Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠαγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Οι βλαβερές συνέπειες στην εγκυμοσύνη

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Οι βλαβερές συνέπειες στην εγκυμοσύνη

Το κάπνισμα σκοτώνει. Η 31 η Μαίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου. Πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να το κόψουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και οι γιατροί από τη μεριά τους κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν αυτήν την συνήθεια.

Οι λόγοι είναι πολλοί και αφορούν την ανάπτυξη αλλά ακόμα και την υγεία του παιδιού που μεγαλώνει στη μήτρα μιας καπνίζουσας μάνας. Είναι απλό να σκεφτεί η κάθε μία από εμάς πως η νικοτίνη είναι δηλητήριο και όταν μία μέλλουσα μαμά καπνίζει, το μεταφέρει, μέσω του πλακούντα στο έμβρυο που κυοφορεί.

Επίσης, το μονοξείδιο του άνθρακα του τσιγάρου στερεί το οξυγόνο στο έμβρυο και γι αυτό τα μωρά γυναικών που κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη, γεννιούνται σχεδόν πάντα με πολύ χαμηλότερο βάρος από εκείνα που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν κάπνιζαν.

Εδώ κρύβεται και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα νεογέννητα. Αν γεννηθούν κάτω από 2.500 γραμμάρια, τότε είναι πιο ευάλωτα σε ασθένειες ενώ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να φύγουν από τη ζωή κατά το πρώτο έτος της ζωής τους καθώς με το κάπνισμα της μητέρας αυξάνονται αυτόματα και τα ποσοστά συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου του μωρού.

Επίσης υπάρχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξή του σε σχέση με τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που απέβαλαν από τη ζωή τους το κάπνισμα.

Ακόμα και το παθητικό κάπνισμα όμως κάνει κακό σε μία έγκυο και στο μωρό της γι αυτό η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να μην βρίσκεται συχνά σε χώρους όπου υπάρχει καπνός από τσιγάρο.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ