Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΕ.Ε. : Οι περιουσίες των εγκληματιών δεν θα κρύβονται κάτω από νομικό...

Ε.Ε. : Οι περιουσίες των εγκληματιών δεν θα κρύβονται κάτω από νομικό «χαλί»

Το οικονομικό έγκλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μην τύχει της ανάλογης τιμωρίας, κυρίως όταν οι περιουσίες που έχουν αποκτηθεί από παράνομες δραστηριότητες παραμένουν στην κατοχή υπόπτων και συγγενών, που εκμεταλλεύονται «παραθυράκια» του νόμου.

Ενδεικτικό είναι ότι από το 2010 έως το 2014, μόλις το 2,2% των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στην ΕΕ δεσμεύτηκε, και μόνο το μισό (1,1%) είχε τελικώς κατασχεθεί. Για να αλλάξει αυτό, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) ενέκριναν σχέδιο νέων κανόνων για την επιτάχυνση της δήμευσης περιουσιακών στοιχείων εγκληματιών, εξασφαλίζοντας και την ταχύτερη αποζημίωση των θυμάτων – ακόμα και σε διασυνοριακές περιπτώσεις.

Η νέα νομοθεσία βάζει τέλος στα «παραθυράκια» που εκμεταλλεύονταν εγκληματίες για να αποφύγουν τη δήμευση με τη βοήθεια τρίτου προσώπου, αλλά και σε περιπτώσεις όπου η καταδίκη δεν ήταν δυνατή (για παράδειγμα σε περίπτωση ασθένειας ή θανάτου του υπόπτου). «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να στερηθούν οι εγκληματίες τα κέρδη τους, να περιοριστεί η ικανότητά τους να τα επανεπενδύσουν στη νόμιμη οικονομία και να διασφαλιστεί ότι η ενασχόληση με εγκληματικές δραστηριότητες δεν αποδίδει» δήλωσε μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Loránt Vincze (ΕΛΚ, Ρουμανία).

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ