ΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑ

Ο υγρότοπος Ναυπλίου-Νέας Κίου αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο να μετατραπεί σε χωματερή

Ο υγρότοπος Ναυπλίου-Νέας Κίου, ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους της περιοχής της Αργολίδας, αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο να μετατραπεί σε χωματερή, υπονομεύοντας τη φυσική του αξία και τον οικολογικό του ρόλο.

Η συνεχής αμέλεια και η ακατάλληλη διαχείριση αποβλήτων απειλούν την ευαίσθητη ισορροπία αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος, που αποτελεί καταφύγιο για πλήθος ειδών πανίδας και χλωρίδας.

Ο υγρότοπος αυτός βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις του Ναυπλίου και της Νέας Κίου, αποτελώντας μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και σημαντικής βιοποικιλότητας. Είναι γνωστός για την παρουσία μεταναστευτικών πουλιών, όπως ερωδιούς και φλαμίνγκο, αλλά και για την υδρόβια βλάστησή του, που δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την αναπαραγωγή και την επιβίωση πολλών οργανισμών.

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενος υγρότοπος, ωστόσο η προστασία αυτή είναι περισσότερο θεωρητική παρά πρακτική, καθώς λείπει η συστηματική παρακολούθηση και η εφαρμογή μέτρων προστασίας.

Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση λόγω της ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών και αποβλήτων. Οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές αναφέρουν συχνές περιπτώσεις παράνομης απόρριψης μπάζων , πλαστικών, και άλλων αποβλήτων, που συσσωρεύονται σε διάφορα σημεία του υγρότοπου.

Η απόρριψη απορριμμάτων επιβαρύνει την ποιότητα των υδάτων και καταστρέφει τη φυσική βλάστηση. Τα υγρά απόβλητα που απορρέουν από τα σκουπίδια μολύνουν τα νερά, απειλώντας τα υδρόβια είδη και προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στο οικοσύστημα. Ειδικότερα, η συσσώρευση πλαστικών απορριμμάτων μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους ζώων που είτε παγιδεύονται είτε τρέφονται από αυτά.

Η καταστροφή του οικοσυστήματος του υγρότοπου θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα της περιοχής. Πολλά από τα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο εκεί θα χάσουν το φυσικό τους περιβάλλον, ενώ τα υδρόβια είδη θα εκτοπιστούν ή θα απειληθούν με εξαφάνιση. Αυτό θα διαταράξει την οικολογική ισορροπία της περιοχής και θα οδηγήσει σε μείωση της βιοποικιλότητας, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία που βασίζεται στον οικοτουρισμό.

Αυστηρός έλεγχος και εφαρμογή των νόμων άμεσα από από τις τοπικές αρχές που οφείλουν να επιτηρούν την περιοχή συστηματικά και να επιβάλλουν πρόστιμα στους παραβάτες. Η παράνομη απόρριψη αποβλήτων πρέπει να αντιμετωπιστεί με αυστηρότερους ελέγχους και ποινές των ασυνείδητων.

Argonafplia.gr

Πρόσφατα

Ο Γιώργος Καραπάνος Υπεύθυνος Αγωνιστικού Σχεδιασμού για την αναδημιουργία του Στίβου της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ο Γιώργος Καραπάνος αναλαμβάνει Υπεύθυνος Αγωνιστικού…

12 ώρες πριν

Ο άθλος του κολυμβητή Σταύρου Σμυρλή για τα παιδία με καρκίνο του συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ»

Το κοινό στήριξε τον κολυμβητή Σταύρο Σμυρλή στην τελική ευθεία αυτού του σημαντικού αγώνα στην…

19 ώρες πριν

Προσλήψεις προσωπικού στον δήμο Άργους- Μυκηνών

Προσλήψεις προσωπικού στον δήμο Άργους- Μυκηνών Ο Δήμαρχος Αργους-Μυκηνών ανακοινώνει τις προσλήψεις προσωπικού, με σύμβαση…

20 ώρες πριν

Καλοκαιρινός καιρός και μετά … καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και καλοκαιρία θα επικρατήσει σήμερα Παρασκευή σε όλη τη χώρα.…

20 ώρες πριν

Άργος: Συνελήφθη 37χρονος με ποσότητα ηρωίνης

Συνελήφθη ένα (1) άτομο με ποσότητα ηρωίνης στο Άργος Συνελήφθη, χθες (26.9.2024) το πρωί, στο…

21 ώρες πριν

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό γυναίκας στο δρόμο Άργους – Ναυπλίου

Τροχαίο ατύχημα έγινε λίγο μετά τις 8:00 σήμερα στον 3ο χιλιόμετρο του δρόμου Άργους-Ναυπλίου με…

22 ώρες πριν