Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΆργος: Συγκινητική Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου -...

Άργος: Συγκινητική Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Τιμήθηκε ο Δημήτρης Καμπόσος (βίντεο)

Η 19η Μαΐου αποτελεί μια άκρως σημαντική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως αυτή καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.

Στο Άργος πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στους Έλληνες του Πόντου θύματα του Μουσταφά Κεμάλ με επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Δημοκρατίας και καταθέσεις στεφάνων στο σχετικό Μνημείο που ανεγέρθηκε από τη Δημοτική Αρχή, ενώ ακολούθησαν και παραδοσιακοί χοροί.

Ο Σύλλογος Ποντίων Αργολίδος “Παναγία Σουμελά” τίμησε τον Δήμαρχο Άργους-Μυκηνών, κ. Δημήτρη Καμπόσο για την ευαισθησία και προσφορά του στην ανάδειξη θεμάτων του Ελληνισμού με πλακέτα που παρέδωσε ο πρόεδρος κ. Θ. Κοτανίδης.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του.

Οι Έλληνες Πόντιοι που δολοφονήθηκαν και πέθαναν από τις κακουχίες και τους εκτοπισμούς σύμφωνα με τους περισσότερους ιστορικούς φθάνουν τις 350.000.

Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ