Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜεγάλες ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ από το 2017

Μεγάλες ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ από το 2017

Μετά την απόφαση του ΣτΕ έρχονται αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ – Ορίζονται νέες αντικειμενικές αξίες που θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές – Σε ποιες περιοχές θα υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στο φόρο ακινήτων – Ο στόχος για έσοδα 2,65 δισ. δεν αλλάζει


Έρχονται μεγάλες ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ. Τον επόμενο χρόνο θα κληθούμε να πληρώσουμε με βάση διαφορετικές αντικειμενικές τιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν ήδη πάρει την απόφαση (ανεξάρτητα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μείωση των τιμών σε τέσσερις περιοχές της χώρας) να αλλάξουν τις αντικειμενικές τιμές και να ορίσουν νέες, οι οποίες θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων ανά περιοχή (να υπενθυμίσουμε ότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση ο ΕΝΦΙΑ να υπολογίζεται με βάση τις εμπορικές τιμές).

Clik4more: Βόμβα από το ΣτΕ για τον ΕΝΦΙΑ – Μη νόμιμος ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών σε 4 περιοχές
Αυτό σημαίνει ότι σε περιοχές που τα προ κρίσης χρόνια παρατηρήθηκαν μεγάλα άλματα των εμπορικών τιμών, που οδήγησαν και σε υψηλές αντικειμενικές τιμές, θα υπάρξουν μεγάλες μειώσεις των τιμών που θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ, αφού στις ίδιες περιοχές οι νέες εμπορικές τιμές έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις κυριολεκτικά καθίζηση.

Αν λάβουμε υπόψη τη γεωγραφία και τις εξελίξεις στις τιμές μπορούμε να πούμε ότι οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες στις ακριβές περιοχές και μικρότερες στις φτωχές και υποβαθμισμένες.

Όμως, προσοχή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πληρώσουμε συνολικά λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Η δέσμευση είναι να μπαίνουν στα ταμεία κάθε χρόνο 2,65 δισ. ευρώ. Οπότε μετά τον καθορισμό των τιμών θα μπουν στο τραπέζι αλλαγές στους διάφορους συντελεστές και στα αφορολόγητα, ούτως ώστε το τελικό άθροισμα να είναι περίπου 3,2 δισ. ευρώ ώστε να μπουν στα ταμεία τα 2,65 δισ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου υπολογισμού και να μην λαμβάνεται υπόψη το κάθε ακίνητο ξεχωριστά, αλλά η συνολική ακίνητη περιουσία, ώστε με τον τρόπο αυτό να μεταφερθούν περισσότερες επιβαρύνσεις στις μεγαλύτερες περιουσίες.

Πηγή: newsit.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ