Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗTo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την κατάργηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για το Κόσοβο

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την κατάργηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για το Κόσοβο

  • Το Κόσοβο είναι το μόνο τμήμα των Δυτικών Βαλκανίων από το οποίο χρειάζεται βίζα για ταξίδια στον χώρο Σένγκεν

  • Οι ευρωβουλευτές έχουν στηρίξει την κατάργηση του καθεστώτος αυτού για τους Κοσοβάρους από το 2016
  • Η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών θα πρέπει να έχει τεθεί σε ισχύ έως το 2024 το αργότερο

Την Τρίτη το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για βραχεία διαμονή για ταξιδιώτες από το Κόσοβο.

Οι πολίτες του Κοσόβου θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ και οι πολίτες της ΕΕ να μεταβαίνουν στο Κόσοβο χωρίς ταξιδιωτική βίζα, για έως 90 ημέρες εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών. Μετά την έναρξη ισχύος της νομοθεσίας, ολόκληρη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων θα έχει παρεμφερές ρυθμιστικό πλαίσιο θεωρήσεων για την ζώνη Σένγκεν.

Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα τεθεί σε ισχύ μόλις τεθεί σε εφαρμογή το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS) και σε κάθε περίπτωση έως το 2024.

Δηλώσεις

Ο εισηγητής Thijs Reuten (Σοσιαλιστές, Ολλανδία) δήλωσε: «Μετά από χρόνια στην αίθουσα αναμονής, το Κόσοβο είναι πλέον το τελευταίο κράτος στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων που προσχωρεί στο καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Αυτό επιτρέπει τελικά στον λαό του Κοσόβου να ταξιδεύει εύκολα, να επισκέπτεται συγγενείς και να δραστηριοποιείται στην ΕΕ. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό: το ορόσημο αυτό αποτελεί επίσης σημαντικό θεμέλιο για το μέλλον και τη στενότερη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Κοσόβου.»

Υπογραφή της νομοθεσίας και συνέντευξη Τύπου

Την Τετάρτη 19 Απριλίου, η πράξη θα υπογραφεί στο Στρασβούργο από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola και τη Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου.

Την τελετή υπογραφής θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου με τον εισηγητή, Thijs Reuten, και τον Besnik Bislimi, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Κοσόβου, στην αίθουσα Τύπου Daphne Caruana Galizia του Κοινοβουλίου στις 15:15 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη Τύπου εδώ. Εκπρόσωποι των ΜΜΕ μπορούν να κάνουν ερωτήσεις και εξ αποστάσεως, μέσω της πλατφόρμας Interactio.

Σχετικές πληροφορίες

Το Κόσοβο είναι εν δυνάμει υποψήφιο για ένταξη στην ΕΕ, έχοντας ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του τον Φεβρουάριο του 2008. Η ανεξαρτησία του δεν αναγνωρίζεται επί του παρόντος από πέντε κράτη μέλη της ΕΕ: Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει στηρίξει την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων με το Κόσοβο από το 2016, αφού η Επιτροπή δήλωσε ότι το Κόσοβο πληροί τα σχετικά κριτήρια.

Το Κόσοβο είναι το μόνο τμήμα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων από το οποίο δεν μπορεί να ταξιδέψει κάποιος χωρίς θεώρηση για σύντομες διαμονές εντός της ζώνης Σένγκεν.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ