Σύμφωνα με την πρώτη εξήγηση, στα πρώτα χρόνια του νέου ελληνικού κράτους, ύστερα από την πολύχρονη δουλεία, ο δημόσιοι υπάλληλοι πληρωνόντουσαν κάθε 9 ημέρες κι όχι κάθε μήνα που επικράτησε αργότερα και κάθε 15 που πληρώνονται μετά από την Κατοχή του 1941.
Από αυτήν λοιπόν την αιτία πιστεύεται ότι βγήκε και η φράση: «εννιά έχει ο μήνας». Υπάρχει κι ένα παλιό τραγούδι που λέει: «και ο μήνας έχει εννιά».
Η δεύτερη εκδοχή προτείνει ότι η φράση ίσως να προέρχεται και από την απάντηση που έδωσαν οι Σπαρτιάτες στους Αθηναίους, όταν αυτοί τους ζήτησαν για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες: «Είναι εννέα του μηνός και δεν είναι γιομάτο το φεγγάρι…»
Από την άλλη, μια διαφορετική εκδοχή δίνει ο Άνθιμος Παπαδόπουλος, στα «Φρασεολογικά». Όπως εξηγεί, οι τακτικοί προμηθευτές τροφίμων πληρώνονταν στο τέλος του μηνός και όσο αυτό πλησιάζει τόσο αδημονούν οι οφειλέτες.
Έτσι, κάποιος ξένοιαστος που δεν σκέπτεται τίποτα άλλο εκτός από τη διασκέδαση και την καλοπέραση, μοιάζει να πιστεύει πως ο μήνας είχε διαρκώς 9 και δεν πρόκειται να τελειώσει ώστε να υποχρεώσεις του.
Πηγή: newsbeast.gr
Το ελληνικό ποδόσφαιρο γνώρισε μία ιστορική στιγμή καθώς η πρωταθλήτρια ΑΕΚ ανακοίνωσε την απόκτηση του…
Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των…
Στη Νεά Κίο Αργολίδας έγινε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 συγκέντρωση πολιτών και φορέων για…
Επετειακές εκδηλώσεις για τα 202 χρόνια από την Απελευθέρωση του Ναυπλίου. Το πρόγραμμα Γενικός Σημαιοστολισμός…
Τα κορίτσια του Φείδωνα Άργους συνεχίζουν τις νίκες!!! Μεγάλη νίκη πέτυχε ο Φείδωνας Άργους μέσα…
Δύο χρόνια μετά την τελευταία φορά που διοργανώθηκε ο Μαραθώνιος Ναυπλίου, λόγω ματαίωσης της διοργάνωσης…