O CHEF ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ...

Βαρβαρίτσα :Το Νηστίσιμο Κέρασμα για την Αγία Βαρβάρα

Μία παραδοσιακή συνταγή με θρησκευτικές ρίζες, καθώς οι νοικοκυρές την φτιάχνουν σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση, για την Εορτή της Αγίας Βαρβάρας και την πηγαίνουν στην Παράκληση της να διαβαστεί στην Εκκλησία υπέρ υγείας (όπως γίνεται και με την Φανουρόπιττα).

Οι γυναίκες την μοιράζουν στην γειτονιά, σε φίλους, γνωστούς κλπ, όπως λέγεται για καλή υγεία .Το είχαν σε καλό οι νοικοκυρές να μοιραστεί σε τρία σπίτια, όπως λέγαν οι ελληνικές παραδόσεις που κληρονομήσαμε. Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα των παιδιών από δύσκολες αρρώστιες, όπως η ευλογιά κ.άλλες. Είναι προστάτιδα και του Πυροβολικού.

Είναι πολλή θρεπτική. Κατά την διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων, αποτελεί ένα δυναμωτικό νηστίσιμο γλύκισμα για μικρούς και μεγάλους.Υπάρχουν πολλές παραλλαγές από τόπο σε τόπο, στον τρόπο παρασκευής της.Σας προτείνουμε μία εύκολη συνταγή με τις ρίζες της από τις συνταγές της μαμάς Σοφίας που όπως έλεγε πάμε να φτιάξουμε και φέτος Βαρβαρίτσα για την υγεία μας στην χάρι της Αγιά Βαρβάρας!

Υλικά
1. 250 γρ.σιτάρι αποφλοιωμένο
2. 1 κούπα ζάχαρη άχνη περίπου
3. 1/2 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
4. 1/2 κούπα σταφίδες (ξανθές-μαύρες, όποιες υπάρχουν)
5. λίγο αλάτι
6. κανέλλα, γαρύφαλλο
7.άσπρα αμύγδαλα, φουντούκια, ρόδι, φυστίκι Αιγίνης ανάλατο, σουσάμι

Εκτέλεση
1.Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το σιτάρι μας ,(αφού το ξεπλύνουμε με νεράκι).Προσθέτουμε νερό , όσο να σκεπαστεί κατά 3 εκατ.ύψος περίπου, παραπάνω από αυτό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή με μέτρια φωτιά ,όσο να μαλακώσει και να χυλώσει.
Αναλόγως πως μας αρέσει , αφήνουμε να χυλώσει.(Αν επιθυμούμε με περισσότερο υγρό η΄πιο πηχτή)

2.Προσθέτουμε κατά την διάρκεια του βρασίματος το αλατάκι ,καθώς και ζάχαρη(δοκιμάζουμε πόσο γλυκία την προτιμούμε σε γεύση).

3.Όταν έχει πια μαλακώσει αρκετά το σιτάρι, 10 λεπτά πριν κλείσουμε την εστία της ηλεκτρικής κουζίνας, προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια, καθώς και το γαρύφαλλο.

4.Την μοιράζουμε σε μπολάκια. Όταν θα σερβίρουμε πασπαλίζουμε από επάνω με κανέλλα, άχνη ζάχαρη και άσπρα αμύγδαλα χοντροαλεσμένα. Μπορούμε να στολίσουμε επίσης με φουντούκια χοντροκομμένα , φυστίκια Αιγίνης ανάλατα η΄ακόμη να προσθέσουμε σπόρια ροδιών και σουσάμι.

Argonafplia.gr (HI)

Πρόσφατα

Με ευλάβεια μετέφεραν το Άγιο Φως σε Άργος και Ναύπλιο (φωτο βίντεο)

Στο Ναύπλιο και Άργος έγινε με ευλάβεια η  μεταφορά από την από το αεροδρόμιο, στο…

1 ώρα πριν

Άστατος ο καιρός σήμερα- Αλλού Ανάσταση με βροχή κι αλλού σούβλισμα με λιακάδα

Άστατος και βροχερός αναμένεται να είναι ο καιρός σήμερα, Μεγάλο Σάββατο και την ημέρα της…

14 ώρες πριν

ΕΑΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: Συλλυπητήρια για την απώλεια του συναδέλφου Αντιστρατήγου ε.α. Αντωνόπουλου Ανάργυρου

Τα Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου του Παραρτήματός μας, εκπροσωπώντας το σύνολο των μελών μας, εκφράζουν…

14 ώρες πριν

Συλλήψεις σε Άργος και Ναύπλιο για παραβάσεις της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων

Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τις συλλήψεις σε Άργος και Ναύπλιο για παραβάσεις της νομοθεσίας περί…

14 ώρες πριν

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο με την περιφορά του Επιτάφιου μέσα στη θάλασσα στο Τολό Αργολίδας

Η περιφορά του επιταφίου είναι μια παράδοση που γίνεται κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων…

14 ώρες πριν

Ένα έθιμο που έρχεται από την Κίο της Μικράς Ασίας αναβιώνει κάθε χρόνο Μεγάλη Παρασκευή στη Νέα Κίο Άργους(βίντεο)

Ένα έθιμο που έρχεται από την Κίο της Μικράς Ασίας αναβιώνει κάθε χρόνο Μεγάλη Παρασκευή…

15 ώρες πριν