Featured

Ναύπλιο: Θαλάσσια ανεμώνη έστειλε παιδί στο νοσοκομείο – Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει

Θαλάσσιες ανεμώνες έκαναν την εμφάνισή τους σε παραλία του Ναυπλίου. Μία από αυτές τσίμπησε ένα αγοράκι στην παραλία Καραθώνα και το έστειλε στο νοσοκομείο με τρομακτικό πόνο, όπου νοσηλεύτηκε για αρκετές μέρες.

Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι θαλάσσιοι οργανισμοί που ζουν πάνω στα βράχια. Δε μετακινούνται, κι αν κάποιος τις ακουμπήσει, μπορεί να υποστεί έγκαυμα από το οξύ που εκκρίνουν κατά την επαφή.

Η θαλάσσια ανεμώνη μοιάζει με μέδουσα και τα πλοκάμια της είναι κολλώδη και δηλητηριώδη.

«Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι μακρινοί συγγενείς των μεδουσών. Πρόκειται για ζώα που μοιάζουν με φυτά και τα οποία μοιάζουν με μέδουσες αν και αναποδογυρισμένες κατά κάποιον τρόπο. Είναι προσκολλημένες στον βυθό. Η ζωή τους είναι πάνω στα βράχια μόνιμα. Μετακινούνται με πολύ αργές κινήσεις και ρυθμούς», είπε στο Mega η θαλάσσια βιολόγος ΕΛΚΕΘΕ, Εμμανουέλα Βουτσινά.

Θαλάσσια Ανεμώνη: Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει
«Σε οργανωμένες παραλίες καλό θα ήταν να υπάρχουν οι ναυαγοσώστες, τα υλικά για την παροχή πρώτων βοηθειών. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις θαλάσσιες ανεμώνες, είναι το σπίτι τους. Θα μπορούσε να μπει μια σήμανση αλλά, για τέτοιο ερεθισμό, φαίνεται πως τα παιδιά κάθονταν για ώρα με το βάρος τους πάνω στο ζωάκι. Σίγουρα μπορούν να δοθούν οδηγίες, αλλά καλό θα είναι να είμαστε λίγο περίεργοι και προσεκτικοί και να μπαίνουμε με μάσκα. Ό,τι δεν γνωρίζουμε να προσέχουμε. Οι ανεμώνες που ζουν σε αυτή την περιοχή αν τις αγγίξουμε με την παλάμη δε θα προκαλέσουν ερεθισμό», είπε η κ. Βουτσινά.

Από την πλευρά της η δερματολόγος Π. Δαλαμπούρα τόνισε πως «ανάλογα με τη σοβαρότητα και την έκταση του εγκαύματος, το σημάδι μπορεί να μείνει και για πάντα».

«Το τσίμπημα που μας προκαλεί η ανεμώνη είναι ένα έγκαυμα. Εξαρτάται από τον αριθμό των πλοκαμιών τους, και φυσικά από τον αριθμό των κυστών που έχουν και απελευθερώνουν ένα οξύ το οποίο είναι καυστικό και μας προκαλεί τον πόνο, το εξάνθημα, τη φαγούρα», εξήγησε.

«Αν κάποιος ακουμπήσει μια θαλασσιά ανεμώνη, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να βγει άμεσα από τη θάλασσα. Να προσπαθήσει να αφαιρέσει τα πλοκάμια είτε με γάντι είτε με κάτι άλλο, μια πλαστική κάρτα, αλλά όχι με γυμνά χεριά. Να κάνει κρύα επιθέματα στην περιοχή με θαλάσσιο νερό κι όχι με γλυκό νερό. Απαγορεύεται η τριβή και στη συνέχεια καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας ένα τζελ με αντισταμινικό ή ήπιο κορτικοστεροειδές σε μορφή αλοιφής. Αν υπάρχει αλλεργικό υπόστρωμα από πίσω, τότε θα πρέπει να πάει στην κοντινότερη μονάδα υγείας», συμβούλεψε.

 

Πηγή: star.gr

 

 

 

Argonafplia.gr (HI)

Πρόσφατα

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άργους- Μυκηνών (τα θέματα)

Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στο Δημαρχιακό Κατάστημα στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Οδός Καποδιστρίου…

1 ώρα πριν

12 Δήμαρχοι πόλεων της Ελλάδας που συγκαταλέγονται στη λίστα της Unesco συναντήθηκαν στην Επίδαυρο

Την κοινή τους βούληση για εμβάθυνση πολιτισμικών σχέσεων και ανάδειξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, εξέφρασαν…

1 ημέρα πριν

Η Περιφέρεια έγκρινε έργα στην Π.Ε. Αργολίδας για καθαρισμούς ρεμάτων

Συνεδρίασε, την Πέμπτη 13 Ιουνίου, δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, η Περιφερειακή Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου.…

1 ημέρα πριν

Φρίκη στη Νέα Κίο Άργους : Βίαζαν την ξαδέρφη τους από την ηλικία των 5 ετών

Μια σοκαριστική καταγγελία έκανε αλλοδαπή 19χρονη που διέμενε στη Νέα Κίο του δήμου Άργους Μυκήνων, πως…

1 ημέρα πριν

Η ΠΑΕ Παναργειακός ξαναγεννήθηκε μετά από 32 χρόνια!

Η ΠΑΕ Παναργειακός είναι γεγονός! Μια ιστορική ημέρα ήταν η Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 για…

1 ημέρα πριν

Σφραγίδα ΕΒΕΑ στην επανίδρυση της Λέσχης των κορυφαίων Ευρωπαϊκών Μητροπολιτικών Επιμελητηρίων

Πρωτοβουλία για την επανίδρυση της «Λέσχης των κορυφαίων Ευρωπαϊκών Μητροπολιτικών ΕΒΕ -Club of Main European Metropolitan CCIs/Club of MEMCCIs» ανέλαβε η Πρόεδρος του Εμπορικού…

2 ημέρες πριν