Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΤι απαντά ο Δήμος Άργους-Μυκηνών στα δημοσιεύματα για το κυπαρίσσι

Τι απαντά ο Δήμος Άργους-Μυκηνών στα δημοσιεύματα για το κυπαρίσσι

Σε απάντηση δημοσιευμάτων σχετικά με το κυπαρίσσι του Άργους διευκρινίζουμε τα εξής:
Η παρούσα δημοτική αρχή του δήμου Άργους Μυκηνών επιθυμεί τη διατήρηση όλων των δένδρων που είναι χωροταξικά στην αρμοδιότητά της, και περισσότερο του συγκεκριμένου δέντρου, εφόσον, δεν κινδυνεύουν από αυτό ανθρώπινες ζωές.

Κάποιοι «γνωστοί άγνωστοι» «αντιπολιτευόμενοι», βρήκαν την «ευκαιρία» και νόμισαν ότι μπορούν να αντιπολιτευτούν την παρούσα δημοτική αρχή, η οποία ουσιαστικά έχοντας δέσμια αρμοδιότητα και καθήκον, με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την κοπή του συγκεκριμένου δέντρου.

Το συγκεκριμένο κυπαρίσσι είχε από παλαιά, κλίση η οποία ήταν όμως στα όρια του ανεκτού.
Μετά την τελευταία έντονη κακοκαιρία και τους θυελλώδεις ανέμους της 7/10/2016, η κλίση έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με συνέπεια να κριθεί πολύ επικίνδυνη η διατήρηση του.
Αμέσως, επενέβησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες υπέδειξαν την άμεση κοπή του.

Λήφθηκαν μέτρα αποκλεισμού της περιοχής, από την τεχνική υπηρεσία του δήμου καθώς εκεί ολοκληρώνεται η διαμόρφωση χώρου παιδικής χαράς.

Επιπλέον απευθυνθήκαμε, χωρίς να έχουμε την τυπική υποχρέωση, στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για να έχουμε και την άποψη ενός ιδρύματος τέτοιου επιπέδου, εκτός από αυτή των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η Διεύθυνση Δασών του Νομού Αργολίδος με το υπ΄αρ. πρ. 797/11-10-2016 έγγραφό της, αναφέρει πως δεν έχει αντίρρηση για την υλοτομία του κυπαρισσιού «…προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα και σωματικές βλάβες από πιθανή πτώση του καθώς μετά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα την Παρασκευή 7-10-2016 παρουσίασε έντονη κλίση…».

Η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου του δήμου Άργους Μυκηνών με το υπ’ αρ. πρ. 1306/17-10-2016 έγγραφό της αναφέρει μεταξύ άλλων πως «…επειδή το κέντρο βάρους του υπέργειου τμήματος του ανωτέρω δέντρου απέχει αρκετά από το σημείο πακτώσεως του κορμού του στο έδαφος σε συνδυασμό με το μεγάλο ύψος του (πάνω από 12 μέτρα) υπάρχει κίνδυνος πτώσης του λόγω ανέμων γεγονός που το καθιστά επικίνδυνο για την ασφάλεια των διερχομένων, των γειτονικών κατοικιών και των δικτύων κοινής ωφέλειας. Για την εξάλειψη του κινδύνου θα πρέπει να κοπεί…»

Η Υπηρεσία Νεώτερων μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος στο υπ’ αρ. πρ. 4929/25-11-2016 έγγραφο αναφέρει πως «…η υπηρεσία μας δεν έχει αντίρρηση για την κοπή από την πλευρά αρμοδιοτήτων της…».

Επίσης, η Δ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ναυπλίου, δεν έχει αντίρρηση.
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατόπιν άμεσης αυτοψίας και προφορικής έκφρασης του πορίσματός του, το αποστέλλει και με το υπ΄αρ. πρ. 28689/28-11-2016 έγγραφό του όπου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα σε υφιστάμενο δέντρο στην κεντρική πλατεία αγίου Πέτρου της πόλης του Άργους, πλησίον του Μουσείου, διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

Α. Μετατόπιση του δέντρου από την κατακόρυφο και ανάπτυξη χαινουσών διακλάσεων στη βάση του.

Β. Απουσία επαρκούς σύνδεσης του ριζικού συστήματος με τον κορμό του δένδρου, γεγονός το οποίο μειώνει τη διατμητική αντοχή του όλου συστήματος.

Γ. Την ανάπτυξη εφελκυστικών τάσεων στον τοπικό εδαφικό σχηματισμό θεμελίωσης στη βάση του που επιταχύνουν την απόκλισή του από την κατακόρυφο.

Δ. Μόχλευση των υποκείμενων εδαφικών οριζόντων με αποτέλεσμα την σταδιακή χαλάρωση και ελάττωση της αντοχής του.

Με βάση όλα τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι οι συνθήκες ευστάθειας του εν λόγω δέντρου είναι επισφαλείς με άμεσο κίνδυνο απόσπασής του από το ριζικό του σύστημα και αιφνίδιας ανατροπής και ολικής κατάρρευσης του ειδικά σε περιπτώσεις εκδήλωσης ισχυρών ανέμων και έντονων βροχοπτώσεων, ενώ δυνατότητα ικανοποιητικής και ασφαλούς αντιστήριξης δεν υφίσταται και δεν θα μειώσει ουσιαστικά τον κίνδυνο. Επιπρόσθετα, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται δραματικά αν συνυπολογισθούν το ύψος και το βάρος του δέντρου, ενώ η επικινδυνότητα είναι υψηλότατη λόγω της συχνής διέλευσης πεζών και της υφιστάμενης παιδικής χαράς.»

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου μας, μη έχοντας κανένα περιθώριο για διαφορετική απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και κυρίως την επικίνδυνη και μη αναστρέψιμη κατάσταση του δέντρου, ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε την κοπή του δέντρου.

Ποιος μπορεί μετά τα ανωτέρω να πάρει την ευθύνη και να διακινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές και κτήρια που βρίσκονται δίπλα στο δέντρο; Ποιος μπορεί να κινηθεί διαφορετικά από αυτό που συνηγορούν ΟΛΕΣ οι υπηρεσίες του νομού;

Η δημοτική αρχή κινήθηκε κάνοντας όλες τις ενδεδειγμένες κινήσεις προκειμένου να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για τη διάσωση του δέντρου κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ