Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΓράφημα: Περισσότερα από 20 εκατομμύρια τα θύματα από την εμπορία ανθρώπων

Γράφημα: Περισσότερα από 20 εκατομμύρια τα θύματα από την εμπορία ανθρώπων

Η εμπορία ανθρώπων εξακολουθεί να αποτελεί πραγματικότητα, ενώ ταυτόχρονα είναι και μια από τις πιο κερδοφόρες εγκληματικές δραστηριότητες.

grafima_emporia_anthroponΠερισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλική
εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής εργασίας και άλλων δραστηριοτήτων, δημιουργώντας κέρδη 117 δισεκατομμυρίων ετησίως. Ποια είναι όμως η κατάσταση στην ΕΕ; Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση στο γράφημα που ετοιμάσαμε.
“Πριν πέντε χρόνια, όταν τέθηκε σε ισχύ η οδηγία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η ΕΕ έκανε τεράστια άλματα. Ωστόσο, χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια καθώς τα νούμερα δείχνουν ότι τα θύματα αυξάνονται”, δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ στο ζήτημα Catherine Bearder (Φιλελεύθεροι, Βρετανία).
Η κατάσταση στην ΕΕ
Το 2012, τα κράτη μέλη είχαν καταγράψει συνολικά 10.998 εγγεγραμμένα, αναγνωρισμένα και πιθανά θύματα δουλεμπορίου. Το 95% των καταγεγραμμένων θυμάτων που προορίζονται για σεξουαλική εκμετάλλευση είναι γυναίκες και κορίτσια, ενώ το 70% των θυμάτων εργασιακής εκμετάλλευσης είναι άνδρες.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον αγώνα κατά της εμπορίας ανθρώπων
Σήμερα στην ΕΕ ισχύει η οδηγία που ψηφίστηκε το 2011 και αφορά την πρόληψη, την υποστήριξη των θυμάτων και τη δίωξη των παραβατών. Επίσης, σε ισχύ βρίσκεται και η στρατηγική 2012-2016, με 40 διαφορετικά μέτρα, για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και έναν συντονιστή για τη διευκόλυνση της εφαρμογής της.
Το 2016, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αξιολόγησε την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και μέσα από δύο ψηφίσματα, πρότεινε μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης. Στα δύο αυτά ψηφίσματα οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν καλύτερα τις ισχύουσες νομοθεσίες και να παρέχουν καλύτερη υποστήριξη στα θύματα.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, θεσπίστηκε το 2007, μετά από πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ