Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΕΦΚΑ: Όλα τα βήματα για την ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης

ΕΦΚΑ: Όλα τα βήματα για την ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης

Στην ιστοσελίδα του υπερ–ταμείου κύριας ασφάλισης (www.efka.gov.gr) υπάρχει στο κέντρο της πρώτης σελίδας το «παράθυρο» με τίτλο «κάντε ηλεκτρονικά αίτηση για συνταξιοδότηση». Ο ενδιαφερόμενος, στη συνέχεια, βρίσκεται μπροστά σε μία σελίδα που περιγράφει αναλυτικά τις οδηγίες για να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική αίτηση.
Δυνατότητα υποβολής αίτησης έχουν οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από το ΙΚΑ–ΕΤΑΜ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ, το ΕΤΑΠ–ΜΜΕ, το ΕΤΑΑ και το ΓΛΚ (Δημόσιο). Επισημαίνεται επίσης, ότι με την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος, αποδίδεται ηλεκτρονικός αριθμός πρωτοκόλλου που λαμβάνεται υπόψη στην επεξεργασία του συνταξιοδοτικού αιτήματος.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι διεκδικούν σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος (γήρατος), αναπηρίας ή λόγω θανάτου. Η επεξεργασία του συνταξιοδοτικού αιτήματος θα ξεκινήσει μόλις ο αιτών καταθέσει τυχόν δικαιολογητικά που μπορεί να λείπουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, οι τεχνικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν αναρτήσει μια σειρά από δέκα βήματα για τη συμπλήρωση και ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης.

Αυτά είναι:
1) Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει την κατηγορία της σύνταξης που επιθυμεί να υποβάλλει αίτηση. Με την επιλογή αυτή, εμφανίζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα της αίτησης καθώς και τα αντίστοιχα πεδία της.
2) Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του πεδίου «Επιλέξτε τον τελευταίο φορέα ασφάλισης».
3) Στα ακόλουθα πεδία εμφανίζονται συμπληρωμένα τα εξής στοιχεία του ενδιαφερόμενου, όπως έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο του ΕΦΚΑ και δεν επιδέχονται αλλαγή: ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Ημερομηνία Γέννησης, Επώνυμο κατά τη Γέννηση. Η ταχυδρομική διεύθυνση είναι μεταβλητή και επιδέχεται διόρθωση.
4) Ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει τα πεδία της αίτησης που τον αφορούν. Τα πεδία που φέρουν τον αστερίσκο, είναι υποχρεωτικά και απαιτείται η συμπλήρωσή τους.
5) Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποθηκεύσουν προσωρινά την αίτησή τους, πατώντας το εικονίδιο της προσωρινής αποθήκευσης. Η προσωρινά αποθηκευμένη αίτηση επιδέχεται διορθώσεις – τροποποιήσεις από τους ενδιαφερόμενους, ως προς τα συμπληρωμένα πεδία, όσες φορές το επιθυμούν.
6) Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν συμπληρώσει σωστά την αίτηση. Στη συνέχεια την αποθηκεύουν οριστικά, πατώντας το εικονίδιο της οριστικής αποθήκευσης. Έτσι, γνωστοποιείται ο αριθμός ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου της αίτησης, η αρμόδια υπηρεσία επεξεργασίας του αιτήματος, ως και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι για την επεξεργασία του αιτήματός τους. Η οριστικά αποθηκευμένη αίτηση, υποβάλλεται μία φορά και δεν τροποποιείται. Εάν διαπιστωθεί ότι έχει συμπληρωθεί λάθος η αίτηση, πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί νέα. Σε αυτή την περίπτωση, εφιστάται η προσοχή στους ενδιαφερόμενους να ζητήσουν την ενεργοποίηση της σωστής αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία, μετά την προσκόμιση των δικαιολογητικών τους. 7) Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πατήσουν το εικονίδιο της αναζήτησης, για την αναζήτηση προσωρινά ή οριστικά αποθηκευμένων αιτήσεων.
8) Εάν επιθυμούν να εκτυπώσουν την ηλεκτρονική τους αίτηση και είναι σε κατάσταση προσωρινής αποθήκευσης, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ παρακαλούν τους ενδιαφερόμενους να ακολουθήσουν τις οδηγίες εκτύπωσης του προγράμματος πλοήγησης στο διαδίκτυο που έχουν εγκαταστήσει στον υπολογιστή τους.
9) Εάν επιθυμούν να εκτυπώσουν την ηλεκτρονική τους αίτηση καθώς και τα δικαιολογητικά που τη συνοδεύουν, μετά την οριστική αποθήκευση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πατήσουν το εικονίδιο της εκτύπωσης.
10) Επιπλέον πατώντας το εικονίδιο της συνολικής εμφάνισης, εμφανίζονται όλα τα πεδία της αίτησης.

 

 
www.dikaiologitika.gr

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ