Τρείς παρεμβάσεις-ενημερώσεις πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα το Κέντρο «Ελπίδα Ζωής”. Οι δύο δράσεις έγιναν στα δημοτικά σχολεία Σκαφιδακίου, Κιβερίου και στο νηπιαγωγείο «Όνειρο».
Αναλυτικά οι παρεμβάσεις:
“Εγώ; Εσύ; Ή μήπως εμείς;”
Συνεχίζοντας την συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Σκαφιδακίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 8 Νοεμβρίου μια παρέμβαση, για τους μαθητές της Α τάξης, με θέμα«Εγώ; Εσύ; Ή μήπως εμείς;».
Οι μαθητές μέσα από παραμύθι, παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες μίλησαν για την διαφορετικότητα, αναγνώρισαν τις δικές τους ικανότητες και επιβράβευσαν τους συμμαθητές τους για τις ικανότητες τις οποίες τους αναγνωρίζουν.
Πήραν μηνύματα σε σχέση με τη μοναδικότητα την δική τους και των άλλων. Είδαν πως η συνεργασία μας κάνει χαρούμενους και δημιουργικούς και τελικά μας προσφέρει από όσα συνήθως πιστεύουμε.
Την ευθύνη για την υλοποίηση της παρέμβασης είχε η Βασιλική Γεωργιλά- κοινωνική λειτουργός.
“Διαδίκτυο… αυτός ο άγνωστος φίλος μας”
Συνεχίζοντας για μια ακόμα σχολική χρόνια τις παρεμβάσεις, για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, το Κέντρο υλοποίησε, ένα πρόγραμμα για τους μαθητές της Ε τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κιβερίου, με θέμα «Διαδίκτυο …αυτός ο άγνωστος φίλος μας».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει διάρκειας τριών δίωρων συναντήσεων.
Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, συζήτηση, παιχνίδια κ.α., τα παιδιά μίλησαν για τη σχέση που έχουν με το διαδίκτυο αναγνωρίζοντας τα οφέλη του καθώς αποτελεί χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας, μάθησης, δημιουργίας, διασκέδασης, ψυχαγωγίας.
Η αλήθεια είναι ότι με ένα κλικ μπορούν να μάθουν, να παίζουν, να συνομιλούν. Με ένα κλικ όμως μπορούν και να έρθουν αντιμέτωπα με κινδύνους και δύσκολες καταστάσεις. Τα παιδιά μοιράστηκαν σκέψεις, απορίες, εμπειρίες προβληματισμούς.
Μέσα από την παρέμβαση τονίστηκαν:
– Η σημασία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο
– Οι κίνδυνοι που μπορούν να προκύψουν από συνομιλίες με αγνώστους
– Τα διαδικτυακά παιχνίδια
– Οι τρόποι αναζήτησης πληροφοριών
– Οι ασφαλείς κωδικοί
– Ο διαδικτυακός εκφοβισμός και τέλος
– η ισορροπία που πρέπει να διατηρήσουμε ανάμεσα στον κόσμο του διαδικτύου και τον πραγματικό κόσμο.
Τις συναντήσεις με τους μαθητές πραγματοποίησε η Αγγελική Μπαβέλλα-ψυχολόγος.
“Όρια ή όλα επιτρέπονται”
Μια ακόμα βραχεία παρέμβαση- ανοιχτή συζήτηση για γονείς, πραγματοποίησε το Κέντρο, με θέμα «Όρια ή όλα επιτρέπονται», μετά από αίτημα του Νηπιαγωγείου ΟΝΕΙΡΟ, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου.
Οι γονείς είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν για τα όρια και τους κανόνες που θέτουν στα παιδιά τους, τις συνέπειες που ορίζουν, το πόσο απαραβίαστα ή ευέλικτα είναι και τέλος για την δική τους σχέση, ως ενήλικες με τα όρια που τους θέτει το κάθε περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και δρουν.
Αναγνώρισαν ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη ένα περιβάλλον δομημένο και ασφαλές έτσι ώστε να μπορούν να μάθουν να δρουν αυτόνομα. Αυτό το περιβάλλον για να υπάρξει θα πρέπει να έχει σταθερά και ξεκάθαρα όρια, τα οποία να είναι γνωστά στα παιδιά, να βασίζονται στη λογική και να έχουν ως στόχο την ασφάλεια και την ενίσχυση των παιδιών.
Τα όρια είναι διαφορετικά για κάθε οικογένεια αφού τόσο η λειτουργία της κάθε οικογένειας, τα μέλη που την απαρτίζουν και οι ανάγκες τους διαφέρουν.
Την παρέμβαση συντόνισε η Αγγελική Μπαβέλλα- ψυχολόγος.