Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΣυνέλαβαν επτά από τους διακινητές για το ναυάγιο στην Πύλο

Συνέλαβαν επτά από τους διακινητές για το ναυάγιο στην Πύλο

Στον εντοπισμό και τη σύλληψη επτά εκ των διακινητών που έβαλαν στο αλιευτικό σκάφος-«φέρετρο» τους μετανάστες και τους μετέφεραν μέχρι το πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου όπου σημειώθηκε το ναύαγιο στην Πύλο προχώρησε το λιμενικό.

Σημειώνεται ότι από χθες, Τετάρτη, είχε γίνει γνωστό ότι είχαν εντοπιστεί τρεις από τους διασωθέντες για τους οποίους υπήρχε η εκτίμηση ότι μπορεί να είναι κάποιοι από τους διακινητές.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δε, ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο στην Πύλο σύμφωνα με το protothema.gr, είναι 78 και όχι 79 όπως είχε ανακοινωθεί το απόγευμα της Τετάρτης.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Εντωμεταξύ με δύο πλωτά του λιμενικού, ένα C-130 που έριχνε φωτοβολίδες και έξι παραπλέοντα πλοία συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων από το ναυάγιο στα διεθνή ύδατα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου. Οι έρευνες ήταν άκαρπες. Από το πρωί συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση αφού έχει στηθεί στην Καλαμάτα ολόκληρο επιχειρησιακό κέντρο.

Ο αριθμός των διασωθέντων παραμένει 104 ενώ το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στις έρευνες από χθες τα μεσημέρι προβληματίζει τις Αρχές.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του Λιμενικού στο protothema.gr ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ακόμη και μετά τη λήψη καταθέσεων από τους διασωθέντες.

Σύμφωνα με την εμπειρία των Λιμενικών τα σιδερένια αυτά αλιευτικά τα τελευταία 2-3 χρόνια μεταφέρουν μετανάστες από το Τομπρούκ της Λιβύης στην Ιταλία και ο αριθμός ανά ταξίδι κυμαίνεται από 300 έως 500 άτομα. Οι μετανάστες προέρχονται από τα ο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη.

Το τραγικό είναι ότι σύμφωνα με μαρτυρίες στο αμπάρι του σιδερένιου αλιευτικού βρίσκονταν τα γυναικόπαιδα για να είναι προστατευμένα και σε συνδυασμό με την γρήγορη ανατροπή του σκάφους λόγω μετατόπισης βάρους και τα αρνητικά έως τώρα αποτελέσματα των ερευνών για εντοπισμό αγνοουμένων , η κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί είναι εφιαλτική. Έως τώρα δεν έχει διασωθεί γυναίκα ή παιδί ούτε έχει ανασυρθεί σορός που ανήκει σε γυναίκα ή παιδί. Ανάμεσά τους σύμφωνα με πληροφορίες ήταν και οκτώ έγκυες.

 Στο μεταξύ, οι Λιμενικοί προσπαθούν να εντοπίσουν ανάμεσα στους 104 διασωθέντες,τους διακινητές: «Οι διακινητές λόγω της εμπειρίας τους διασώζονται πάντα. Έχει αρχίσει έρευνα για τον εντοπισμό τους» είπε στέλεχος του Λιμενικού στο protothema.gr.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ