Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΕκλογές 2023: Ταυτοποίηση και με το wallet του κινητού

Εκλογές 2023: Ταυτοποίηση και με το wallet του κινητού

Η ψηφιακή ταυτότητα έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις πληροφορίες μας και τις συναλλαγές μας, ειδικά μέσω της χρήσης εφαρμογών wallet στα κινητά μας.

Αυτό το τεχνολογικό άλμα επεκτείνεται και στη δημοκρατική διαδικασία, καθώς οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή ταυτότητα από το wallet του κινητού τους για να ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «Πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 εντός Επικράτειας» αναφέρεται ότι «η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr».

Εκλογές 2023: Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών – Οδηγίες και πληροφορίες

Προσέλευση και αναγνώριση των ψηφοφόρων (άρθρο 82 του π.δ. 26/2012)

Η ψηφοφορία μέσω ψηφιακής ταυτότητας στοχεύει στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, καθιστώντας τη διαδικασία πιο ευέλικτη, προσβάσιμη και ασφαλή.

Προκειμένου να χρησιμοποιήσουν αυτήν την υπηρεσία, οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν καταχωρίσει την ψηφιακή τους ταυτότητα στο wallet των κινητών τους. Αυτή η ταυτότητα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα προσωπικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για την ψηφοφορία, όπως ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ και διεύθυνση κατοικίας, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών.

Όταν έρθει η ώρα να ψηφίσουν, οι ψηφοφόροι απλώς σκανάρουν την ψηφιακή τους ταυτότητα μέσα από την εφαρμογή των εκλογών. Αυτή η διαδικασία πιστοποιεί την ταυτότητά τους, επιτρέποντάς τους να ψηφίσουν. Η ψήφος τους καταγράφεται ασφαλώς και ανώνυμα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται ότι κάθε πολίτης μπορεί να ψηφίσει μόνο μια φορά.

 «αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση της ως άνω διαδικασίας ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του».Η χρήση ψηφιακής ταυτότητας για ψηφοφορία μέσω των wallets των κινητών των πολιτών αναμένεται να αυξήσει τη συμμετοχή στις εκλογές, καθώς η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη και προσβάσιμη. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας για να διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα των ψηφοφόρων και η ακεραιότητα της δημοκρατικής διαδικασίας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ