστικές».

Ζητούν λοιπόν διευκρινίσεις, μείωση του παράβολου για τις περιοχές , που υπάρχουν προβλήματα και υπάρχει η διαδικασία ενστάσεων, επικαιροποίηση με βάση τα σχέδια πόλης και παράταση της διαδικασίας κ.ά. ανήκουν είναι με αεροφωτογραφίες του 1945.

Η αντίδραση του υπουργείου Περιβάλλοντος

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έσπευσε να αμβλύνει τις εντυπώσεις αλλά υπάρχουν νομικά κωλύματα, καθώς επεκτάσεις εις βάρος των δασών δεν θεωρούνται νόμιμες αλλά την ίδια στιγμή είναι σα να πατούν στον αέρα οι επεκτάσεις των ορίων των πόλεων. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης ήταν καθησυχαστικός για το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά άφησε να εννοηθεί πως δεν θ΄ ανεχτεί καταπατήσεις. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι:

Τα τέλη των αντιρρήσεων είναι μειωμένα κατά 10% αλλά εξετάζεται από το ΥΠΕΝ δημιουργία κλίμακας μεταξύ των 135-450 ευρώ, που θα μειώσει το κόστος αντίρρησης.
Προβλέπονται, επίσης, πέντε περιπτώσεις για ατελή υποβολή αντίρρησης: Για περιοχές που συμπεριλήφθηκαν στο δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης των ρυμοτομικών σχεδίων ή των οικιστικών πυκνώσεων, για όσες φαίνονται ως δασικές το 1945, αλλά περιλαμβάνονται στον εποικισμό, για αυτές που φαίνονται είτε το 1945 είτε τώρα ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις και περιλαμβάνονται στον εποικισμό, για περιοχές με εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού και για εκείνες με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού.
Τα έσοδα από τα τέλη αντιρρήσεων θα χρηματοδοτήσουν τη σύνταξη δασικών χαρτών στην υπόλοιπη χώρα.
Δεν εξετάζεται παράταση των προθεσμιών για την υποβολή αντιρρήσεων.
Δεν χρειάζονται μεσάζοντες για την υποβολή αντιρρήσεων.
Για περιπτώσεις λαθών στο δασικό χάρτη εξετάζεται η δυνατότητα επιστροφής των ποσών που απαιτούνται για την υποβολή αντιρρήσεων.
Περιβαλλοντικές πηγές τονίζουν ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί εύκολα, διότι προσκρούει στο Σύνταγμα, στο άρθρο 117, παράγραφος 3 και με βάση αυτό πρέπει να κινηθεί η διαδικασία για τις Αεροφωτογραφίες. Η δε τωρινή Βουλή δεν είναι αναθεωρητική , για να μπορεί ν΄ αλλάξει κάτι. Συνεπώς όλοι πρέπει να αρχίσουν να ψάχνουν σε σεντούκια, κασέλες και υποθηκοφυλακεία για να βρουν τίτλους ιδιοκτησίας. Το πρόβλημα αγγίζει και τα υποθηκοφυλακεία που λόγω μνημονίων έχουν συμπτυχθεί και τώρα εντάσσονται σε άλλον οργανισμό. Εκατομμύρια συμβολαιογραφικές πράξεις στα υποθηκοφυλακεία των χωριών, παραμένουν χειρόγραφες , γεγονός που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία για αγρότες και μη αλλά και καθυστερήσεις στη διαδικασία.

 

 

Ύπαιθρος Χώρα | εφημερίδα για την αγροτική ανάπτυξη

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ