Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΚΟΡΙΝΘΙΑ"Φως" στην ανασκαφική έρευνα της Ρωμαϊκής Έπαυλης Λουτρακίου (ΦΩΤΟ)

“Φως” στην ανασκαφική έρευνα της Ρωμαϊκής Έπαυλης Λουτρακίου (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα-Ενημέρωση για την Ρωμαϊκή Έπαυλη Λουτρακίου στην Νέα Βιβλιοθήκη Λουτρακίου, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.

Διοργανωτές ήταν η επιστημονική ομάδα της Ρωμαϊκής Έπαυλης και ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων.

Την επιστημονική επιμέλεια είχαν οι αρχαιολόγοι κα. Ζωή Ασλαμαντζίδου-Κωστούρου και ο κος. Κωνσταντίνος Τζαμπάσης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Αρχιτέκτων Μηχανικός κος. Μιλτιάδης Παπαδημητρόπουλος. Η έπαυλη ανασκάπτεται βάσει του 5ους προγράμματος 2012-2016.

Η εκδήλωση είχε την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ομιλητές ήταν έμπειροι αρχαιολόγοι οι οποίοι δεν περιορίστηκαν στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

 Κύριο θέμα της Ημερίδας ήταν τα αποτελέσματα και οι προοπτικές της Ανασκαφικής Έρευνας της Έπαυλης αλλά επεκτάθηκε και σε άλλα συναφή θέματα όπως σε Επαύλεις της Ρωμαϊκής Κομπανίας. Ακόμα έγινε εισήγηση για την πολιτιστική διαχείριση των γνωστών Μνημείων της Περαίας Χώρας.

Τα αποτελέσματα της Ημερίδας στοχεύουν στην ανάπτυξη αυτού του ανοιχτού αρχαιολογικού χώρου σε αρχαιολογικό και πολιτιστικό πάρκο, τοπόσημο της περιοχής και εμβληματική παρουσία.

Η συστηματική Ανασκαφή εκπονείται με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο πενταετούς Ανασκαφικής έρευνας, η οποία έχει αγκαλιαστεί ιδιαιτέρως από τους κατοίκους της περιοχής και βοηθούν με κάθε δυνατό τρόπο. Έχει δε αποκαλύψει, μέχρι σήμερα, μια μεγάλου μεγέθους περίπου 1.700 τ.μ., πολυτελή Ρωμαϊκή Έπαυλη με ιδιαίτερη διακόσμηση, με βοηθητικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικούς χώρους και παραπλεύρως Λουτρικό συγκρότημα μεγάλων διαστάσεων επιφανείας περίπου 500 τ.μ. (2016).

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της Ανασκαφής είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Δίνουν σοβαρές ενδείξεις για τη σημασία της περιοχής του Ισθμού, κατά την Ύστερη Αρχαιότητα καθ’ όσον η Έπαυλη ήταν σε χρήση και κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Έχει ιδιαίτερη σημασία η περιοχή του Ισθμού, κατά την Ύστερη Αρχαιότητα και τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες, καθ’ όσον και αυτή την εποχή ο Ισθμός ήταν κέντρο ανάπτυξης με σημαντική ακμή και έντονο εμπορικό, αστικό, λατρευτικό και αθλητικό προσανατολισμό. Είναι μια εποχή άγνωστη και η Έπαυλη μας βοηθάει στην κατανόηση της. Το Λουτρικό συγκρότημα, είναι λογικό, λόγω της επιφάνειας του να μην ανήκει αποκλειστικά στην  Έπαυλη, αλλά να χρησιμοποιείται και ευρύτερα.

Θα πρέπει να συνδεθεί αυτό με τη γενικότερη χρήση των Λουτρών και την ανάπτυξη του Θερμαλισμού σε αυτή την περιοχή του Ισθμού-Λουτρακίου. Φαίνεται ότι ο Θερμαλισμός στο Λουτράκι έβρισκε εφαρμογή και κατά την εποχή αυτή. Συμπέρασμα αυτού είναι ότι ο Θερμαλισμός στο Λουτράκι έβρισκε εφαρμογή για αιώνες.

 Η Έπαυλη αυτή μαζί με τα παλαιότερα ευρήματα, όπως λείψανα ναού κλασικής εποχής, ίσως του Ασκληπιού στο σχέδιο πόλεως Λουτρακίου, που αποκαλύφθηκε περίπου το 1920 και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν κοντά στο κέντρο του Λουτρακίου, δίδουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη του Λουτρακίου, ίσως ως αυτοτελής οικισμός, και στους κλασικούς χρόνους, πέρα από την αναφορά της πόλεως στους Ρωμαϊκούς χρόνους ως «Θέρμαι».  

“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι συνεχώς δίπλα σ’ αυτή την προσπάθεια. Στηρίζει και χρηματοδοτεί το έργο κατά την περίοδο αυτή. Θα επεκτείνει την χρηματοδότηση και στην επόμενη περίοδο.

Στην Κορινθία, όπως και στις άλλες ενότητες, εκτελεί σημαντικά έργα προβολής, προστασίας, ανάδειξης μνημείων όλων των εποχών, κλασικής, παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής, κατά τρόπο όχι αποσπασματικό αλλά ολοκληρωμένο και με συγκεκριμένους στόχους.

Χρηματοδοτεί ετησίως σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας πολλές ανασκαφές σε διαφορετικούς τόπους.

Πολιτική της Περιφερειακής Αρχής είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός όπου θα συνδέονται οι αρχαιολογικοί χώροι και θα αποτελούν ένα δίκτυο στο χώρο και στο χρόνο, το οποίο θα είναι έκφραση της ζωντανής ιστορίας της Κορινθίας ανά τους αιώνες και τμήμα ενός τεράστιου ανοικτού Μουσείου, που είναι ολόκληρη η Κορινθία”.

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ