Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΧρήστος Μπονταΐτης: Αν οι εκλογές είχαν γίνει με το σύστημα της...

Χρήστος Μπονταΐτης: Αν οι εκλογές είχαν γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, σήμερα η χώρα θα είχε ήδη σταθερή κυβέρνηση

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα τετραετία όχι μόνο δεν περιλαμβάνει καμία αύξηση φόρων, αλλά, αντιθέτως, προβλέπει συγκεκριμένες μειώσεις, όπως η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% στις περιπτώσεις ασφάλισης των ακινήτων για φυσικές καταστροφές.

Ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μιλούν για το ποιους φόρους θα επιβάλλουν πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη διάρκεια της τετραετίας μείωσε 50 φόρους αφαιρώντας από τις πλάτες των φορολογούμενων 7 δισ. ευρώ, ενώ σχεδιάζει περαιτέρω μειώσεις στη νέα τετραετία.

Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που επέβαλε 29 επιπλέον φόρους, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη διάρκεια της τετραετίας μείωσε 50 φόρους αφαιρώντας από τις πλάτες των φορολογούμενων 7 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων:

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, ενώ η προεκλογική δέσμευση ήταν για μεσο-σταθμική μείωση 30%.

-Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9%.

-Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 29% στο 22%.

-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

-Μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα από 10% στο 5%.

-Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55% και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

-Χαμηλός φορολογικός συντελεστής για όλα τα αγροτικά σχήματα (10%).

-Μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στα γυμναστήρια κλπ.

-Παράταση της ισχύος του υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 6% σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία.

-Μόνιμη μείωση του Φ.Π.Α. στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές από το 13% στο 6%.

-Μείωση, κατά 50%, του φορολογικού συντελεστή για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα 3 πρώτα έτη λειτουργίας τους.

-Αναστολή του Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές.

-Παράταση της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.

Η Νέα Δημοκρατία κατέστησε σαφές από την πρώτη στιγμή ότι το κόστος του Προγράμματός της είναι 9,1 δισ. για την τετραετία και είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο καταρτίστηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παρόλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα υπάρχει μόνο ένα μέτρο και αφορά το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων κι όχι τα υπόλοιπα. 

Το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι τα στελέχη του δεν διάβασαν ούτε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ούτε το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Αν το έκαναν θα διαπίστωναν πολύ εύκολα ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει, στο βασικό σενάριο, το κόστος της αύξησης των συντάξεων κάθε έτος, την εξαγγελθείσα από τη Δ.Ε.Θ., αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2024, όπως και την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων που ισχύει από τον Μάιο.

Όλα τα μέτρα που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα μας, ύψους 9.1 δις ευρώ στην τετραετία, έχουν ποσοτικοποιηθεί ως οφειλόταν για τις ανάγκες κατάρτισης του Προγράμματος Σταθερότητας και αναφέρονται σε αυτό.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη με κοστολογημένο πρόγραμμα και η μόνη που σταθερά εδώ και πάνω από ένα μήνα ζητά το ίδιο από όλα τα κόμματα.

Στις 25 Ιουνίου η χώρα χρειάζεται, πρώτα και πάνω απ’ όλα μία σταθερή κυβέρνηση. Η ισχυρή πλειοψηφία για σταθερή κυβέρνηση την οποία ζητάμε ως παράταξη είναι και απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να γίνουν πράξη οι μεγάλες αλλαγές για τις οποίες ήδη έχουμε μιλήσει και για τις οποίες έχουμε ήδη αποσπάσει τη θετική ψήφο του ελληνικού λαού.

Αν οι εκλογές είχαν γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, σήμερα η χώρα θα είχε ήδη σταθερή κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αυτό, λοιπόν, το οποίο κάποιοι δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε στις κάλπες της 21ης Μαΐου επειδή πειραματίστηκαν με την απλή αναλογική, ας το κάνουμε πράξη σε λίγες μέρες από τώρα, με μία ισχυρή Νέα Δημοκρατία, με μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Προχωράμε σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά.

Μπονταΐτης Χρήστος

Πρόεδρος ΔΗΜ.Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Άργους – Μυκηνών

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ