Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑ«Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια»: Πρώτη στην Ευρώπη...

«Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια»: Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβιοτικών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ναυπλιέων, η Ενημερωτική Εκδήλωση για τους Δημότες με θέμα: «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», τη Δευτέρα, 28/11/2016, στο Εργατικό Κέντρο του Δήμου.

Η Εκδήλωση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλιέων, στο πλαίσιο της Ενημερωτικής Εκστρατείας για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών και των Εμβολίων που διοργανώνει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), υπό την Αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κατοίκων και επαγγελματιών υγείας της περιοχής. Παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Δημήτριος Κωστούρος, ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας κ. Σπυρίδωνας Κόκκινος και η Πρόεδρος ΔΟΠΑΤ κ. Πόπη Καλκούνου. Επίσης, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου κ. Γεώργιος Παιβανάς. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Ραφαήλ Μπαρού, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ναυπλίου.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος, δήλωσε:« Ως Δήμος συμμετέχουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στην υποστήριξη τέτοιας εμβέλειας και κύρους διοργανώσεων που αφορούν την ανθρώπινη υγεία και κατ επέκταση την ποιότητα της ζωής μας. Καταθέτουμε την εκτίμησή μας στο έργο που επιτελεί το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων στον αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής και το σεβασμό μας σε όλους όσοι βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση, ενημερώνονται, παρακολουθούν , εξειδικεύονται και αφιερώνουν τη ζωή τους στην υποστήριξη του ιερού τους λειτουργήματος και καλωσορίζουμε την συνδημότισσα μας εξαίρετη ιατρό και φίλη κ. Γαρυφαλλιά Πουλάκου».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Χαιρετίζω τη σημαντική συμμετοχή του Δήμου Ναυπλιέων, μέλους του Δικτύου μας, στην Πανελλαδική μας Εκστρατεία. Για τρίτη συνεχή χρονιά εξειδικευμένοι ιατροί λοιμωξιολόγοι διατρέχουν όλη την Ελλάδα με στόχο να ενημερώσουν τους συμπολίτες μας με τον πιο έγκυρο τρόπο, για το πόσο σημαντικό είναι να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών αλλά και να προστατεύουν την υγεία τους με όλα τα εγκεκριμένα για τους ενήλικες εμβόλια. Θα συνεχίσουμε την κοινή μας προσπάθεια προς όφελος των πολιτών σε κάθε σημείο της χώρας μας».
Την ενημέρωση πραγματοποίησε η κ. Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ, Δ΄ Παθολογική Κλινική Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ». Η κ. Πουλάκου αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικά είναι τα αντιβιοτικά για την υγεία μας, καθώς σώζουν εκατομμύρια ζωές από τις λοιμώξεις που προκαλούν τα μικρόβια, αλλά και πόσο καταστροφική είναι η υπερκατανάλωσή τους, καθώς αυτή οδηγεί σε ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, με συνέπεια όταν θα τα χρειαζόμαστε πραγματικά να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, γιατί δεν θα είναι πλέον δραστικά. Παρουσίασε, μάλιστα, παραδείγματα συχνών περιπτώσεων, όπως ένα κοινό κρυολόγημα, στις οποίες πολύ συχνά καταναλώνουμε αντιβιοτικά ενώ δεν χρειάζεται, γιατί προκαλείται στο 90% από ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.
Ακόμη, η ομιλήτρια παρέθεσε σημαντικά στοιχεία σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης των μικροβίων και των ιών, το πώς μπορούμε να διακρίνουμε πότε πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικό και πότε όχι, πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό μας. Επεσήμανε ότι κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών με αποτέλεσμα και την πρώτη θέση στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία μας αν ληφθεί υπόψη ότι αντιμετωπίζουμε το τέλος των αντιβιοτικών εφόσον δεν φαίνεται ότι θα κυκλοφορήσουν νέα αντιβιοτικά δραστικά στα ανθεκτικά μικρόβια. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με το μήνυμα ότι είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε τα αντιβιοτικά, βάζοντας τέλος στην άσκοπη κατανάλωσή τους.
Στο τέλος, η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην πρόληψη των λοιμώξεων στους ενήλικες με σωστή χρήση των εμβολίων, δηλαδή της γρίπης (το Νοέμβριο κάθε χρόνο) όπως και του πνευμονιόκοκκου, σύμφωνα με την καθοδήγηση του ιατρού τους.
Ακολούθησε συζήτηση με πολλές ερωτήσεις από το κοινό, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε η μεγάλη αλήθεια: μειώνοντας την άσκοπη κατανάλωση των αντιβιοτικών, τα ανθεκτικά μικρόβια ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά!

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ