O CHEF ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ...

Βαρβαρίτσα :Το Νηστίσιμο Κέρασμα για την Αγία Βαρβάρα

Μία παραδοσιακή συνταγή με θρησκευτικές ρίζες, καθώς οι νοικοκυρές την φτιάχνουν σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση, για την Εορτή της Αγίας Βαρβάρας και την πηγαίνουν στην Παράκληση της να διαβαστεί στην Εκκλησία υπέρ υγείας (όπως γίνεται και με την Φανουρόπιττα).

Οι γυναίκες την μοιράζουν στην γειτονιά, σε φίλους, γνωστούς κλπ, όπως λέγεται για καλή υγεία .Το είχαν σε καλό οι νοικοκυρές να μοιραστεί σε τρία σπίτια, όπως λέγαν οι ελληνικές παραδόσεις που κληρονομήσαμε. Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα των παιδιών από δύσκολες αρρώστιες, όπως η ευλογιά κ.άλλες. Είναι προστάτιδα και του Πυροβολικού.

Είναι πολλή θρεπτική. Κατά την διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων, αποτελεί ένα δυναμωτικό νηστίσιμο γλύκισμα για μικρούς και μεγάλους.Υπάρχουν πολλές παραλλαγές από τόπο σε τόπο, στον τρόπο παρασκευής της.Σας προτείνουμε μία εύκολη συνταγή με τις ρίζες της από τις συνταγές της μαμάς Σοφίας που όπως έλεγε πάμε να φτιάξουμε και φέτος Βαρβαρίτσα για την υγεία μας στην χάρι της Αγιά Βαρβάρας!

Υλικά
1. 250 γρ.σιτάρι αποφλοιωμένο
2. 1 κούπα ζάχαρη άχνη περίπου
3. 1/2 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
4. 1/2 κούπα σταφίδες (ξανθές-μαύρες, όποιες υπάρχουν)
5. λίγο αλάτι
6. κανέλλα, γαρύφαλλο
7.άσπρα αμύγδαλα, φουντούκια, ρόδι, φυστίκι Αιγίνης ανάλατο, σουσάμι

Εκτέλεση
1.Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το σιτάρι μας ,(αφού το ξεπλύνουμε με νεράκι).Προσθέτουμε νερό , όσο να σκεπαστεί κατά 3 εκατ.ύψος περίπου, παραπάνω από αυτό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή με μέτρια φωτιά ,όσο να μαλακώσει και να χυλώσει.
Αναλόγως πως μας αρέσει , αφήνουμε να χυλώσει.(Αν επιθυμούμε με περισσότερο υγρό η΄πιο πηχτή)

2.Προσθέτουμε κατά την διάρκεια του βρασίματος το αλατάκι ,καθώς και ζάχαρη(δοκιμάζουμε πόσο γλυκία την προτιμούμε σε γεύση).

3.Όταν έχει πια μαλακώσει αρκετά το σιτάρι, 10 λεπτά πριν κλείσουμε την εστία της ηλεκτρικής κουζίνας, προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια, καθώς και το γαρύφαλλο.

4.Την μοιράζουμε σε μπολάκια. Όταν θα σερβίρουμε πασπαλίζουμε από επάνω με κανέλλα, άχνη ζάχαρη και άσπρα αμύγδαλα χοντροαλεσμένα. Μπορούμε να στολίσουμε επίσης με φουντούκια χοντροκομμένα , φυστίκια Αιγίνης ανάλατα η΄ακόμη να προσθέσουμε σπόρια ροδιών και σουσάμι.

Argonafplia.gr (HI)

Πρόσφατα

Ο Εμπορικός & Επιχειρηματικός Σύλλογος Άργους ενημερώνει για τις τακτικές χειμερινές εκπτώσεις

Ο Εμπορικός & Επιχειρηματικός Σύλλογος Άργους ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό, ότι οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις…

1 ώρα πριν

Αργίες 2025: Όλα τα τριήμερα της νέας χρονιάς – Εξτρα έκπληξη κι ένα τετραήμερο

Το 2025 έφτασε και κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό από άποψη αργιών καθώς οι εργαζόμενοι θα διαθέτουν…

2 ώρες πριν

Καιρός – Σάκης Αρναούτογλου: «Μπάλα» κρύου αέρα, φέρνει πτώση θερμοκρασίας και χιόνια

Καιρός: Μεγάλο το ενδιαφέρον του καιρού των επόμενων ημερών – Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου…

2 ώρες πριν

ΔΕΔΔΗΕ Αργολίδας: Διακοπές ρεύματος σε περιοχές του Άργους στις 8/1

Ο ΔΕΔΔΗΕ Αργολίδας ενημερώνει ότι θα γίνουν διακοπές ηλεκτροδότησης των κάτωθι περιοχών λόγω εργασιών κατασκευών…

3 ώρες πριν

ΕΟΠΥΥ: Έτσι θα κλείνουμε ραντεβού με ιδιώτη γιατρό – Οι τελευταίες αλλαγές για τους ασφαλισμένους

Περίπου ένα μήνα προσαρμογής έχουν ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και ιδιώτες γιατροί που…

4 ώρες πριν

Γέμισε το λιμάνι στο Πόρτο Χέλι με πετρέλαιο (βίντεο)

Γέμισε το λιμάνι στο Πόρτο Χέλι με πετρέλαιο. Στο λιμάνι του Πόρτο Χέλι προχθές βράδυ…

20 ώρες πριν