Ιδιαίτερα για την άτυχη πόλη του Άργους η οποία δεν διαθέτει ούτε μια σελίδα ιστορικού αρχείου και στην οποία θα αποδοθεί η έρευνα που στηρίχθηκε στο αρχείο με τα χειρόγραφα. Αποτελεί δε μια ακόμη ισχυρή έκκληση προς τους πολίτες και τις υπηρεσίες (δημόσιες & ιδιωτικές) να προστατεύουν τα «παλιά έγγραφα» και κάθε αρχείο καταθέτοντάς τα στα Γ.Α.Κ. ή στους Δήμους που διαθέτουν Ιστορικά Αρχεία. Ταυτόχρονα με την διάσωση ενός αρχείου, οι Γεώργιος Η. Κόνδης και Γεώργιος Α. Γιαννούσης, κατάφεραν να «μηδενίσουν» το χρόνο και να καθίσουν νοητά στο ίδιο τραπέζι με τον Δημ. Κ. Βαρδουνιώτη, ώστε να θέσουν από κοινού τα ερευνητικά ερωτήματα για την ολοκλήρωση της εμβρυακής έρευνας του Αργείου λόγιου.
Η έρευνα αφορούσε στο πρόσωπο του Κιαμήλ-μπέη, του Οθωμανού διοικητή της Κορίνθου στην Τουρκοκρατούμενη Πελοπόννησο. Μια προσωπικότητα που έλαβε μυθικές διαστάσεις για τα μυθώδη πλούτη του, την ομορφιά, τις διοικητικές ικανότητες και το πνεύμα δικαιοσύνης προς τους υποτελείς του, την ευγένεια και την φιλόξενη αυλή του ώστε δεκάδες να είναι οι περιηγητές και τα επίσημα πρόσωπα που φιλοξενήθηκαν στο παλάτι του. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για το μοναδικό πρόσωπο της κυρίαρχης οθωμανικής ιεραρχίας το οποίο τραγουδήθηκε με τόσο λυρισμό και αγάπη από το ελληνικό δημοτικό τραγούδι.
Ταυτόχρονα στην έρευνα που παρουσιάζεται ολοκληρωμένη, συμπληρώθηκαν τα ιστορικά γεγονότα της πρώτης επαναστατικής περιόδου κατά την οποία ο Κιαμήλ-μπέης συλλαμβάνεται στην Τρίπολη, φυλακίζεται στον Ακροκόρινθο και θανατώνεται εκεί, ενώ το παλάτι του παραδίνεται στις φλόγες. Μια σειρά από γεγονότα που αναδεικνύονται για πρώτη φορά, συνθέτουν το παζλ της προσωπικότητας του Οθωμανού διοικητή, των σχέσεών του με τους Έλληνες κοτζαμπάσηδες όπως οι οικογένειες Βλάσση και Περρούκα του Άργους. Συμπληρώνεται επίσης ολόκληρη η δημοτική μουσική στιχουργία καθώς και τα ποιητικά έργα τα οποία αφιερώνονται στη ζωή του Κιαμήλ-μπέη. Τέλος, ανάμεσα σε άλλα, παρουσιάζονται τα στοιχεία που ακόμη και σήμερα απασχολούν τη λαϊκή φαντασία για τον τόπο στον οποίο κρύβονται οι αμύθητοι θησαυροί του Κιαμήλ-μπέη.
Η έρευνα παρουσιάζεται με την ευκαιρία των 100 χρόνων (1924-2024) από την εκδημία του Δημ. Κ. Βαρδουνιώτη, το έργο του οποίου ξεπερνά τα τοπικά σύνορα καθώς η θεματολογία των ερευνών του φτάνει και στη Θράκη!
Το πιο δυνατό Pre Christmas Party της πόλης με τις καταπληκτικές μουσικές επιλογές και το…
Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών στο πλαίσιο των εορταστικών ημερών, ενημερώνει τους πολίτες και τους…
Όλοι γνωρίζουμε ότι Χριστούγεννα δεν είναι μόνο τα φωτεινά λαμπιόνια, τα στολισμένα δέντρα με τα…
O Asteras Aktor Β΄ πέρασε νικηφόρα από το Άργος επικρατώντας 2-1 τον Παναργειακό και τον…
Το κλασικό παιδικό έργο του Κάρολου Ντίκενς, «Το Πνεύμα των Χριστουγέννων» είχαν την χαρά να…
Ασταμάτητος ο Διομήδης Άργους κόντρα στον Ολυμπιακό/Όμιλος Ξυνή. Στην φάση των 16 του Κυπέλλου Ανδρών…