Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔήμοι: Αυξηση εσόδων από παράβολα επιχειρήσεων - Δεν αφαιρούνται αρμοδιότητες

Δήμοι: Αυξηση εσόδων από παράβολα επιχειρήσεων – Δεν αφαιρούνται αρμοδιότητες

Aύξηση των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω της απόδοσης του 50% των επιβαλλόμενων προστίμων και του 80% των εισπραττόμενων παραβόλων στους ίδιους τους ΟΤΑ, προβλέπουν δύο βουλευτικές τροπολογίες στο νομοσχέδιο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» που έκανε δεκτές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

Συγκεκριμένα, με την πρώτη τροπολογία, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης και Νίκος Παπαδόπουλος, ορίζεται ότι το 80% των παραβόλων για την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων αν αρμόδιες αρχές είναι δήμοι ή περιφέρειες το 80% του συνόλου των εσόδων εισπράττεται υπέρ των ΟΤΑ και το 20% υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού, για την κάλυψη δαπανών της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας.

Με την δεύτερη τροπολογία, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Θελερίτη, Μίμη Δημητριάδη και Σταύρου Αραχωβίτη, ορίζεται ότι τα πρόστιμα που βεβαιώνονται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αποτελούν έσοδο του οικείου δήμου κατά 50% και το υπόλοιπο 50% αποδίδεται στο κράτος.

Δεν αφαιρούνται αρμοδιότητες από τους δήμους

Παράλληλα ο κ. Χαρίτσης διευκρίνισε ότι καμία αρμοδιότητα δεν αφαιρείται από τους δήμους, οι οποίοι είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας τόσο για την έκδοση της βεβαίωσης από την αρμόδια υπηρεσία όσο και για τη διαχείριση της γνωστοποίησης και τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ).

Επιπλέον, ειδικά για τη χρήση μουσικής, διευκρινίστηκε ότι με το νέο νόμο ούτε καταργείται ούτε αμφισβητείται το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διασφαλίζει την τήρηση των ουσιαστικών προϋποθέσεων και το δημόσιο συμφέρον.

Η κατάργηση της άδειας μουσικής σκοπό έχει την διευκόλυνση της άσκησης της συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας μέσω της αφαίρεσης ενός διοικητικού εγγράφου χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, το οποίο μέχρι σήμερα χορηγούνταν, έτσι και αλλιώς, σε όλες τις περιπτώσεις. Όπως τονίζεται από το Υπουργείο, απλουστεύονται οι ρυθμίσεις για τη χρήση μουσικής και τη χρήση μουσικών οργάνων, υπό την έννοια ότι καταργείται μεν η άδεια μουσικής, όχι όμως και η άδεια για τη χρήση μουσικής μετά το πέρας του ωραρίου.

Η επιλογή αυτή έγινε διότι, το κρίσιμο στην περίπτωση της χρήσης μουσικής δεν είναι άλλο από τη συμμόρφωση των καταστημάτων ως προς την ορθή χρήση της μουσικής. Σε κάθε δε περίπτωση, ο αναπληρωτής Υπουργός διευκρίνισε ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στην επανεξέταση του πλαισίου των αστυνομικών διατάξεων και την ενίσχυση των ελέγχων, που αποτελούν το ουσιαστικό θέμα στην καθημερινή λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όσον αφορά τη χρήση μουσικής.

Πηγή: aftodioikisi.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ