Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠ.Τατούλης: "Μας παρακολουθεί ιδιαίτερα η κεντρική πολιτική σκηνή και πολύ συχνά αναφέρονται...

Π.Τατούλης: “Μας παρακολουθεί ιδιαίτερα η κεντρική πολιτική σκηνή και πολύ συχνά αναφέρονται στις πολιτικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει”

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στο ραδιοφωνικό σταθμό Arcadia 93.8 και το δημοσιογράφο κ. Νίκο Γρίτση την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017.

«Οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες επηρεάζουν την κεντρική πολιτική σκηνή»
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τη συμμετοχή του στην κεντρική πολιτική σκηνή ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι «μας παρακολουθεί ιδιαίτερα η κεντρική πολιτική σκηνή και πολύ συχνά αναφέρονται στις πολιτικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Πελοπόννησος να έχει καθιερώσει ένα υψηλό πολιτικό προφίλ και να διατυπώνει σύγχρονο αποφασιστικό πολιτικό λόγο σε αντίθεση με τις φοβικές φωνές που χρησιμοποιεί η κεντρική πολιτική σκηνή ως άλλοθι στις αδυναμίες της».
«Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας είναι η κύρια κατεύθυνσή της και πρέπει να προστατευτεί ως φυλαχτό»
Σε σχέση με την πορεία της Ευρώπης και τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας ο κ. Τατούλης εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη δεν κινδυνεύει, γιατί πάντα βρίσκει το βηματισμό της, με αποτέλεσμα να παραμένει κυρίαρχη πολιτικά και πολιτισμικά στην εξέλιξη του κόσμου.
Τόνισε ακόμη ότι «ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας είναι η κύρια κατεύθυνσή της και πρέπει να προστατευτεί ως το φυλαχτό μας. Παραμένουμε σταθερή δημοκρατική χώρα μέσα από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».
«Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι θεσμικό, αλλά η ποιότητα του πολιτικού προσωπικού της»
Οι πολιτικοί έκαναν φοβική τη νεοελληνική κοινωνία, παρόλο που ιστορικά ο χαρακτήρας της Ελληνικής κοινωνίας ήταν ιδιαίτερα δυναμικός, δήλωσε ο κ, Τατούλης για την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού της χώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Γρίτση και σημείωσε ότι έχει χάσει την ποιότητά του και το πολιτισμικό του υπόβαθρο. «Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι θεσμικό, αλλά η ποιότητα του πολιτικού προσωπικού της».
Ο κ. Τατούλης επανέλαβε την πεποίθησή του στη συνταγματική υποχρέωση των βουλευτών να ψηφίζουν κατά συνείδηση και ανέφερε ότι «για το θέμα αυτό έχω συγκρουστεί με όλους τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας».
«Προειδοποίησα το 2007 για την κρίση χωρίς να φοβηθώ το πολιτικό ρίσκο»
Αναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα της κρίσης ο Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι «το 2007 δεν δίστασα να αναλάβω το πολιτικό ρίσκο και να συγκρουστώ με τον πανίσχυρο τότε Πρωθυπουργό και το κόμμα, τονίζοντας ότι αποτελεί μεγάλη απειλή για τη χώρα το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος είχε αφεθεί αδιαχείριστο. Το 2008 επίσης δεν ψήφισα τον προϋπολογισμό της χώρας ως έσχατο τρόπο να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου.
Ήμουν ο μόνος που μίλησα τότε, που όλη η πολιτική και πνευματική ηγεσία σιωπούσε, όπως επίσης η δικαστική εξουσία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χωρίς ωστόσο να εισακουστώ».
«Η πολιτική μας συμφωνία με τους πολίτες της Αρκαδίας είναι διαρκής και ισχυρή»
«Επί των ημερών μου το πολιτικό προσωπικό της Αρκαδίας είχε υιοθετήσει μια συνθήκη συνεργασίας, κύρους και ευγένειας. Ήμουν απ’ τους πρώτους που έσπασα τη λειτουργία της αντιπαλότητας και των «κομματικών καφενείων» και καθιέρωσα μια νέα δεοντολογία σχέσεων των πολιτικών μεταξύ τους και με τους πολίτες» δήλωσε ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε σχετική ερώτηση και υπογράμμισε ότι «η πολιτική μας συμφωνία με τους πολίτες είχε εδραιωθεί στη βάση της προσφοράς μας για την Αρκαδία».
Εξέφρασε ωστόσο την αγωνία και ανησυχία του για το πολιτικό προσωπικό τόσο στην Αρκαδία, όσο και στην Πελοπόννησο, «καθώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προσωποποίηση της πολιτικής τους θέσης ως ένδειξη της πολιτικής τους εξουσίας, αλλά σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Είναι επίσης ανεπίτρεπτο να αγνοούν τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα».
«Οφείλω πολλά στην αγάπη των Αρκάδων και δεν υπάρχει Αρκάς, ο οποίος να μην έχει εκφραστεί θετικά για εμένα ή να μην με έχει ψηφίσει. Το αναγνωρίζω και ξέρω πολύ καλά ότι και να κάνω δεν θα μπορέσω ποτέ να ανταποδώσω πλήρως αυτή την αγάπη».
«Το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης περνά μέσα από τις Περιφέρειες»
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει πλέον και υιοθετούν τις θέσεις που από το 2011 έχει διατυπώσει η Περιφερειακή αρχή της Πελοποννήσου για την ενίσχυση του Περιφερειακού θεσμού και επανέλαβε την άποψή του ότι οι Περιφέρειες αποτελούν το σημαντικότερο εργαλείο για να βγει η χώρα από την κρίση. Τόνισε ακόμη ότι το μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από τη μετάβαση της Ευρώπης των λαών στην Ευρώπη των Περιφερειών.
«Προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας η προσωπική αλλαγή»
Η χώρα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της χωρίς την απαραίτητη προϋπόθεση της αλλαγής, η οποία ωστόσο θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από το προσωπικό επίπεδο, υποστήριξε ο Περιφερειάρχης και αναφέρθηκε στην πρότασή του από την εποχή της θητείας του ως Βουλευτής και Υπουργός για τη θεσμική θωράκιση του ελέγχου της συνέπειας των προεκλογικών υποσχέσεων και των μετεκλογικών πράξεων. «Είμαι μάλιστα ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί αυτή την άποψη έχει ενστερνιστεί και υποστηρίζει και η κόρη μου Εύη Τατούλη».
«Μόνη λύση για τα απορρίμματα παραμένει το σχέδιο της Περιφέρειας»
Στο θέμα των απορριμμάτων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι σύμφωνα με τη βασική του πολιτική αρχή ότι ο πρώτος βαθμός της αυτοδιοίκησης, ο Δήμος, αποτελεί αυτοτελή θεσμό, δεν ασκεί κριτική στους Δημάρχους για τον τρόπο που έχουν χειριστεί το θέμα των απορριμμάτων.
Ανέφερε ωστόσο ότι με δική τους πρωτοβουλία δόθηκε στην Περιφέρεια η ευθύνη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων «και την ανέλαβα γιατί είχα σχέδιο, το οποίο εξακολουθώ ακράδαντα να πιστεύω ότι αποτελεί τη λύση του προβλήματος, και μάλιστα το πιο οικονομικό και το πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Η τιμή του σχεδίου μας άλλωστε είναι πολύ χαμηλότερη από το κόστος των Τοπικών Σχεδίων διαχείρισης των Δημάρχων».
«Οι Δήμαρχοι δεν μπορούν ακόμα και τώρα να υπόσχονται λύσεις» συνέχισε ο Περιφερειάρχης, «δεν μπορεί για παράδειγμα Δήμαρχος να έχει προτείνει μέχρι τώρα 4 με 5 διαφορετικές προτάσεις, δεν μπορεί να προωθεί συγκεκριμένες τεχνολογίες εταιρειών και παράλληλα να υφίστανται στο Δήμο του δύο ωρολογιακές βόμβες, μία στην Αγία Τριάδα και μία στον Άγιο Βλάσση. Είναι υπεύθυνη στάση αυτή;»
Με ακροβασίες ο Σύριζα και η Κυβέρνηση υποκινούσαν τους Δημάρχους απέναντι στην Περιφέρεια με την υπόσχεση ότι θα διαχειριστούν χρήματα, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης και σημείωσε ότι «παρόλα αυτά δεν ήρθα σε αντιπαράθεση με τους Δημάρχους, παρά υποστήριξα και συνεχίζω να υποστηρίζω το ρεαλισμό, τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα του σχεδίου μας. Μετά από δύο χρόνια που έχουν καθυστερήσει το έργο μας δεν έχουν τίποτα άλλο, παρά το σχέδιό μας. Αν το είχαν αφήσει να προχωρήσει τώρα οι υποδομές θα ήταν έτοιμες και το πρόβλημα θα είχε λυθεί».
«Άμεση προτεραιότητα για τη χώρα η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»
«Αυτό που έχει άμεση προτεραιότητα για τη χώρα είναι η προσέλκυση και υποστήριξη άμεσων μικρών επενδύσεων που έχουν γρήγορες αποδόσεις» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επενδύσεων και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει μια σπουδαία πρωτοβουλία της για το θέμα αυτό.
«Κυρίαρχος ο ρόλος της Περιφέρειας στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας»
«Ασφαλώς και δεν είμαι απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά πρωτίστως με σεβασμό στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε ερώτηση για την προσέλκυση επενδύσεων στην Πελοπόννησο, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την πίστη του σε ένα νέο κράμα οικονομικής πολιτικής σε ότι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. «Δε συμφωνώ με την ιδιωτικοποίησή της, αλλά με τη δημιουργία ΣΔΙΤ που θα παραχωρούν τη χρήση, με κύριο το ρόλο τόσο της Περιφέρειας, όσο και των Δήμων».
«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη θα επηρεάσουν τη χώρα»
Σχολιάζοντας τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι δεν θα έρθουν με τους πολιτικούς συσχετισμούς που υπάρχουν τώρα, ούτε οι αλλαγές με εκλογές, αλλά θα έχουν σημείο αναφοράς την αδυναμία της χώρας να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα την επηρεάσουν. Η αλληλουχία των μεταβολών και των συγκρούσεων στην περιοχή αυτή θα προσδιορίσει τα επόμενα χρόνια της δικής μας παρουσίας.

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ