Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΤολό: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο με την περιφορά του Επιτάφιου...

Τολό: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο με την περιφορά του Επιτάφιου μέσα στη θάλασσα

Η περιφορά του επιταφίου είναι μια παράδοση που γίνεται κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της Μεγάλης Εβδομάδας στην Ελλάδα. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η περιφορά του επιταφίου στο Τολό, στον Αργολικό κόλπο της Πελοποννήσου.

Η περιφορά του επιταφίου στο Τολό γίνεται τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής. Ο επιτάφιος, που είναι μια κατασκευή που συμβολίζει τον τάφο του Ιησού Χριστού, στολίζεται με λουλούδια . Οι κάτοικοι του Τολού και οι επισκέπτες συγκεντρώνονται γύρω από τον επιτάφιο και ακολουθούν τη διαδρομή που έχει οριστεί για την περιφορά του.

Καθώς η περιφορά ξεκινάει, οι συμμετέχοντες κρατούν κεριά και ακολουθούν τον επιτάφιο σε μια σειρά περάσματα και δρόμους του Τολού με τις καμπάνες να κτυπούν πένθημα και οι κάτοικοι με κεριά από τα παράθυρα των σπιτιών.

Η περιφορά φτάνει στην θάλασσα όπου οι άνθρωποι που τον κρατούν μπαίνουν μέσα και από τις βάρκες ανάβουν κόκκινες φωτοβολίδες.

Η περιφορά του επιταφίου στο Τολό είναι μια πολύ συγκινητική εμπειρία, καθώς συνδυάζει τη θρησκευτική παράδοση με τον πολιτιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα της πόλης. Είναι μια ευκαιρία για τους κατοίκους του Τολού και τους επισκέπτες να συναντηθούν και να απολαύσουν μια κοινή εμπειρία πίστης και παράδοσης.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ