Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΉττα για τον Νικολά Σαρκοζί δηλώνει πως αποσύρεται από την πολιτική ζωή

Ήττα για τον Νικολά Σαρκοζί δηλώνει πως αποσύρεται από την πολιτική ζωή

O πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, έχει παραδεχθεί την ήττα του, συμπληρώνοντας πως θα στηρίξει τον Φιγιόν στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών. Επίσης δήλωσε πως θα αποσυρθεί από την πολιτική ζωή.

Σημειώνεται ότι οι δύο πρώτοι (Φιγιόν και Ζιπέ) θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις 27 Νοεμβρίου.
Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές: μέχρι τις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα – 6.00 ώρα Ελλάδας) είχαν ψηφίσει 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι (στο 70% των εκλογικών τμημάτων από τα συνολικά 10.228 τμήματα της χώρας). Σημειώνεται ότι στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού κόμματος το 2012, συμμετείχαν 2,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Οποιοσδήποτε Γάλλος πολίτης είχε το δικαίωμα να ψηφίσει στις προκριματικές εκλογές, αφού καταβάλει δύο ευρώ και αφού υπογράψει μια διακήρυξη που θα τον δεσμεύει να συμμερίζεται «τις δημοκρατικές αρχές της Δεξιάς και του Κέντρου».
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των επτά υποψηφίων του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί» που συμμετείχαν στον σημερινό πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών της Κεντροδεξιάς για το προεδρικό χρίσμα, συμπεριλαμβάνεται ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, οι πρώην πρωθυπουργοί Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγιόν, οι πρώην υπουργοί Ζαν-Φρανσουά Κοπέ και Μπρινό λε Μερ, καθώς και ο Ζαν-Φρεντερίκ Πουασόν (εκπρόσωπος της υπερσυντηρητικής δεξιάς) και η (μόνη γυναίκα ανάμεσα σε έξι άνδρες) Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ