Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜπάλα χωρίς καφέ

Μπάλα χωρίς καφέ

Οι φόροι τσακίζουν το καθημερινό μας εισόδημα. Μαζί με όλους τους άλλους φόρους, από 1/1/2017 κόβουμε και το καφέ. Το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων, το φραπεδάκι θα γίνει απλησίαστο όχι μόνο στην καφετέρια και στο γραφείο αλλά και στο σπίτι.

Το βασικό πρόβλημα της εφαρμογής του νέου νόμου αφορά στην επιβάρυνση των 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον ωμό καφέ, δεδομένου ότι η ποσοστιαία αύξηση στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι έως και 15 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες και επιβαρύνει αποκλειστικά τις ελληνικές βιοτεχνίες και τα καφεκοπτεία.

kafes_kafeteria111
Μια τέτοια κάθετη επιβολή αυξάνει τις τιμές στο σύνολο της αγοράς του καφέ. Με λίγα λόγια, θα επηρεάσει την πλειονότητα των Ελλήνων καταναλωτών. Η μέση κατανάλωση στη χώρα μας ανέρχεται σε 1,6 κούπα την ημέρα, ενώ εκτιμάται ότι οι Έλληνες πίνουν 3 δισεκατομμύρια κούπες εντός σπιτιού και 600 εκατομμύρια κούπες εκτός (στις καφετέριες) παρακολουθώντας την αγαπημένη σου ομάδα.

Από την ανάλυση του συνόλου της αγοράς προκύπτει επιβάρυνση που αγγίζει το 35% για μια απλή συσκευασία 200 γραμμαρίων ελληνικού καφέ και κοντά στο 20% για τον στιγμιαίο καφέ. Σύμφωνα με το δημογραφικό προφίλ των καταναλωτών, το μέτρο αυτό θα πλήξει περισσότερο τις δύο κοινωνικές ομάδες που έχουν ήδη δει τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται σημαντικά: τους συνταξιούχους και τους ανέργους. Στους άνεργους συμπεριλαμβάνονται κυρίως νέοι άνθρωποι, φοιτητές και γενικότερα η νεολαία.

Οι καταναλωτές του στιγμιαίου αλλά και των υπόλοιπων καβουρδισμένων καφέδων (εσπρέσο, φίλτρου κ.λπ.), στην πλειονότητά τους κάτω των 35 ετών (ομάδα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας), θα επιβαρυνθούν ομοίως με ένα ποσοστό της τάξης του 17%-18%. Η συσκευασία των 200 γρ. στιγμιαίου καφέ έχει μέση τιμή 6 ευρώ, ενώ ο νέος φόρος θα επιφέρει αύξηση της τάξεως του 17%, ανεβάζοντας την τιμή στα 7 ευρώ περίπου.

Το τέλος της κατανάλωσης

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα από μία τέτοια αύξηση; Σαφέστατα μείωση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια της παραγωγής και της επιστροφής φόρου από τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα ο κρατικός μηχανισμός να καταφέρει τελικά να συλλέξει το 1/3 από τα προσδοκόμενα έσοδα.

Για να μην αναλογιστούμε τις συνέπειες για τις 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις – βιοτεχνίες παραγωγής καφέ, κυρίως οικογενειακές με λειτουργία επί δεκαετίες, οι οποίες απασχολούν περίπου 5.000 εργαζομένους, 200 επιχειρήσεις – βιοτεχνίες παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού και 50.000 επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης (κυρίως καφετέριες), οι οποίες απασχολούν περί τους 200.000 εργαζομένους.

Η επιβολή επιπλέον τέλους εκτιμάται ότι θα καταστήσει άμεσα μη βιώσιμες περισσότερες από 200 επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό και δεν είναι επιλέξιμες για προγράμματα χρηματοδότησης, π.χ. ΕΣΠΑ.

 

Πηγή: http://www.onsports.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ