ΚΟΣΜΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την παρέμβαση της Ρωσίας στη Μολδαβία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την παρέμβαση της Ρωσίας στη Μολδαβία

Σήμερα Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα σημαίνοντας συναγερμό για τις συνεχιζόμενες απόπειρες της Ρωσίας να εκτροχιάσει την φιλοευρωπαϊκή πορεία της Μολδαβίας.

Το κείμενο, που εγκρίθηκε με 508 ψήφους υπέρ, 53 κατά και 104 αποχές, καταδικάζει έντονα τις κλιμακούμενες κακόβουλες δραστηριότητες, τις παρεμβάσεις και τις υβριδικές επιχειρήσεις της Ρωσίας ενόψει της προσέλευσης των Μολδαβών στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές της χώρας και το συνταγματικό δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ στις 20 Οκτωβρίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει τον ρόλο που διαδραματίζει πληθώρα κακόβουλων παραγόντων στην προσπάθεια εξαπάτησης των ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένων φιλορώσων ολιγαρχών της Μολδαβίας και του χρηματοδοτούμενου από το ρωσικό κράτος δικτύου «Russia Today», αλλά και της χρήσης επιχειρήσεων παραπληροφόρησης και κυβερνοεπιθέσεων. Καλούν επίσης την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να διασφαλίσουν την παροχή όλης της αναγκαίας βοήθειας στη Μολδαβία για την ενίσχυση των θεσμικών της μηχανισμών και της ικανότητάς της να ανταποκρίνεται σε υβριδικές απειλές.

Αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας στη Μολδαβία

Όπως αναφέρουν οι ευρωβουλευτές, οι μολδαβικές υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσαν πρόσφατα ότι η Ρωσία έχει δαπανήσει περίπου 100 εκατ. ευρώ για να υπονομεύσει την επικείμενη εκλογική διαδικασία, προκειμένου οι Μολδαβοί να ψηφίσουν εναντίον της σύγκλισης με την ΕΕ. Στις 3 Οκτωβρίου 2024, οι μολδαβικές αρχές αποκάλυψαν ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα δωροδοκίας ψηφοφόρων που χρηματοδοτήθηκε από τον Μολδαβό ολιγάρχη Ilan Shor, συνολικά 15 εκατ. δολαρίων που διανεμήθηκαν σε 130.000 Μολδαβούς. Καταδικάζοντας αυτές τις πρακτικές, το Κοινοβούλιο καλεί τη Ρωσία να σεβαστεί την ανεξαρτησία της Μολδαβίας, να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από το έδαφός της. Επιπλέον, επαναλαμβάνει τις προηγούμενες εκκλήσεις της για καταστροφή όλων των πυρομαχικών που είναι αποθηκευμένα στην αποθήκη Cobasna στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Αίτημα για πρόσθετες κυρώσεις κατά πολιτικών παραγόντων που αποσταθεροποιούν τη Μολδαβία

Στο πλαίσιο της αυξανόμενης ρωσικής παρεμβατικότητας, το ψήφισμα καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει περαιτέρω κυρώσεις της ΕΕ κατά ατόμων που υπονομεύουν την κυριαρχία της Μολδαβίας. Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν επίσης τις χώρες και τα εδάφη που φιλοξενούν καταζητούμενους Μολδαβούς φυγάδες όπως ο Ilan Shor και ο Vladimir Plahotniuc να τους εκδώσουν στη Μολδαβία.

Πρόσθετη στήριξη για την ενταξιακή πορεία της Μολδαβίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαιώνει εκ νέου την στήριξή του στην ενταξιακή πορεία της Μολδαβίας, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει τη χώρα στον μηχανισμό προενταξιακής βοήθειας και να δώσει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των υποψήφιων χωρών στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2028 – 2034. Δεδομένου ότι οι ενταξιακές συνομιλίες με τη Μολδαβία έχουν ήδη αρχίσει, οι ευρωβουλευτές ζητούν ταχύτερη διαδικασία ελέγχου και την έγκαιρη διοργάνωση των επακόλουθων διακυβερνητικών διασκέψεων.

Για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της Μολδαβίας έναντι των υβριδικών απειλών, το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να συνεχίσει να ενισχύει τη συνεργασία με τη χώρα στους τομείς της στρατηγικής επικοινωνίας, της στήριξης των δημοσιογράφων και της κοινωνίας των πολιτών και της προώθησης ανεξάρτητου ρωσόφωνου περιεχομένου μέσων ενημέρωσης.

Σχετικές πληροφορίες

Η ΕΕ έχει επιβάλει στο παρελθόν κυρώσεις σε Μολδαβούς ολιγάρχες και φιλορώσους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των Ilan Shor και Vladimir Plahotniuc, Igor Ceaika, Gheorghe Cavaliuc και Marina Tauber. Η Μολδαβία υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ τον Μάρτιο του 2022 και της χορηγήθηκε καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο του 2022. Τον Δεκέμβριο του 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Μολδαβία.

 

Argonafplia.gr (HI)

Πρόσφατα

Άργος: Βράβευση μαθητών και μαθητριών του Νομού Αργολίδας από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία

Άργος: Βράβευση μαθητών και μαθητριών του Νομού Αργολίδας από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία Το Παράρτημα…

9 λεπτά πριν

H Αργολίδα υποδέχθηκε τεμάχιο Ιερού Λειψάνου της μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνας στο Σκαφιδάκι

Με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η Αργολίδα υποδέχθηκε τεμάχιο Ιερού Λειψάνου της μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνας…

12 ώρες πριν

Έρχεται η Ανάβαση Αχλαδόκαμπου 2024- Το παρών θα δώσουν στελέχη της FIA

Η Ανάβαση Αχλαδόκαμπου 2024,ο προτελευταίος Αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων για την φετινή χρονιά θα…

16 ώρες πριν

Άργος: Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ο Όμιλος Αργολίδας για την UNESCO και ο Δήμος Άργους-Μυκηνών, στα πλαίσια του εορτασμού του…

16 ώρες πριν

Άργος: Νέα οχήματα στο στόλο της ΔΕΥΑΑΡΜ

Στην παραλαβή δύο νέων οχημάτων προχώρησε σήμερα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου…

17 ώρες πριν

ΕΟΦ: Ανάκληση φαρμάκου λόγω ελλαττωματικών παρτίδων

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ για την ανάκληση του εν λόγω μυοχαλαρωτικού φαρμάκου.…

20 ώρες πριν