Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚρέτσου: «Να χρησιμοποιήσετε στην Ελλάδα χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Κρέτσου: «Να χρησιμοποιήσετε στην Ελλάδα χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων από 100% ευρωπαϊκά κονδύλια προτείνει η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική κυρία Κορίνα Κρέτσου.

Η πρότασή της διατυπώθηκε στο πλαίσιο του 8ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Καινοτομία, σε απάντηση της παρέμβασης της Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρίας Μαρίας Σπυράκη.

Η κυρία Σπυράκη στην παρέμβασή της εξήγησε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται άμεσα «απλοποίηση των κανονισμών και ειδικές χρηματοδοτικές πλατφόρμες που θα συνδυάζουν ιδιωτικά κονδύλια με πόρους από το ΕΣΠΑ και το σχέδιο Γιούνκερ για να παράξουν καινοτόμα προϊόντα». «Οφείλουμε να βάλουμε την καινοτομία στην κορυφή των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε.» κατέληξε η Ευρωβουλευτής.

Στην ίδια συζήτηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας και Ενέργειας και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Τζέρσι Μπούζεκ.

Η απάντηση της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής στη Μαρία Σπυράκη δείχνει ότι υπάρχει προβληματισμός για την ποιότητα των έργων που προτείνονται από τις χώρες του Νότου και ταυτόχρονα αναγνωρίζει την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν άμεσα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ολόκληρη η παρέμβαση της κυρίας Σπυράκη και η απάντηση της κυρίας Κορίνας Κρέτου έχουν ως εξής:

Μαρία Σπυράκη:

«Τέσσερεις παράμετροι είναι εκείνες που καθορίζουν την πορεία των καινοτόμων προγραμμάτων στην Ε.Ε. Η πρώτη είναι οι συνέργειες. Πρέπει να δούμε ποιές είναι οι προτεραιότητες που χρηματοδοτούνται από τις συνέργειες των ιδιωτικών χρημάτων, των χρημάτων που προέρχονται από τα ταμεία της συνοχής και των χρημάτων που προέρχονται από το λεγόμενο σχέδιο Γιούνκερ.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις προτεραιότητες και κατά τη γνώμη μου πρέπει να τοποθετήσουμε την καινοτομία στην κορυφή αυτών των προτεραιοτήτων.

Η δεύτερη παράμετρος είναι η απλοποίηση. Έχετε ποτέ ρωτήσει κάποιον που έχει μια μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία και θέλει να προχωρήσει με ένα καινοτόμο project πως φτάνει στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση; Η απάντηση είναι ότι βρίσκει πολλά εμπόδια μέχρι να φτάσει τελικά να χρηματοδοτηθεί, αν τελικά καταφέρει να χρηματοδοτηθεί.

Το τρίτο σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι οι διαφορετικές ανάγκες που έχει το κάθε κράτος μέλος και γι αυτό χρειαζόμαστε έναν Κανονισμό για την καινοτομία, ο οποίος όχι μόνο θα εναρμονίζει τις σχετικές νομοθεσίες στα κράτη μέλη, αλλά κυρίως θα είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγεί την καινοτομία.

Το τελευταίο σημείο είναι η εμπορευματοποίηση των προϊόντων της καινοτομίας, όπου και εδώ πάλι έχουμε ένα μεγάλο κενό. Πρέπει όλοι να παραδεχτούμε ότι η καινοτομία είναι η ατμομηχανή της Οικονομίας, όλοι όμως επίσης διαπιστώνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ως οικονομικός χώρος δεν είναι και «ο κήπος με τα τριαντάφυλλα» για την καινοτομία.

Οφείλουμε να δράσουμε αμέσως και πρέπει να δράσουμε αποτελεσματικά. Τα προϊόντα της καινοτομίας πρέπει τελικά να είναι προς όφελος των πολιτών».

Κορίνα Κρέτσου:

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές για το γεγονός ότι έχουμε τις διαφορές μας, όπως είπες και εσύ Μαρία και πιστεύω είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε διαφορετικοί και ότι ξεκινάμε με διαφορετικές εμπειρίες και αυτό πρέπει να είναι μέρος της νοοτροπίας μας όσο αφορά την επόμενη πρόβλεψη για τους Κανονισμούς μας.

Επειδή, όπως είπα, είναι πολύ σημαντικό να εξατομικεύσουμε τους Κανονισμούς και δεν πρέπει να γίνει αυτή η εξατομίκευση αυτή χωρίς να λάβουμε υπόψην τις ειδικές ανάγκες κάθε περιοχής.

Μιλάμε αυτή τη στιγμή για συνέργειες και για την ιδέα να έχουμε ένα κοινό πλαίσιο κανόνων, διότι όπως είπες και εσύ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν κίνητρο να χρησιμοποιήσουν τις χρηματοδοτήσεις μας, δεδομένης της πολυπλοκότητας της πολιτικής μας και αυτό είναι λυπηρό.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε αυτή την πρωτοβουλία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η οποία έχει αξιοποιηθεί από 5 ή 6 χώρες και πραγματικά ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να δώσουν κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους για να τη λάβουν υπόψη τους.

Πρόκειται για 100% ευρωπαϊκά κονδύλια και ένα πιθανό παράδειγμα που μπορώ να δώσω σχετίζεται με το συνδυασμό της ΕΤΕ, με το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Horizon 2020 και ίσως με κοινωνικά ταμεία.

Μετά την έγκριση του αναθεωρημένου Κανονισμού, ο παραπάνω συνδυασμός θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Επομένως, θα ήθελα απλώς να σας ενημερώσω πως αυτή τη στιγμή συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μια μελλοντική επιλογή, π.χ. για την ενεργειακή απόδοση, γιατί πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι, όπως είπες πριν, όχι μόνο στον τομέα των μετακινήσεων αλλά και όσον αφορά το digital energy package και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μεγιστοποιήσουμε την πολιτική μας. Σας ευχαριστώ».

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ