Η Όλγα Ταξίδου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Δράματος και Παραστατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (University of Edinburg) και Επισκέπτρια Καθηγήτρια Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU). Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Θερινού Σχολείου των Πανεπιστημίων της Σκωτίας και του AHRC Peer Review College.
Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου με διάκριση, η Όλγα Ταξίδου διετέλεσε λέκτορας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Έξετερ (University of Exeter) για τρία χρόνια, πριν επιστρέψει στο Εδιμβούργο το 1995. Η σημαντική συμβολή της στον τομέα του Θεάτρου και των Παραστατικών Σπουδών, εκτός από την ερευνητική της δραστηριότητα, περιλαμβάνει διασκευές ελληνικών τραγωδιών στα αγγλικά, και κυρίως την Μήδεια και τις Βάκχες του Ευρυπίδη, μερικές από τις οποίες έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ και αίθουσες θεάτρου διεθνώς με πολύ γνωστές θεατρικές ομάδες, όπως η ομάδα Lee Breuer- Mabou Mines Theater στην Nέα Υόρκη. Έχει συνεργαστεί επίσης με το διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου και έχει συμβάλει σημαντικά στην δημιουργία μεταπτυχιακού προγράμματος θεατρικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στους τομείς της Ιστορίας του Θεάτρου και των Παραστατικών Σπουδών, με έμφαση στον μοντερνισμό. Έχει δημοσιεύσει έναν σημαντικό αριθμό μελετών για έργο του Έντουαρντ Γκόρντον Κρέιγκ (Edward Gordon Craig) και τη σχέση μεταξύ του αγγλόφωνου μοντερνισμού και της ιστορικής πρωτοπορίας. Η έρευνά της εστιάζει επίσης στη σχέση μεταξύ του μοντερνιστικού πειραματισμού και της παράδοσης, συγκεκριμένα του κλασικισμού και του ελληνισμού. Στα βιβλία της συμπεριλαμβάνονται τα εξής: Modernism: An Anthology of Sources and Documents (1998), σε συνεπιμέλεια με τη Βασιλική Κολοκοτρώνη και την Τζέιν Γκόλντμαν, Modernism: a Dictionary, σε συνεπειμέλεια με τη Βασιλική Κολοκοτρώνη, Modernism and Performance: Jarry to Brecht (2007), Tragedy, Modernity and Mourning (2004) και Greek Tragedy and Modernist Performance το οποίο προέκυψε μέσα από μια σειρά διαλέξεων που έδωσε στο πλαίσιο της σειράς Senior Visiting Scholars του Ιδρύματος Ωνάση το 2010-11. Το βιβλίο που ετοιμάζει, αφορά την θεωρίες φύλου και ειδικά της μητρότητας στην τραγωδία. Έχει επιμεληθεί, επίσης, πολλούς συλλογικούς τόμους για τον μοντερνισμό, και πιο πρόσφατα για την συμβολή της Ισαντόρα Ντάνκαν στον σύγχρονο χορό. Πιο πρόσφατη δραματουργική της δουλειά αποτελεί η κινηματογραφική απόδοση της Ορέστειας σε 6 επεισόδια στις ΗΠΑ σε συνεργασία με την σεναριογράφο Rita Mickenberg.
Στο πλαίσιο της τελετής η καθηγήτρια Όλγα Ταξίδου θα εκφωνήσει ομιλία με τίτλο:
«Διάλογοι με την Τραγωδία: κείμενο, παράσταση, διασκευή»
Η τελετή είναι ανοικτή για το κοινό.
H Πρόεδρος του ΤΘΣ
Καθηγήτρια Αγγελική Σπυροπούλου
Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης πραγματοποιήθηκαν στο Ναύπλιο την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024.…
Σήμερα Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ προσείλθαν τις εκλογικές κάλπες…
Πτώση σημείωσαν οι τιμές παραγωγού του ελαιόλαδου στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, ενώ η συγκομιδή της…
Οι ηρωικές μορφές, το πνεύμα της επανάστασης του 1821 και η ορμή των Ελλήνων για…
Νέο αιολικό πάρκο στην Αργολίδα έχει στα σκαριά η “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” σύμφωνα με νέο ενημερωτικό…
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ε.Σ.Ν. σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και έχοντας ως στόχο…