Του Αλέξανδρου Κασιμάτη
H μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι η φοροδιαφυγή.
Η Κυβέρνηση ενήργησε με λογική φοιτητικής παράταξης. Τα έδωσε όλα για να επικρατήσει στη συνέλευση χωρίς κανέναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Μόλις οι δανειστές την στρίμωξαν στη γωνία, σε μια επίδειξη πολιτικού αμοραλισμού φόρτωσαν τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και εργαζομένων οι οποίοι δεν αποτελούν την εκλογική τους πελατεία. Εξοντωτικοί φόροι σε βαθμό παραλογισμού.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί που ανέλαβαν τα περισσότερα βάρη είναι και οι πιο παραγωγικές και δυναμικές ομάδες της κοινωνίας και της οικονομίας. Η φοροδιαφυγή για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες ανάγεται πλέον σε προυπόθεση οικονομικής επιβίωσης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα capital control οδήγησε σε μια παράλληλη πρακτική συναλλαγών: Μια τιμή για συναλλαγές με κάρτες και αποδείξεις, μικρότερη τιμή για μετρητά χωρίς απόδειξη. Οι συναλλαγές δυο ταχυτήτων επεκτείνονται συνεχώς και οι επιπτώσεις στα έσοδα θα φανούν με υστέρηση, αφού η τουριστική κίνηση προς το παρόν ενισχύει το τζίρο της αγοράς.
Τα πρώτα στοιχεία μετά την αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος δείχνουν δραματική βουτιά στα έσοδα και δεν είναι παρά μια πρόγευση των όσων θα ακολουθήσουν το Φθινόπωρο σε πανελλήνια κλίμακα. Τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών για επιβολή συναλλαγών με πλαστικό χρήμα θα βοηθήσουν, αλλά δεν θα ανατρέψουν τη δυναμική της φοροδιαφυγής, πολύ απλά επειδή επιβλήθηκαν φόροι εκτός λογικής.
Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, τα capital control δεν φαίνεται σήμερα πιθανόν να αρθούν ούτε το 2017. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης να ωραιοποιήσει την κατάσταση, τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία παραμένουν και εντείνονται. Το δείχνουν οι συνεχείς πτωχεύσεις γνωστών και μη επιχειρήσεων ή και εξελίξεις όπως αυτή με την Fitch, η οποία σε έκθεση της διατηρεί τις ελληνικές τράπεζες σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, επειδή παραμένουν σε ισχύ τα capital controls. Μάλιστα ο αμερικανικός οίκος δικαιολογεί την απόφαση του με την επισήμανση ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν εξυπηρετούν σημαντικό κομμάτι των βασικών υποχρεώσεών τους, δεδομένου ότι δραστηριοποιούνται υπό καθεστώς capital controls.
Πηγή: protothema.gr