Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΕκπροσώπηση ΤΘΣ στο Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα της Διεθνούς Έκθεσης Σκηνογραφίας και Παραστατικών...

Εκπροσώπηση ΤΘΣ στο Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα της Διεθνούς Έκθεσης Σκηνογραφίας και Παραστατικών Τεχνών Prague Quadrennial 2023

Επανεξετάζοντας τις πόλεις: επιτελεστικοί τόποι και ιστορίες ανθεκτικότητας

Ελληνική Φοιτητική Συμμετοχή στην Prague Quadrennial 2023

Δέκα Τμήματα από οκτώ ακαδημαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα που εδρεύουν σε τέσσερις πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο και Φλώρινα) εκπροσωπούν φέτος την Ελλάδα στο Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα της Διεθνούς Έκθεσης Σκηνογραφίας και Παραστατικών Τεχνών Prague Quadrennial 2023. Από την Αθήνα, συμμετέχουν: Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής ΠΑΔΑ, Εργαστήριο Σκηνογραφίας ΑΣΚΤ, Laboratory Scenography Athens. Από τη Θεσσαλονίκη,  συμμετέχουν : Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ, Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ. Από το Ναύπλιο: Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Από τη Φλώρινα: Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Πάνω από 350 φοιτητές και φοιτήτριες ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν εργασίες που υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο της τελευταίας διετίας.

Πρόκειται για μια φοιτητική συμμετοχή εκτενή σε όγκο, αλλά και εξαιρετικά διευρυμένη ως προς το εύρος και τη σχεδιαστική της στόχευση, αποτέλεσμα της επιμελούς και ευφάνταστης ανταπόκρισης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην ειδική ανοιχτή πρόσκληση για την ελληνική φοιτητική συμμετοχή και στο θέμα που διατυπώθηκε: Επανεξετάζοντας τις πόλεις: επιτελεστικοί τόποι και ιστορίες ανθεκτικότητας.

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου  συμμετέχει επίσημα στην PQ για τρίτη φορά με προπτυχιακούς φοιτητές και για πρώτη φορά με μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Επιμέλεια και οργάνωση της συμμετοχής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών:

Αση Δημητρολοπούλου,  Αρχιτέκτονας Σκηνογράφος

ΕΕΠ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο τίτλος της συνολικής συμμετοχής του Τμήματος είναι: «Στιγμιότυπα / instant dreams».

Η προσέγγιση αφορά στην εμπειρία της πανδημίας και τον τρόπο που  άλλαξε την αντίληψή μας  και διαμόρφωσε σταδιακά μια διαφορετική εμπειρία στη σχέση μας με τον χώρο δημόσιο και ιδιωτικό. Η αμφισβήτηση των ορίων μεταξύ του πραγματικού και φαντασιακού/ονειρικού  βιώματος γίνεται ένα εργαλείο για χωρικές εμπειρίες δημιουργώντας κόσμους αισθήσεων ελκυστικών για τη φαντασία και τη μνήμη.  Ανακαλώντας τη μνήμη του βιώματος της καραντίνας ο χώρος μεταμορφώνεται και αναθεωρείται μέσα από επιθυμίες, μνήμες, όνειρα, φανταστικές ιστορίες και ίσως ανα-δημιουργείται άλλοτε με υπερρεαλιστική διάθεση και άλλοτε μέσα από τη μνήμη και την αναζήτηση και την ανταλλαγή της προσωπικής ιστορίας.

Η παρουσίαση των εργασιών των φοιτητών βασίστηκε σε μία σειρά δημιουργικών/βιωματικών ασκήσεων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων δύο ακαδημαϊκών  ετών «Σκηνογραφία ΙΙ» (εαρινού εξαμήνου 2021-22), «Σκηνογραφία Ι» (χειμερινού εξαμήνου 2022-23) και «Σκηνογραφία: Εγκατάσταση και Παρέμβαση στο Δημόσιο Χώρο» (χειμερινού εξαμήνου 2022-23). Το τελικό αποτέλεσμα των ασκήσεων είτε αποτυπώθηκε σε φωτογραφίες σύντομων παραστασιακών δρώμενων είτε παρουσιάστηκε ως παραστασιακό γεγονός σε δημόσιους χώρους που είχαν βιωματική σχέση με τους φοιτητές μέσα από την πολιτισμική/κοινωνική γνώση του συγκεκριμένου τόπου.

Η έκθεση PQ23 θα πραγματοποιηθεί για 11 ημέρες στην Πράγα (8-18 Ιουνίου 2023).

Τα τμήματα που συγκροτούν την ελληνική φοιτητική συμμετοχή με ζωντανές δράσεις και την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών -τριών τους θα πλαισιώσουν τον εκθεσιακό χώρο που επιμελήθηκε η καθηγήτρια Λίλα Καρακώστα και ο οποίος έχει τη μορφή σκηνής που σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ως «ομπρέλα» τόσο κυριολεκτικά -στον υπαίθριο χώρο της φοιτητικής έκθεσης PQ23- όσο και μεταφορικά, στεγάζοντας τα εκθέματα και τις επιτελεστικές δράσεις των δέκα διαφορετικών τμημάτων της Ελληνικής Φοιτητικής Συμμετοχής στην PQ23.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του μαθήματος «Σκηνογραφία: Εγκατάσταση και Παρέμβαση στο Δημόσιο Χώρο» θα συμμετέχουν επίσης με ζωντανές performances στην Πράγα την 12η Ιουνίου 2023 που είναι η επίσημη ημέρα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο ελληνικό περίπτερο.

H παρουσία της ελληνικής φοιτητικής συμμετοχής στην PQ23 κατέστη δυνατή χάρη στην οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υλοποίηση αυτής από το Ελληνικό Φεστιβάλ (κατασκευή περιπτέρου, εκθεσιακός κατάλογος, επίσημο site) με οργάνωση/εκτέλεση παραγωγής από την Delta-Pi.

Συντελεστές Ελληνικής Φοιτητικής Συμμετοχής

Επιμελήτριες

Λίλα Καρακώστα

Μαρία Κονομή

Επιμέλεια Φοιτητικού Καταλόγου & Ιστοσελίδας

Μαρία Κονομή, Ίλια Λακίδου

Σχεδιασμός εκθεσιακού χώρου

Λίλα Καρακώστα

Οργάνωση Φοιτητικής συμμετοχής

Μαρία Κονομή, Ίλια Λακίδου

Γραφιστικός σχεδιασμός/επιμέλεια:  logo, καταλόγου, ιστοσελίδας και  banners

Πάνος Ανδριανός

Webpage wix design

Ίλια Λακίδου

QR code design

Λουκία Μάρθα

Τελικό μοντάζ συλλογικού βίντεο

Νικόλαος Κλάδης

To συλλογικό βίντεο της Ελληνικής Φοιτητικής Συμμετοχής:

https://youtu.be/rd2itdN-qD0

Επίσημο  site της Ελληνικής Συμμετοχής στην PQ23: https://greeceatpq.gr/

Η Ελληνική Φοιτητική Συμμετοχή στον επίσημο Ιστότοπο της  Διοργάνωσης:

https://pq.cz/pq-2023-info/projects-2023/student-exhibition-pq/greece-rethinking-cities-performing-places-and-stories-of-resilience/

Ιστότοπος διάχυσης σπουδαστικών εργασιών στο πλαίσιο της Ελληνικής Φοιτητικής Συμμετοχής: https://segreecepq23.wixsite.com/rethinkingcities/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ