ΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑ

Έρευνα για την Ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων του Δήμου Άργους – Μυκηνών

Η Βαλεντίνα Ρούσου όπως μας ενημερώνει με δελτίο τύπου έκανε έρευνα για το πως θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα της θέρμανσης των σχολείων του Δήμου Άργους – Μυκηνών , γράφει τα παρακάτω:

Μία νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και τα προβλήματα στα σχολεία ολόκληρης της χώρας έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, όπως ελλείψεις προσωπικού, ζημιές στα κτίρια, υπεράριθμα τμήματα, σχολικές αίθουσες που λειτουργούν σε κοντέινερ και άλλα πολλά που κάθε χρόνο πρέπει να αντιμετωπιστούν και να λυθούν.

Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που θα κάνει την εμφάνισή του το προσεχές διάστημα είναι το ζήτημα της θέρμανσης των σχολείων. Το κόστος για την προμήθεια πετρελαίου είναι συχνά απαγορευτικό για τους δήμους. Πολλές φορές βλέπουμε τους διευθυντές των σχολείων και τους συλλόγους γονέων να εκλιπαρούν στην κυριολεξία τους αρμόδιους να δώσουν λύση και αυτό που καταφέρνουν τελικά είναι να παίρνουν με το σταγονόμετρο κάποια λίτρα πετρέλαιο για να μπορούν να βάζουν το καλοριφέρ σε λειτουργία ελάχιστες ώρες την ημέρα
Έκανα μία έρευνα για το πως θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα της θέρμανσης των σχολείων του Δήμου Άργους – Μυκηνών και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο να αποδεσμευθεί από το κόστος της θέρμανσης και θα αποφέρει έσοδα στα σχολεία ή στο Δήμο.
Πως μπορεί να γίνει αυτό όμως.
– Με την ένταξη των σχολείων στο πρόγραμμα ”ΗΛΕΚΤΡΑ”το οποίο περιλαμβάνει:
*Φωτοβολταϊκά πάνελ
*Θερμομονώσεις
*Κουφώματα
*Αντλίες θερμότητας
*Συστημα Φωτισμου LED
Πρόκειται για ολιστικό σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των αερίων ρύπων και του ενεργειακού κόστους.
Η ενέργεια που εξασφαλίζεται, θα συμψηφίζεται με τους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνει το κάθε σχολείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν η παραγωγή ρεύματος υπερκαλύπτει τις ανάγκες των σχολείων, το επιπλέον παραγόμενο ρεύμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών.
-Επίσης θα μπορούσε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα Net Metering το οποίο αφορά αποκλειστικά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ.
Η ενέργεια που εξασφαλίζεται, θα συμψηφίζεται με τους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνει το κάθε σχολείο.
Και έτσι το επιπλέον παραγόμενο ρεύμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών.
-Μία ακόμα λύση θα μπορούσε να δώσει η δημιουργία μιας «ενεργειακής κοινότητας».
Εδώ πρόκειται για “συνεργασία των σχολείων¨ που με την κοινή τοποθέτηση φωτοβολταϊκου θα έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν την ηλεκτρική ενέργεια και θα μπορούν να την διαχειριστουν ώστε να αποκτήσουν ενεργό ρόλο σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αυτά μπορούν να γίνουν με ιδίους πόρους, με κρατικούς πόρους ή με ευρωπαϊκά προγράμματα. Οποιοδήποτε πρόγραμμα από τα παραπάνω εφαρμοστεί θα είναι ανταποδοτικό και θα έχει εξασφαλισμένα έσοδα για τα σχολεία ή το Δήμο. .
Δηλαδή θα υπάρχει αυτονομία στη θέρμανση χωρίς κόστος και τα σχολεία θα έχουν έσοδα από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που περισσεύει.
Παρακολουθώντας την τεχνολογία και τις εξελίξεις διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες να βρεθούν λύσεις και ο Δήμος Άργους – Μυκηνών μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στο θέμα της ενέργειας με πολύ μικρή οικονομική συμμετοχή και με προσδοκία για μεγάλα οικονομικά οφέλη.
Οι ιδέες και τα εργαλεία υπάρχουν , ανθρώπους με όραμα και θέληση χρειαζόμαστε.

Βαλεντίνα Ρούσου

Argonafplia.gr

Πρόσφατα

LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027: Ευκαιρίες Χρηματοδότησης για Επιχειρήσεις της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου

Τα προγράμματα LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Νοτιοανατολική Πελοπόννησο,…

2 ώρες πριν

Γενική Συνέλευση Ομίλου Φίλων Ομογενών και Φιλελλήνων Άργους “Αη Γιάννης” Καποδίστριας

Γενική Συνέλευση Ομίλου Φίλων Ομογενών και Φιλελλήνων Άργους "Αη Γιάννης" Καποδίστριας. Το ΔΣ του Ομίλου…

2 ώρες πριν

Ο δικηγόρος του 55χρονου που συνελήφθη στο Άργος για παιδική πορνογραφία μιλάει στην κάμερα του argonafpliatv

Ο δικηγόρος του 55χρονου που συνελήφθη στο Άργος για παιδική πορνογραφία Ευάγγελος Τζερεμές μιλάει στην…

5 ώρες πριν

Έναρξη δράσεων Συλλόγου Καρκινοπαθών Αργολίδας “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” (βίντεο)

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Αργολίδας "Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" ενημερώνει για τις δράσεις που…

5 ώρες πριν

Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Αργολίδος: Κεντρικά σημεία της πόλης του Άργους χρήζουν παρεμβάσεις για την αυτόνομη διέλευση των ατόμων με αναπηρία

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου "ΠΟΜΑμεΑΠΕΛ", ο …

7 ώρες πριν

Στα δικαστήρια Ναυπλίου ο 55χρονος που συνελήφθη στο Άργος για παιδική πορνογραφία (βίντεο)

Στον ανακριτή και εισαγγελέα Ναυπλίου σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024 μεταφέρθηκε ο 55χρονος  που συνελήφθη…

7 ώρες πριν